INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR

Finală de lux în oraşul luxului

Articol de , - Publicat miercuri, 21 mai 2008 00:00

Moscova, cea mai scumpă capitală din lume, e pregătită pentru marele duel al celor mai bune echipe ale continentului.

“Imens”. Acesta este cuvîntul pe care ghidul îl rosteşte o dată la fiecare propoziţie. Alexei e rus şi ne vorbeşte într-o engleză cu accent moldovenesc. Autostrada care pleacă de la aeroport parcă taie munţii în două, deşi se merge pe şes. În stînga şi în dreapta, clădiri din epoca Stalin şi noii zgîrie-nori de peste 40 de etaje brodează drumul de cîţiva zeci de kilometri pînă în centru Are timp să ne povestească, pentru că, deşi sînt uneori şi cîte 5 benzi pe sens, se circulă bară la bară ca pe DN1. Ne folosim de prilej şi aflăm că un apartament de 3 camere acolo, lîngă aeroport, carevasăzică la Otopeni, e 200.000 de dolari, în vreme ce unul în centru , de pînă în 80 de metri pătraţi, face peste un milion.

12 mil. de locuitori stau în Moscova într-o arie metropolitană de 1.000 de km pătraţi.

Capitala luxului

De doi ani Moscova e cea mai scumpă capitală din lume. N-o spune Alexei, ci Mercer Human Re­source Consulting, care a socotit 5 pa­rametri (preţul caselor, al ali­men­­telor, al hainelor, al elec­tro­cas­ni­ce­lor­ şi al consumului pentru dis­trac­ţii) şi a ajuns la concluzia că aici chel­tuieşti ca să trăieşti cu 30 la sută mai mulţi bani decît ai face-o în New York Tokyo, Seul, Hong-Kong sînt Chitila pe lîngă Bucureşti, în raport cu Moscova.

La 15 ani de la marele colaps al fostului URSS, Moscova s-a refăcut aproape miraculos. Lenin e tot aici, Stalin la fel, Brejnev aidoma. Poţi face şi poze cu ei la intrarea în Piaţa Roşie. Din fericire, sînt doar sosiile lor. Ideologii de azi sînt numiţi oligarhi, au pus mîna pe zăcăminte şi pe industrie şi au cîştigat pe plan mondial alte medalii. Ştiţi, ca la Olimpiadă. În 15 ani, au plecat de la zero, iar acum au aproape 100 de miliardari în dolari Doar ame­ri­ca­nii îi depăşesc, cu vreo 450. Dintre aceştia, 74 sînt moscoviţi, ceea ce a făcut ca oraşul să fie desemnat, pentru al doilea an consecutiv, capitala mondială a luxului.

Azi vin englezii

Acestea pot fi explicaţiile pentru care marea masă a supor­te­rilor en­glezi împărţiţi între Chelsea şi Man­chester va sosi abia azi, cînd sînt aş­tep­tate mai mult de 300 de zbo­ruri charter din Insulă. Pro­ble­ma e cîţi vor sosi, pentru că or­ga­ni­za­torii, din pricina costurilor uriaşe pentru buzunarele oricărui euro­pean, se tem să nu rămînă locuri goa­le pe Luj­niki. Ieri, cei care ajunseseră aveau media de vîrstă bine sărită de 40 şi conturile su­ficient de bine burduşite. E şi nevoie de aşa ceva de vreme ce pentru a mînca oarece de la un fast-food înseamnă un efort fi­nan­c­iar de vreo 20 de euro. O ca­­me­ră la orice hotel de 4 stele nu co­boară sub 300 de dolari, iar cele de 5 stele sînt pline ochi cu ruşi veniţi de peste tot pentru a vedea finala.

2007 a fost anul în care Mercedes Benz a vîndut mai multe maşini în Moscova decît în toată Europa de Vest.

Coadă la trofeu

Trofeul l-au putut viziona de ieri. În imensa Piaţă Roşie, UEFA a amenajat corturi cu produsele de marketing ale finalistelor, un teren de minifotbal pe care se întrec de dimineaţă pînă seară echipe de copii, băieţi, dar şi fete, iar între ele, pe un piedestal tronează superba Cupă a Campionilor. Ruşii au făcut o coadă de peste un kilometru pentru a o putea vedea de aproape. Noi nu ne-am înscris în cordonul uman încolăcit pe lîngă zidul roşu al Kremlinului. Nu de alta, dar am văzut minunăţia încă din 1986. Asta, aşa ca, să nu se mai laude Alexei cu imensitatea lui care, azi, se pune la picioarele finalei Ligii .

Probleme cu vremea şi gazonul

Timpul la Moscova este rece, iar cerul e înnorat. Meteorologii ruşi au anunţat că azi sînt şanse mari de ploaie, temperatura fiind estimată între 13 şi 16 grade Celsius. Necazuri sînt şi cu terenul de joc. După ce a fost scos gazonul artificial, a fost montat unul natural. Experţii UEFA au stabilit însă că nu e bun. De cî­te­va zile a fost pus altul, adus din Slo­va­cia. Acesta nu este nemai­po­me­nit, fiind afectat de vremea ploioasă.

Cine va cîştiga duelul tactic?

Strategia va fi cea mai im­por­tan­tă pe Lujniki. Londonezii s-au întors la 4-3-3, sistemul preferat de Mou­rinho, şi, se pare, jucătorii au fost cei care i-au impus lui Grant această revenire la vremurile bune. Mai mult, se zvoneşte că albaştrii l-ar fi contactat de mai multe ori pe fostul manager pentru a primi in­for­maţii vitale. De partea cealaltă, Ferguson (foto) a avut mereu în acest sezon tactica potrivită. A folosit de multe ori clasicul 4-4-2, dar l-a schimbat în funcţie de forma de moment a jucătorilor săi şi în funcţie de adversari. Cu Roma şi Barcelona, l-a retras neaşteptat pe Rooney, trans­formîndu-l din vîrf într-un mij­locaş de sacrificiu. Jocuri în care i-a oferit lui Cristiano Ronaldo li­ber­tate totală în avangardă. Cu si­gu­ran­ţă, Sir Alex pregăteşte şi azi o surpriză!

Fanii violenţi, închişi în cuşti

Suporterii englezi, circa 40.000, au început să sosească încă de luni, charterele care i-au transportat aterizînd pe aeroporturi separate. De acolo, aceştia au fost urcaţi în autobuze, 700 la număr, şi transportaţi în oraş, unde au intrat în “atenţia” a 7.000 de poliţişti ruşi, ce colaborează strîns cu 15 agenţi de la Scotland Yard, şi a 65.000 de camere de supraveghere. Din motive de securitate, în oraş nu se vînd băuturi alcoolice şi nici ecrane gigant n-au fost instalate. Pe aceia dintre fani care vor reuşi totuşi să-şi procure alcool, pentru ca apoi să bea peste măsură şi să creeze probleme, îi aşteaptă infernul. Vor fi dezbrăcaţi la piele, stropiţi cu apă rece, încarceraţi în cuşti mobile şi expediaţi la cea mai temută închisoare moscovită, Butirka.

Costurile deplasării au fost suportate de SEG şi Ford Europa.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
 •  21 Mai 2008, 17:24

exagerari,nu e cel mai scump,poate la viata de lux,dar daca esti un om obisnuit si nu faci excese gasesti shaorma cu 10 ruble adica 10 roni si la restu preturile sunt ok.sunteti praf.gsp sucks.haha

 •  21 Mai 2008, 16:17

mesajul meu precedent, fara nicio injuratura , nu a fost afisat..de ce oare ?

 •  21 Mai 2008, 12:13

Rusii au tot dar nu au nimic .

Vezi toate comentariile (12)
Comentează