INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ANGLIA

S-a stins faimosul antrenor al Barcelonei învins de Steaua în finala din 1986: „Cea mai urâtă experiență a vieții. O înfrângere care mi-a dat coșmaruri”

Terry Venables (dreapta), la finala din 7 mai 1986, alături de secundul său Allan Harris Foto: Imago
Terry Venables (dreapta), la finala din 7 mai 1986, alături de secundul său Allan Harris Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 26 noiembrie 2023 15:40 / Actualizat duminica, 26 noiembrie 2023 15:57

Englezul Terry Venables a murit sâmbătă, la 80 de ani, ucis de o maladie incurabilă. El a fost tehnicianul care a pierdut cu Barcelona ultimul act al Cupei Campionilor Europeni în fața Stelei, pe 7 mai 1986: 0-0 și 0-2 la penaltyuri.

O veste a întristat astăzi Anglia. Un mare antrenor insular, Terry Venables, a murit la 80 de ani sâmbătă, 25 noiembrie, după o lungă bătălie cu o maladie necruțătoare. Ar fi împlinit 81 de ani pe 6 ianuarie.

„Suntem devastați de pierderea unui soț și tată minunat, care s-a stins ieri în liniște. Un om plin de dragoste, am fost atât de norocoși să-l avem parte din viața noastră", a anunțat familia sa.

Terry Venables a propulsat Barcelona într-o finală așteptată de 25 de ani

Venables va rămâne și în legenda fotbalului nostru, legat de cea mai mare victorie europeană a unei echipe românești. El era antrenorul Barcelonei pe 7 mai 1986, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europei, 0-0, 2-0 la penaltyuri.

Venise pe „Camp Nou" în iunie 1984, la recomandarea unui alt tehnician englez faimos, Bobby Robson. Acesta era prieten cu vicepreședintele clubului și i l-a prezentat atât de frumos pe Terry încât a fost ales imediat la echipa blaugrana.

A transformat Barcelona. Încă de la primul sezon, a cucerit titlul de campion în Spania, în 1985, încheind 11 ani de așteptare în Catalunya. Cu același 4-4-2, avându-i în linia mediană pe germanul Bernd Schuster și în atac pe scoțianul Steve Archibald, a atins finala CCE (după o semifinală incredibilă, 0-3, 3-0 și 5-4 la loviturile de pedeapsă), performanță pe care Barca nu o mai reușise din 1961, de la 2-3 cu Benfica. A pierdut și el, un sfert de secol mai târziu.

Terry Venables: „Eram favoriți, dar am pierdut cu Steaua. Am fost foarte frustrat. Ne-am speriat"

Atunci, în primăvara lui 1986, Venables spunea după ultimul act de la Sevilla: „Mă așteptam la o replică puternică a Stelei. Jocul ei ne-a depășit fizic, tehnic, moral. O felicit".

În 2011, la 25 de ani de la acel meci, britanicul afirma pentru cotidianul AS: „Am fost foarte frustrat la acea vreme. Încă mai am în minte partida. Cea mai urâtă experiență a vieții mele, și acum am coșmaruri".

Terry nu înțelege de ce Barcelona nu a putut învinge. Avea toate avantajele. „Eram favoriți, în tribune erau numai fanii noștri, dar ne-am speriat la penaltyuri. În semifinala cu Goteborg, toți cei care au executat au înscris (n.r. cinci au transformat, însă Carrasco a ratat). La Sevilla, n-a mai marcat nici măcar unul", s-a plâns el, supranumit „El Tel" în perioada Barca.

Întrebat de ce l-a înlocuit pe Schuster în minutul 85, a răspuns: „Am fost foarte criticat pentru acea schimbare, dar Schuster a jucat slab. Și chiar dacă ar fi ajuns să bată un penalty, ar fi însemnat numai un gol. Tot ne-ar fi fost extrem de dificil".

Terry Venables a pierdut și marele său meci cu Anglia. Tot la penaltyuri, la Euro 1996

Fost mijlocaș la Chelsea, Tottenham și Queens Park Rangers într-o carieră de jucător de 15 ani, cu două selecții la naționala Angliei, Venables a debutat ca antrenor în 1976, la 33 de ani.

A luat-o pe Crystal Palace în liga a treia și a dus-o în elită. La fel, a promovat-o pe QPR. După trei ani cu Barcelona, a trecut la Tottenham. Apoi, a fost aproape de o mare performanță ca selecționer al Angliei.

Ar fi putut deveni tehnicianul care oferă Albionului primul titlu la Campionatul European. Totuși, deși turneul era acasă, deși avea echipă puternică, în frunte cu Gascoigne, Shearer, Sheringham și McManaman, s-a oprit în semifinala cu Germania. A fost învins de Germania, 1-1, 5-6 la penaltyuri. Din nou la loviturile de pedeapsă, ca în 1986. Coșmarul carierei sale.

S-au stins 6 eroi ai finalei din 1986

Până la Terry Venables, muriseră cinci dintre cei care au jucat ultimul act al Cupei Campionilor din 1986. Doi de la Steaua, Lucian Bălan (în 2015, la 56 de ani) și Ilie Bărbulescu (2020, la 62 de ani), și trei de la Barcelona: Urruti (2001, la 49 de ani), Angel Pedraza (2011, la 48 de ani) și Marcos Alonso (2023, la 63 de ani). Acum, și Venables s-a ridicat la Cer, la 80 de ani.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Șoc în Spania! Pep Guardiola, investigat într-o anchetă anti-terorism!
SPANIA
Șoc în Spania! Pep Guardiola, investigat într-o anchetă anti-terorism!
Superofertă! Manchester City e gata să-i mărească salariul lui Erling Haaland. Ce condiție îi pune norvegianului
ANGLIA
Superofertă! Manchester City e gata să-i mărească salariul lui Erling Haaland. Ce condiție îi pune norvegianului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
username_2
username_2  •  26 Noiembrie 2023, 18:45

RIP

theo_s
theo_s  •  26 Noiembrie 2023, 18:06

Dom'le, să accentuam și pozitivul, nu numai tâmpeniile: felicitări autorului pt. vocabular. 4 din 5 "jurnaliste", dar și administrația unor cluburi sportive trec oamenii în neființă, dom'le. Că nu înțeleg ele / ei, ce scriu. E greu să-ți formezi un vocabular. O cultură generală, nu mai vorbim.

finchjack
finchjack  •  26 Noiembrie 2023, 17:48
Postat de VanBasten1989 pe 26 Noiembrie 2023, 17:14

Randome, echipa ta de consoane nu a castigat finala CCE in '86. Asta au stabilit judecatorii. Chiar atat de natang esti?!

***? daca era invers si clona csa era in prima liga si Steaua in liga a 2-a,tu spuneai ca clona csa nu este Steaua. tin sa te anunt ca uefa spune ca Steaua din liga 1 detine cce din 1986. qed. esti pro99st de ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează