INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  DORTMUND - BAYERN, SÎMBĂTĂ, 21:45, DIGISPORT 1, DOLCESPORT 1, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Unitate şi determinare » Ribery explică succesul bavarezilor în această ediţie a Ligii: "Bayern e o maşină"

Articol de - Publicat miercuri, 22 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 21 mai 2013 20:40

Într-un interviu acordat cotidianului L'Equipe, internaţionalul francez în vîrstă de 30 de ani spune: "Fiecare om implicat e preocupat de succesul lui Bayern, nu doar jucătorii. Publicul, agenţii de securitate, bucătarii. Este o nebunie! Imensă"


- Franck, străluceşti cu Bayern şi la "naţională". Te gîndeşti din nou la Balonul de Aur?
- Acest trofeu te face să visezi. Dar nu-i o prioritate. Vreau să cîştig Liga şi apoi Cupa Germaniei. Dacă Bayern ia tot, voi avea destul timp să mă gîndesc şi la mine.

- Sîmbătă sînteţi favoriţi contra Dortmundului....
- Nu trebuie să gîndim sub nici o formă aşa. O cunoaştem bine pe Borussia. De fiecare dată e dificil împotriva lor. Eu zic aşa: dacă atingem din nou nivelul din "sfertul" cu Juventus (2-0, 2-0) şi din semi finala cu Barcelona (4-0, 3-0), avem şanse mari să cucerim trofeul.

- Ce îţi spune Dortmund?
- Are cîteva individualităţi: Reus, Gotze, Lewandowski. E o echipă valoroasă. Se apără bine, aleargă mult. Va fi un meci frumos. Şi dacă vrem să-l cîştigăm, trebuie să fim în vîrf de formă!

"Nu e derby, dar arde"
- E o finală specială. Se întîlnesc două cluburi germane...
- Pentru nemţi, finala deja a început. Nu este un derby, dar rivalitatea dintre cele două cluburi e foarte mare. Cînd jucăm împotriva Borussiei, mereu arde! Bundesliga a fost întotdeauna un campionat important. Doar că a fost mai puţin mediatizat ca La Liga sau Premier League. Însă acum vede toată lumea că echipele germane strălucesc în Europa şi tot mai mulţi jucători de top vor să vină şi să evolueze aici. Şi au dreptate. Stadioanele sînt pline, mentalitatea, super!

- Te reconfortează faptul că ai ales Bayern şi nu un club de top din Spania sau Anglia?
- E mult timp de cînd eu spun că Bayern e un club foarte mare. Şi spun adevărul. Mă bucur să constat că toată lumea gîndeşte acum aşa. Şi sînt mîndru că fac parte din acest club. Sînt de şase ani aici şi pot afirma că Bayern e o maşină. Fiecare e preocupat de succesul grupării. Şi nu doar jucătorii. Publicul, agenţii de securitate, bucătarii. Este o nebunie! Imensă.

- Ce influenţă a avut Bayern asupra ta?
- Am crescut cu acest club, am progresat. Mulţi jurnalişti mi-au zis că în club se vorbeşte despre mine ca de un munchenez. Mi-e foarte bine aici.

"Vreau să plec ca un domn"
- Chiar vrei să te retragi de la Bayern?
- Sînt foarte fericit. Familia, la fel. Bayern e un club extraordinar, format din oameni magnifici, care te respectă pentru ceea ce eşti. Chiar vreau să-mi închei cariera aici.! Îmi doresc să plec de la Munchen ca un mare domn. Lăsîndu-mi amprenta. Îmi şi imaginez ultimul meci pe Allianz Arena. Un moment pentru o viaţă.

- Revenind la acest sezon. Aţi fost împinşi înainte şi de dorinţa de revanşă pentru tot ceea ce vi s-a întîmplat stagiunea trecută?
- Vrem să ne răzbunăm, da! Anul trecut am pierdut tot: finala Ligii la noi acasă, campionatul şi Cupa Germaniei. Dar cine e puternic se ridică şi merge mai departe.

"Filosofia e să faci totul pentru binele clubului"
- Şi cum aţi făcut?
- Antrenorul a trebuit să redea vestiarului încrederea. Primul obiectiv a fost să recucerim campionatul. Ne-am detaşat repede în clasament, ceea ce ne-a permis să survolăm toate competiţiile în care eram angrenaţi. Dar nu ne gîndeam că vom avea un sezon atît de frumos.

- Unde a progresat Bayern?
- Tactic sîntem mult mai puternici. Defensiva e mai tare. Echipa are mai multă încredere în ea. Antrenorul a controlat bine grupul, care s-a mărit. Munca lui a fost esenţială. Toată lumea s-a gîndit numai la club. Bayern e o familie. Filosofia e să faci totul pentru binele clubului.

- Anunţul plecării lui Heynckes şi al înlocuirii lui cu Guardiola în această vară nu v-a influenţat deloc rezultatele.
- La data anunţului, în ianuarie, şi noi ne-am pus problema cum ne va influenţa. Ne-am gîndit în special la Heynckes. Dar el a gestionat foarte bine situaţia. Ştia că vom reuşi împreună înainte de a începe o nouă aventură. Cu Pep voi descoperi o nouă filosofie. Sîntem încîntaţi de venirea lui.

- Această schimbare de antrenor, sosirea unor noi jucători nu vor rupe cumva echilibrul în care vă aflaţi acum?
- Sincer? Nu. Guardiola va veni cu ideile sale, cu cerinţele sale. Va fi complet diferit, dar vorbim despre un mare antrenor. Aducerea lui demonstrează că Bayern e în continuă ascensiune.

"Cîştigăm pentru el"
- Vă pare rău pentru Heynckes?
- Ne va lipsi mult. Şi de aceea vrem să cîştigăm totul cu el pe bancă. A muncit mult. E un mare domn, un mare antrenor. Un liant pentru noi. El mi-a redat încrederea şi plăcerea de a juca din vremurile cînd eram pregătiţi de Ottmar Hitzfeld sau Jurgen Klinsmann.

- Parcursul vostru în Ligă e magnific, mai ales după cele două corecţii aplicate Barcelonei în semifinale...
- Mă gîndeam că ne putem bate de la egal la egal cu ei. Dar nu mi-aş fi închipuit că-i vom învinge cu 4-0 acasă şi cu 3-0 pe Camp Nou. În tur am făcut un meci extraordinar. Ne-am apărat cu toţii, am atacat cu toţii. Lumea fotbalului a rămas mască.

"Am trăit clipe groaznice după finala cu Chelsea"
- Ce ai simţit la acel 4-0 din 23 aprilie?
- La un moment dat, în timpul meciului, am simţit că totul e terminat pentru ei. În acea seară, Bayern a fost o maşină. Fără să fiu arogant, returul de pe Camp Nou mi s-a părut chiar mai uşor. E şocant. Pentru public, cel puţin. Lumea zicea "Barca, Barca...". Eu aşteptam să-i aud pe alţii spunînd: "Atenţie la Bayern!". Am simţit că jucătorii Barcelonei n-au venit la Munchen liniştiţi, concentraţi. Apoi, pe teren, i-am simţit neajutoraţi. Sigur, a contat mult şi lipsa lui Messi.

- Acest Bayern - Barcelona e meciul care ţi-a făcut cea mai mare plăcere în carieră?
- Clar! Barcelona e o echipă mare, cu jucători formidabili. A dominat fotbalul mulţi ani. Ştiam însă că ne putem califica dacă punem umărul cu toţii.

- Dintre cele două finale de Ligă pierdute cu Bayern, care a fost cea mai dureroasă?
- Cea pierdută în faţa lui Chelsea la penalty-uri, cu siguranţă. În prima eu n-am jucat, senzaţia n-a fost aceeaşi. Sigur, îţi pare rău pentru echipă, dar nefiind implicat, eşti mai puţin preocupat. Dar în 2012 a fost un adevărat şoc. Credeam că am marcat în momentul potrivit. Dar ei au avut o ocazie. Una! Şi-au egalat!! Cînd vezi întreaga desfăşurare a finalei te gîndeşti că nu e posibil. Dar este. Nu mai vorbesc despre acel penalty ratat în prelungiri. Zilele care au urmat au fost groaznice.

"Am trăit clipe groaznice după finala cu Chelsea"
- Ce ai simţit la acel 4-0 din 23 aprilie?
- La un moment dat, în timpul meciului, am simţit că totul e terminat pentru ei.

"Bundesliga a fost întotdeauna un campionat important. Doar că a fost mai puţin mediatizat ca La Liga sau Premier League. Însă acum vede toată lumea că echipele germane strălucesc în Europa şi tot mai mulţi jucători de top vor să vină şi să evolueze aici"

"Vrem să ne răzbunăm. Anul trecut am pierdut tot: finala Ligii la noi acasă, campionatul şi Cupa Germaniei. Dar cine e puternic se ridică şi merge mai departe"

"Heynckes e un mare domn, un mare antrenor. Un liant pentru noi. El mi-a redat încrederea şi plăcerea de a juca"

"În turul semifinalei cu Barcelona am făcut un meci extraordinar. Ne-am apărat cu toţii, am atacat cu toţii. Lumea fotbalului a rămas mască"

11 apariţii are Ribery în acest sezon de Ligă (763 minute jucate). Bilanţ: 1 gol, 4 assisturi, 94,9 kilometri alergaţi

29 de goluri (unul din penalty) a marcat Bayern în ediţia 2012-2013 a Ligii. Cea mai productivă echipă

6.952 de pase au dat jucătorii lui Bayern în cele 12 meciuri disputate, dintre care 76 la sută reuşite. Doar Barcelona are o cotă mai bună: 9.401 pase (83 la sută reuşite)

»

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close