INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SHERIFF - FARUL 3-0

exclusiv Agentul apropiat de Sheriff explică triumful surprinzător al clubului din Tiraspol: „N-are bani mulți, voi plătiți salarii mai mari”

Sheriff - Farul 3-0
Sheriff - Farul 3-0

Articol de , , - Publicat miercuri, 19 iulie 2023 15:57 / Actualizat miercuri, 19 iulie 2023 16:04

Leonid Istrati, un agent foarte apropiat de clubul din Tiraspol, a contribuit la succesul uimitor pe care l-a înregistrat echipa moldoveană în cupele europene și explică rețeta cu care e posibil să câștigi fără să beneficiezi de vreun buget mare

Sheriff a demontat-o pe campioana României în returul disputat la Tiraspol și va continua în Champions League deși pierduse în Dobrogea cu 0-1.

Rezultatul din Moldova a șocat fotbalul românesc și au existat deja comentarii ale unor foști fotbaliști, antrenori, jurnaliști care au tradus înfrângerea aceasta pe care a suferit-o Farul într-o dovadă clară a crizei în care ne aflăm.

Pentru Sheriff, succesul de marți seară nu e deloc o surpriză, din moment ce formația aceasta a devenit obișnuită cu calificări în grupele cupelor europene și a fost și în grupele Champions League în urmă cu doi ani.

Surprinzător este că moldovenii reușesc să obțină astfel de rezultate deși nu au bani mai mulți decât au românii și au un campionat foarte slab, în care sunt mai greu de atras fotbaliști străini buni.

Ce fac ei bine și nu pot face cluburile noastre?

Leonid Istrati e un agent care a fost implicat, de-a lungul timpului, și în transferuri ale unor jucători români ori ale unor moldoveni aduși în Liga 1. El e foarte apropiat de Sheriff, e ca și cum ar face parte din club, deci cunoaște foarte bine cum funcționează lucrurile acolo.

"Nu e ușor să combini oameni din atâtea țări!"

"Sunt de mai bine de douăzeci de ani în angrenajul lui Sheriff, așa că știu care sunt criteriile clubului, care sunt obiectivele, ce caută și m-am adaptat, îmi e foarte clar ce fel de jucători sunt doriți", explică Leonid.

Lotul care a învins Farul cu 3-0 nu are absolut nicio legătură cu acela care evolua în grupele Champions League și o învingea pe Real la Madrid cu 2-1. "Nu mai există niciun fotbalist dintre cei de atunci, iar din sezonul trecut au mai rămas doar opt în tot lotul. În vara aceasta au venit doisprezece jucători noi", povestește agentul moldovean.

Antrenorul italian Bordin și oamenii din conducere nu s-au ascuns în spatele explicației că echipa nu era deloc omogenă, au obținut calificarea, chiar dacă Sheriff arată ca un Turn Babel. Istrati descrie structura eterogenă a lotului: 

"Aria geografică din care au fost selectați fotbaliștii e una foarte largă: Columbia, Nigeria, Niger, Grecia, Capul Verde, Camerun, Brazilia. Omogenizarea unei astfel de echipe nu e ușor de realizat, nici comunicarea nu e facilă, fiind atâția oameni care vorbesc limbi diferite. Treptat, formația va fi una competitivă și bătăioasă".

+31 FOTO

"Voi aveți bugete mai mari"

Nicio echipă românească nu a mai fost în grupele Champions League din 2013, atunci când FCSB aflat sub comanda lui Reghecampf o elimina pe Legia Varșovia în playoff și accedea la "masa bogaților".

Cum a ajuns Sheriff la o asemenea performanță? Leonid povestește că formația din Tiraspol se bazează pe flerul unui specialist gruzin care și-a demonstrat valoarea în anii aceștia: "Nu există un sistem de scouting propriu-zis, e o rețea de agenți la care clubul apelează, e vorba despre oameni de încredere care au aceleași interese pe care le are conducerea. 

Un rol crucial în recrutarea jucătorilor îl are Vaja Tarhnișvilli, fost căpitan al Sheriffului, actualmente director. 

El are "ochi la jucători" și imediat îi depistează pe cei cu talent și cu potențial. Are o putere absolută atunci când vine vorba despre alcătuirea lotului și rar greșește! Bugetul exact nu-l cunosc, dar salariile sunt, cu siguranță, mai mici decât sunt acelea pe care le plătesc cluburile românești!". 

Fotbaliștii cu care Sheriff a învins Farul cu 3-0 ar fi fost, așadar, accesibili pentru formațiile noastre, doar că ele nu i-au știut ori i-au considerat slabi și i-au preferat pe alții.

În trecut, Sheriff lua jucători din România fiindcă erau accesibili, puteau fi cumpărați, acum cei buni sunt prea scumpi
Leonid Istrati, agent de jucători

E clar că avem probleme mari de tot, ne facem de râs! Cum poate Sheriff să-i aducă pe jucătorii aceștia cu care ne bate cu 3-0, după ce schimbase un întreg lot cu care fusese în grupele Champions League?!
Daniel Stanciu, director sportiv FC Argeș

"Greșiți enorm!"

Leonid crede că formațiile românești de cupe europene își îngustează aria de recrutare fără să aibă de ce să facă așa ceva: 

„Nivelul valoric din România e OK, dar se vede o stagnare. E o greșeală enormă a echipelor mari că achiziționează jucători care par buni în campionatul vostru. De regulă, acesta e principiul pe care se merge și nu e bine! 

Sunt fotbaliști liberi foarte interesanți, străini care ar putea să exceleze în campionatul românesc. Și nu din liga a treia franceză, de unde aduceți voi des! Trebuie să angajați oameni competenți și o să aveți rezultate bune. Uneori, profesionalismul bate banul!".

VIDEO Mihăiță Pleșan, concluzii dure după eliminarea Farului din Champions League: „Asta e realitatea fotbalului românesc”

Vin săptămâni de „foc” » Când joacă FCSB, Farul, CFR Cluj și Sepsi în turul II din Conference League. Știm programul complet
PROGRAM
Vin săptămâni de „foc” » Când joacă FCSB, Farul, CFR Cluj și Sepsi în turul II din Conference League. Știm programul complet
„Sherifii” i-au dat cu fotbalul în cap lui Hagi! Notele serii de coșmar de la Tiraspol: „perlele” Farului -au zbătut în mediocritate
SHERIFF - FARUL 3-0
„Sherifii” i-au dat cu fotbalul în cap lui Hagi! Notele serii de coșmar de la Tiraspol: „perlele” Farului -au zbătut în mediocritate

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează