INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  TRAGERE LA SORŢI

Astra speră, Steaua visează » Campioana și vicecampioana României își vor afla azi adversarele din Liga Campionilor

Astra speră la un adversar facil la tragerea la sorți de azi
Astra speră la un adversar facil la tragerea la sorți de azi

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 iulie 2016 00:00

Campioana și vicecampioana României își vor afla azi, de la ora 13:00, adversarele din turul al 3-lea preliminar din Champions League. Giurgiuvenii au câteva nume la îndemână, roș-albaștrilor le trebuie noroc.

Astra își valorifică azi principalul avantaj în fața Stelei. Statutul de campioană îi rezervă echipei lui Șumudică adversare mai lejere în turul al treilea preliminar.

Din lista de 10 oponenți posibili, trupa din Giurgiu are ce să aleagă. APOEL, campioana Ciprului, pare accesibilă. Poate să spere și cu Celtic sau cu Copenhaga. Cel mai complicat ar fi cu "eterna campioană" a Greciei, Olympiakos, o formație nelipsită din grupele Champions League. Mai există Dinamo Zagreb, Ludogoreț, BATE Borisov, formații cu experiență în UCL.

Sparta sau Anderlecht ar fi bună

Cazul Stelei e mai simplu, în primul rând fiindcă sunt doar 5 adversare posibile. Steaua nu găsește un nume lejer. Sparta Praga și Anderlecht nu par de speriat. Cu celelalte, oamenii lui Reghecampf ar porni în mod clar ca outsideri.

Șahtior l-a înlocuit pe Lucescu cu portughezul Paulo Fonseca și nu a pierdut jucători importanți, a păstrat lotul cu care a jucat în sezonul trecut semifinală de Europa League. Alte două branduri tari: Ajax și Fenerbahce.

Stelei i-ar fi greu să-i mai păcălească o dată pe olandezi după ce i-a eliminat eroic în 2012, din Europa League. Iar turcii vin cu o colecție de vedete adunate cu bani mulți: Van Persie, Diego ex-Juventus și Atletico Madrid, Van der Wiel, Emenike. Plus câțiva internaționali turci.  

Playoff-ul Stelei ar fi horror!

Avantajul Astrei e că pătrunde pe tabloul campioanelor, rezervat țărilor fără echipe calificate direct în grupe. Ceea ce înseamnă că e colegă de culoar cu ligile mai slabe ale Europei, printre care se află și România. Steaua nu are acest privilegiu.

E pe ruta non-campioanelor, în care nu lipsesc reprezentantele celor mai tari campionate. Dacă vor produce surpriza în turul al treilea preliminar, roș-albaștrii vor ajunge în playoff, unde adversarele devin aproape imposibile: Manchester City, Porto, Villarreal, Monchengladbach, AS Roma.

Astra ar da și în play-off tot peste o echipă din lista de 10 de pe care își află adversarul de azi.

Adversarele posibile pentru Astra:

Olympiakos Greu
Dinamo Zagreb Greu
Ludogoreț Greu
BATE Greu
Plzen Mediu
Salzburg Mediu
Legia Mediu
Copenhaga Mediu
Celtic Mediu
APOEL Ușor

Adversarele posibile pentru Steaua:

Șahtior Greu
Fenerbahce Greu
Ajax Greu
Anderlecht Mediu
Sparta Praga Mediu

Eliminarea înseamnă Europa League

Astra și Steaua nu vor părăsi definitiv Europa dacă vor fi eliminate în turul al treilea preliminar al Ligii. Ar ajunge în playoff-ul Europa League, cu încă o șansă la dispoziție, calificarea în grupele EL. Victoria în turul al treilea din Champions asigură accesul în grupele celei de-a doua competiții europene.

Celtic nu e sigură

Pe tabloul Astrei s-ar putea produce modificări, dacă vor exista surprize în turul al doilea preliminar, care și-a consumat prima manșă. În afară de Olympiakos și de Plzen, toate celelalte adversare posibile ale giurgiuvenilor sunt implicate în turul al doilea.

După tur, tabloul inițial nu pare în pericol, în general favoritele au obținut rezultate care le confirmă prima șansă la calificare. Singura surpriză a fost una imensă: Celtic a pierdut în Gibraltar! Scoțienii au luat bătaie cu 0-1 la Lincoln Red Imps, o formație de amatori.

În mod normal, ei păstrează șanse mari de calificare, fiindcă pot întoarce rezultatul la Glasgow. Dacă scoțienii ratează și manșa secundă, Astra ar avea-o pe Lincoln ca posibil adversar.

"Cine se califică în grupele Champions League? Nici noi, nici Steaua. Iar în grupele Europa League va ajunge doar Astra"
Marius Șumudică, antrenor Astra

"Dacă vrea Dumnezeu, o batem și pe Real Madrid sau pe Barcelona! N-ați văzut cum Islanda a bătut Anglia la Euro? Asta a fost ca și cum am elimina-o noi pe Real Madrid!"
Gigi Becali, patron Steaua

6.000.000 €e suma minimă pe care ar încasa-o Astra sau Steaua dacă trece de turul al treilea preliminar din Champions League, un rezultat echivalent cu asigurarea calificării în grupele Europa League

20.000.000 €ar fi premiul total pentru participarea în grupele Ligii Campionilor, cu banii de la UEFA, market pool și bilete vândute

10calificări la rând a avut Steaua în grupele competițiilor europene, o serie pe care a întrerupt-o în sezonul trecut, când a pierdut în Champions League cu Partizan și apoi a fost scoasă din Europa League de Rosenborg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
observator_federal
observator_federal  •  15 Iulie 2016, 11:45
Postat de neica_nimeni pe 15 Iulie 2016, 11:12

irelevant...

"Este mai mult decat remarcabil ca aceasta prima echipa romaneasca care a participat 10 ani consecutiv in cupele europene a fost Craiova si nu una departamentala..." iar tu spui ca este irelevant? ... Daca nu inveti din greselile trecutului risti sa ramai un "neica nimeni".

neica_nimeni
neica_nimeni  •  15 Iulie 2016, 11:12
Postat de observator_federal pe 15 Iulie 2016, 10:42

Apropo de notele din subsolul articolului... Prima echipa din Romania care a participat 10 ani la rand in Cupele Europeane a fost Universitatea Craiova. E adevarat, pe atunci tarile cu fotbal puternic aveau mai putine reprezentante in competitii decat acum (exceptand UEFA, unde, de pilda intr-un an semifinalistele au fost toate din RFG) si nu se juca in sistemul pe grupe. Dar, oricum, este mai mult decat remarcabil ca aceasta prima echipa romaneasca a fost Craiova si nu una departamentala...

irelevant...

observator_federal
observator_federal  •  15 Iulie 2016, 10:42

Apropo de notele din subsolul articolului... Prima echipa din Romania care a participat 10 ani la rand in Cupele Europeane a fost Universitatea Craiova. E adevarat, pe atunci tarile cu fotbal puternic aveau mai putine reprezentante in competitii decat acum (exceptand UEFA, unde, de pilda intr-un an semifinalistele au fost toate din RFG) si nu se juca in sistemul pe grupe. Dar, oricum, este mai mult decat remarcabil ca aceasta prima echipa romaneasca a fost Craiova si nu una departamentala...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează