INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  DORTMUND - BAYERN 1-2

Corespondenţă din Londra! Cavalerul roşu » Arjen Robben a fost marele erou al finalei Ligii Campionilor

Robben îşi sărută trofeul cucerit după finala cu Dortmund, 2-1 +4   FOTO
Robben îşi sărută trofeul cucerit după finala cu Dortmund, 2-1

Articol de - Publicat luni, 27 mai 2013 00:00 / Actualizat duminica, 26 mai 2013 22:35

La 29 de ani, aripa batavă a fost vedeta istoricei finalei germane jucate pe pămînt britanic. Gol şi pasă decisivă la Londra, MVP-ul fantasticei partide de pe Wembley.

La Picadilly Circus, fanii Borussiei au dat acele timpului înapoi. Cîţiva fani au la gît fulare de la finala din 1997, cînd "galbenii" au învins cu 3-1 Juventusul lui Lippi şi Del Piero. O grămadă de tricouri din acei ani cu "Die Continentale" pe piept. Plus o mulţime de copii ale trofeului cel mare, care din staniol, care din plastic, care din aluminiu. Superstiţia e valabilă peste tot în lume. Sînt şi tricouri retro, cu anchior şi bătute de ani, de pe vremea lui Marcel Răducanu. Lipsesc pozele de la nunta bunicilor.

VIDEO: Vezi AICI rezumatul Finalei Ligii Campionilor!

Amiralul Nelson, "îmbrăcat" în alb şi roşu
Londra e dominată de tricourile galbene. "Cîţi sînt fără bilet?", întreb un neamţ care cere o liră să faci poză cu o copie a Cupei Campionilor. "Peste 10.000". "Şi de la Munchen?". "Tot cam atît". Asta crede el. În realitate, erau 100.000. Fanii lui Bayern au dat buzna în Trafalgar Square. Statuia amiralului Nelson e îmbrăcată într-un cordon roşu, pare şi mai maiestuoasă.

Munchenezii sînt mai inventivi. O "fraulein" care aduce bine la faţă cu Claudia Schiffer, dar mult mai puţin la corp, e îmbrăcată în costum tradiţional bavarez numai în alb şi roşu. Doar pantofii sînt albastru deschis. Peste cîteva ore, cînd la fantastica festivitate de deschidere au fost desfăşurate cearceafurile cu siglele celor două echipe, va veni şi explicaţia: Bayern are pe emblemă nişte romburi albastre.

Faliment la "bursa neagră"
Pasarela care leagă staţia de metrou Wembley Park de intrarea pe arena care a costat 1 miliard de euro e vie. "Galbenii" par şi aici mai mulţi. Surpriză la cît se oferă pe un tichet "la negru". Sau nici o surpriză. Mereu preţurile vehiculate înainte sînt o aberaţie faţă de cele la faţa locului. Se vorbea de 4.000 de euro, de 7.000, chiar de 14.000 de euro pentru un bilet VIP.

Un bişniţar londonez e dezumflat rău. "Germanii sînt zgîrciţi. Nu dau bani". Aşa e. La preţurile de mai înainte, tăiaţi un zero şi aflaţi cît au fost dispuşi fanii să dea pe un bilet la marea finală. "M-a costat 70 de euro avionul pînă aici. Dacă nu iau bilet la un preţ convenabil, mă mai costă 50 de euro sticlele de bere să văd meciul într-un bar", bombăne un neamţ care poartă un tricou cu numele lui Gotze tăiat cu marker roşu. E şi asta o opţiune!

"Te-es-fau, Te-es-fau!"
S-a blocat accesul spre stadion. Forţe de ordine, poliţişti călare pe cai bine echipaţi, cîini cu botniţă, sirene şi girofare. Or fi autocarele echipelor? Eroare! Sînt escortaţi fanii periculoşi ai Borussiei. Sînt periculoşi numai după figură, darămite după apucături. Bocanci fără şireturi, pantaloni bufanţi băgaţi în interiorul lor, tricouri cu mîneci rupte, cercei în sprîncene, belciuge în nas. Scandează de zor "Te-es-fau, Te-es-fau!". Aha! TSV Munchen 1860 e rivala de orgoliu a celor de la Bayern. A fanilor, că de echipe nu poate fi vorba.

Programul de meci, 116 pagini, hîrtie de lux. Nu ştii dacă să-l mîngîi mai întîi ori să-l răsfoieşti. Declaraţie a lui Mircea Lucescu: "Înainte de meciurile lui Şahtior cu Borussia, am spus că învingătoarea va ajunge în finală. Acum aş vrea ca Dortmund să cîştige finala".

Breitner, "de la mama lui"
Altă surpriză în stadion. Peluza lui Bayern cîntă mai frumos. Munchenezii stau în zona unde au stat acum doi ani fanii Barcelonei, la finala de 3-1 cu Manchester United. O fi vreun semn? Şi domină arena, la fel cum o făceau catalanii acum 2 ani, deşi englezii erau totuşi acasă. Dar sperau prea puţin în victorie.

Parcă şi eroii celor două finaliste, care au apărut în deschiderea superbei festivităţi cu cavaleri teutoni, scuturi, arcuri şi săgeţi, prevesteau destinul finalei. Lars Ricken părea un dandy în armură. E omul care a marcat golul trei al Borussiei în finala din '97, la 16 secunde după ce fusese introdus în joc!

Paul Breitner e de la mama lui. Îl ajută şi figura, "de lup cu faţa suptă de setea victoriei", aşa i-a spus cîndva marele Ioan Chirilă. Îl ajută şi barba albită pe jumătate. Nu mai vorbim de ce ţine în cartea de vizită şi în inima de luptător.

La pauză s-a intrat cu 0-0. Două lucruri au impresionat. Prestaţia Borussiei, căreia toată lumea îi pusese ştampila echipei cu şansa a doua, şi marile ratări ale lui Arjen Robben. În centrul de presă se vorbea numai despre Robben, de precedentele două finale pierdute, contra lui Inter şi Chelsea, de penalty-ul ratat anul trecut în faţa lui Petr Cech...

Disperarea transformată în geniu
Pe plasme rula "croşeul" expediat cu mingea în bărbia lui Weidenfeller, pe finalul primei părţi. Şi furia care i se citea pe faţă cînd a plecat la vestiar. Probabil că din acele spasme, de om exasperat de atîta neşansă, s-a născut repriza a doua.

Dacă finala e considerată de mulţi drept cea mai frumoasă din ultimii nu ştiu cîţi ani, bineînţeles, de la celebra finală cîştigată de Liverpool contra lui AC Milan la penalty-uri în 2005, repriza a doua trebuie trecută în dreptul lui Arjen Robben.

Atîta determinare şi inspiraţie rar s-a văzut pe un teren pe care joacă, la urma-urmei, nişte oameni. Cu ratările celor două finale în cîrcă, dar şi cu cele din prima repriză, altul ar fi ieşit de la cabine cocoşat de neputinţă şi de ghinion.

Între Tyson şi Ronnie O'Sullivan
Olandezul a intrat gata să muşte din gazon ca Tyson din urechea lui Hollyfield. A construit primul gol al lui Bayern, el fiind la originea un-doi-ului cu Ribery, apoi pasîndu-i la milimetru lui Mandzukici. Cînd finala se topea spre prelungiri, şi ar fi fost corect, şi ar fi fost adrenalină, Robben a ţîşnit spre careul lui Dortmund anticipînd, fiindcă aşa i-a dat voie valoarea, călcîiul lui Ribery, apoi l-a ţintuit pe Weidenfeller şi a marcat cu un procedeu demn de Ronnie O'Sullivan.

Prima şi singura dată în finală cînd bravul portar al Borussiei a avut alură de pieton. Dacă nu era prestaţia lui Robben, mai mult ca sigur ar fi fost finala celor doi portari. Neuer şi Weidenfeller au avut parade sîmbătă seara mai multe decît au portarii de handbal. Nu întîmplător au, alături de Robben, cele mai mari note din partea ziariştilor.

Amintiri şi poveşti frumoase pentru nepoţi
Spectacolul de după ultimul fluier al lui Rizzoli a fost la înălţimea festivităţii cu suliţe şi armuri. Mai mult, l-a întrecut prin emoţie şi entuziasm. Într-o parte, jucătorii Borussiei mulţumind cu lacrimi în ochi peluzei galbene. În cealaltă, bucuria celor de la Bayern, cu Robben în prim-plan.

Olandezul a urcat pe panourile publicitare şi a dirijat galeria. A făcut turul zonei în care stăteau fanii munchenezi şi le-a prezentat tuturor trofeul. S-a dus în peluză şi a luat un steag al Olandei, roşu-alb-albastru pe orizontală. Pe alb era scris numele lui. L-a înfăşurat la brîu şi a continuat fiesta. Sărbătoarea lui Bayern a fost condusă tot de el.

Munchenezii au tăiat plasa porţii la care s-a marcat golul victoriei, aici Van Buyten a fost maestru de ceremonii, şi şi-au împărţit bucăţi din ea. Ca să aibă peste ani să povestească urmaşilor: "Uite, nepoate, cum a fost, atunci, pe Wembley!".

MVP-ul meciului
Arjen Robben a fost desemnat de UEFA "jucătorul finalei". Iar distincţia a primit-o de la Sir Alex Ferguson. "E primul meu job după retragerea de la Man. United", a glumit tehnicianul scoţian în vîrstă de 71 de ani.

9 apariţii (731 minute jucate) a avut Robben în acest sezon de Ligă. Bilanţul său: 4 goluri, două assisturi

1 gol şi un assist a reuşit olandezul în finală. A tras de 3 ori la poartă, a comis un fault şi a fost faultat de două ori

REACŢII DIN PRESA INTERNAŢIONALĂ:

L'Equipe, cotidian francez: "Bayern a atins Nirvana într-o finală grandioasă. De acum, Bayern este FC Fericirea Munchen"

The Sun, cotidian britanic: "Distrugătorul Robben. Arjen le-a oferit trofeul bavarezilor cu o mişcare de geniu"

Corriere dello Sport, cotidian italian: "Bayern, triumfal. Coşmarul s-a terminat. Robben oferă trofeul la a treia tentativă din ultimii patru ani"

Bild, cotidian german: "Ce suspans, ce senzaţii puternice! Dortmund nu a abandonat niciodată meciul. Dar ce nebunie a făcut Robben. Excepţional felul în care a marcat. El e regele de pe Wembley"

Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidian german: "Bayern în paradis, în sfîrşit! Este o frumoasă recompensă după decepţiile din anii trecuţi"

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează