INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UEFA

Manager pentru Mourinho » Ionuţ Lupescu va conduce toate proiectele tehnice şi de dezvoltare ale antrenorilor europeni

Articol de - Publicat miercuri, 03 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 02 octombrie 2012 21:50

Oficialii UEFA explică ascensiunea miraculoasă a românului prin ”seriozitatea şi cunoştinţele sale”. Versiunea neoficială vorbeşte despre un sprijin puternic al falangei germane de la UEFA, dar şi de un ajutor interesat din partea lui Mircea Sandu


Nu mai e nici un dubiu: Ionuţ Lupescu e, începînd de luni, noul şef al Comisiei Tehnice UEFA! Practic, el devine boss-ul antrenorilor europeni, de la Mourinho, Ferguson şi Capello pînă la Mancini, Piţurcă şi Rednic! O lovitură profesională şi de imagine dată de Kaiser după numai un an petrecut în structurile forului continental. Cum a fost însă posibilă o asemenea ascensiune fulminantă?

"Va fi ajutat de experţi"
"A impresionat pe toată lumea la UEFA cu seriozitatea şi cunoştinţele sale" e explicaţia oferită pentru GSP de oficiali ai forului continental. Tot ei detaliază: "Lupescu va coordona toate proiectele tehnice şi de dezvoltare pe zona antrenorilor şi va avea alături o echipă de experţi. Va fi ca un administrator al acestei divizii UEFA". În plus, fostul internaţional se va ocupa şi de programe de dezvoltare a fotbalului juvenil, cu precădere la nivel de masă.

Beckenbauer şi Naşu'
Aceasta e versiunea oficială. Cea neoficială cuprinde două direcţii. Unu: Ionuţ ar fi fost susţinut foarte puternic de falanga germană din UEFA, însuşi Beckenbauer, cu care Lupescu e amic, avînd un cuvînt de spus în alegerea românului. Şi doi: Mircea Sandu n-ar fi străin de această mişcare în ideea că noul post de la UEFA îl va scoate pe "Kaiser" din cursa pentru şefia FRF în 2014, cînd Naşu' ar prefera să-i predea ştafeta lui Gică Popescu, iar el să rămînă cu un post onorific.

Carieră caraghioasă ca antrenor
Lupescu îl înlocuieşte la UEFA pe Andy Roxburgh, care, în '94, cînd a preluat funcţia, avea în spate două calificări importante cu "naţionala" Scoţiei, la CM '90 şi la Euro '92. Apoi, din postura de şef al Comisiei Tehnice, a introdus conceptul clasificării antrenorilor şi astfel au apărut licenţele profesionale, în frunte cu categoria PRO.

Mijlocaşul din Generaţia de Aur vine însă cu o carte de vizită subţire ca tehnician. La FCM Bacău (2003-2004) şi FC Braşov (2004-2005), a stat pe bancă în 19 partide şi a strîns în total doar 3 victorii, toate la formaţia din Moldova! Bacăul l-a preluat la mijlocul campionatului şi a terminat sezonul pe locul 13, ultimul înaintea poziţiilor retrogradabile. S-a salvat în ultima etapă, după un 2-2 în deplasare cu Oţelul şi o revenire de la 0-2. Iar la Braşov a rezistat numai 4 runde, fără nici un succes şi debarcat la capătul unui 1-3 pe teren propriu cu Bistriţa. A fost o partidă după care patronul Ioan Neculaie a rămas blocat: "Ce dracu' să mai declar la o aşa porcărie de meci?!".

Lupescu îşi va începe misiunea la mijlocul acestei săptămîni, joi, cînd e programată şedinţa ordinară a Comisiei Tehnice UEFA.


Palmaresul antrenorului Ionuţ Lupescu
Echipă Sezon Linie de clasament
FCM Bacău 2003-2004 (et. 16-30) 15 3 5 7 11-16 (loc 13)
FC Braşov 2004-2005 (et.1-4) 4 0 1 3 3-7 (loc 16)


Cu ce jucători a lucrat antrenorul Lupescu
La FCM Bacău: Bogdan, Prunea, Ureche, Baciu, Ardeleanu, D. Goian, Răducan, Lovin, Giani Gorga, A. Cristea, Cursaru, Ciocoiu
La FC Braşov: Dossey, L. Balint, B. Nicolae, Petroesc, Miclăuş, Isăilă, V. Ghindaru, Buga, Surdu, M. Dăscălescu, Hrib


"Lupescu mi-a zis de la început că nu simte înclinaţie către antrenorat şi-şi doreşte o carieră de conducător. Dar l-am convins să încerce şi pe banca tehnică. Aşa l-am adus la Bacău şi ne-a salvat de retrogradare"
Dumitru Sechelariu, fost patron FCM Bacău

"N-am avut ce să-i reproşez antrenorului Lupescu, numai că, în această meserie, trebuie să ai parte şi de noroc. Din păcate, el nu l-a avut!"
Ioan Neculaie, patron FC Braşov

"E o mîndrie pentru noi, ca români, că Lupescu a ajuns într-o funcţie atît de importantă la UEFA, precum Mircea Sandu. Sînt sigur că Ionuţ va dori să-i ajute pe antrenorii români"
Dan Apolzan, director Şcoala de Antrenori FRF

"Nu există om mai bucuros pe planetă decît mine pentru succesul lui Ionuţ! Nu ştiam această veste, am aflat-o din Gazetă şi mă simt extraordinar. Bravo, te pup şi te îmbrăţişez, Ionuţ!"
Niculae Lupescu, tatăl lui Ionuţ

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
tomms
tomms  •  04 Octombrie 2012, 00:37
Postat de de_pe_tarnave pe 03 Octombrie 2012, 12:47

Pe dinozaurul de M. Radulescu,seful antrenorilor de la noi, nu-l schimba nimeni?

nu inteleg ce ai cu omul asta . crezi ca cei mai tineri sunt mai buni ? eu nu cred

ciocaneanu
ciocaneanu  •  03 Octombrie 2012, 16:05

In primul rind, cita vreme a jucat in Bundesliga a fost un exemplu de seriozitate si impresia lasata atunci l-a ajutat sa ajunga unde a ajuns. In alta ordine de idei, a facut scoala in Austria si pe linga germana impecabila pe care o vorbeste, a preluat multe din atuurile educatiei germane. Daca un roman ar poate face cariera la UEFA pe merit si nu pe pile, acela e Ionut Lupescu. Bravo lui..

unmaker
unmaker  •  03 Octombrie 2012, 14:09

ce stie ..ce nu stie...bravo lui pt aceasta functie

Vezi toate comentariile (19)
Comentează