INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BAYERN - ŞAHTIOR 7-0 (ÎN TUR 0-0)

Va exista viaţă după 7 la 0? » Gazeta vă dezvăluie reacţiile şi trăirile lui Mircea Lucescu după cea mai grea înfrîngere a carierei sale

Mircea Lucescu are cinci înfrîngeri în acest sezon: 3 în campionatul Ucrainei şi două în Ligă: 0-1 cu Bilbao (a) şi 0-7 cu Bayern (d)
Mircea Lucescu are cinci înfrîngeri în acest sezon: 3 în campionatul Ucrainei şi două în Ligă: 0-1 cu Bilbao (a) şi 0-7 cu Bayern (d)

Articol de - Publicat vineri, 13 martie 2015 00:00 / Actualizat joi, 12 martie 2015 20:58

Miercuri noapte, la cîteva ore după ce se încheiase meciul, antrenorul încerca să înţeleagă cum a fost posibil dezastrul de pe Allianz Arena. Şi remarca deziluzionat: "Cînd am rămas în zece după penaltyul din minutul 3, ar fi trebuit să am în teren zece nemţi, nu brazilienii mei..."

La cererea de acreditare pentru Bayern - Şahtior am primit un mail în care abundau expresii de genul "vă mulţumim că aţi apelat la serviciile noastre", iar la confirmarea ei formule în stilul "sîntem încîntaţi să vă oferim...". Plus harta oraşului, a reţelei de metrou şi a stadionului.

Pe Allianz Arena, la intrarea spre Media Area, te iau în primire voluntarii care-ţi îndrumă paşii şi-ţi explică totul pînă în cel mai mic amănunt. Antrenorii români merg uneori să asiste la antrenamentele lui Ancelotti, lui Guardiola, lui Wenger. Cum ar fi dacă şi responsabilii cu presa de prin fotbalul românesc ar face acelaşi lucru pe felia lor?

Galeria din scaunul cu rotile
Vin foile cu echipele de start. Guardiola atacă şi cu Robben, şi cu Muller, şi cu Gotze, şi cu Ribery, şi cu Lewandowski. Bine că măcar l-a introdus pe Neuer. La cum arată formula lui Bayern, cred că s-a gîndit o clipă dacă nu i se permite să joace fără portar.

Putea s-o facă, mai ales din minutul 3 încolo, cînd marea eroarea a arbitrului scoţian Collum de a-l elimina pe Kucer a pus ştampila peste deznodămîntul partidei. Şi al scorului, mai ales. Cînd nemţii nu-şi terminaseră îmbrăţişările, Lucescu l-a chemat pe secundul Spiridon şi i-a spus să-l trimită la încălzire, în fugă, pe Krivţov, încercînd să limiteze dezastrul. Inutil.

Ocaziile şi golurile lui Bayern sînt însoţite pe "Allianz" chiar şi de uralele fanilor ţintuiţi în scaune cu rotile, care au rezervat un sector special în spatele rîndurilor de la masa presei. La 4-0, crainicul arenei, a strigat "Ho-ho-ho!", de parcă era Moş Crăciun.

10 nemţi în loc de brazilieni
Atmosfera a fost fantastică de la imnul înălţător şi emoţionant cîntat de tot stadionul, pînă la plecăciunile pe care jucătorii echipei care se confundă cu campioana mondială le fac la final celor două peluze. Guardiola însuşi a primit golurile cu salturi către cer şi bezele spre tribună, inclusiv la cele de 5-0 sau 6-0.

Cam indecent herr Pep, faţă de un adversar care fusese răpus încă din minutul 3. "Bayern nu avea nevoie de un astfel de ajutor. Cînd am rămas în 10, ar fi trebuit să am în teren 10 nemţi, nu brazilienii mei...", a spus Mircea Lucescu la cea mai scurtă conferinţă de presă de după cea mai grea înfrîngere a carierei sale.

Neli Lucescu, Orhan Pamuk, "Brescia Oggi"
Neli Lucescu l-a însoţit pe "Il Luce" la Munchen. Şi-a organizat un program cu vizite la muzeele şi castelele din capitala Bavariei. Între două ieşiri putea fi văzută în fotoliile de la "The Charles Hotel" citind cărţile lui Orhan Pamuk.

E fascinată de scriitorul turc, "unele cărţi ale lui le-am citit şi de două ori". Acum, după 7-0, soţia lui Mircea Lucescu urcă abătută în cameră. Parcă şi lifturile stabilimentului de 5 stele se mişcă mai leneş ca pînă acum.

În restaurantul rezervat echipei, antrenorul român şi-a fixat privirea albastră şi tristă pe plasma care reia enervant cele şapte goluri. Pe masa lui, o sticlă de vin roşu spaniol din care ospătarii îi vor turna de două-trei ori cîte o jumătate de pahar.

În dimineaţa jocului a venit la Munchen unul dintre vechii prieteni ai lui Lucescu încă de la Brescia, Angiolino Rizzola, împreună cu un jurnalist la "Brescia Oggi", Vincenzo Corbetta. Au adus Gazzetta dello Sport şi cotidianul brescian, care a publicat o pagină pe duelul Lucescu - Guardiola. La Gazzetta titrase pe o jumătate de pagină: "Război şi fotbal, dar Lucescu a unit sufletele celor de la Doneţk".

"I-am spus lui Piatov că Muller trage pe acel colţ"
Deschid discuţia chiar despre asta. Ce poţi să întrebi după o astfel de seară? "Nu, n-am apucat să văd ziarele aduse de Angiolino. Dar crezi că mai contează? Va rămîne acest rezultat...". Pe plasme rulează penalty-ul.

Lucescu vorbeşte, dar nu-mi dau seama dacă pentru noi sau pentru el. "I-am spus lui Piatov că Thomas Muller trage în acelaşi colţ, în dreapta portarului. I-am spus să aştepte şi să plonjeze acolo, de atîtea ori înaintea partidei. A aşteptat, dar s-a dus în colţul celălalt...".

"Nici în Apărătorii Patriei n-am pierdut cu 7-0"

- E cea mai grea înfrîngere a carierei?
- Cea mai grea. Nu am pierdut niciodată la un asemenea scor, nici ca jucător măcar. Nici cînd jucam printre bolovanii de pe vechiul "Apărătorii Patriei"...

- Din punct de vedere al diferenţei de scor vă referiţi, nu?
- Sigur, din acest punct de vedere e cea mai grea. Altfel, eşecurile dureroase sînt alea cu Irlanda de Nord, cu Anderlecht cînd eram la Dinamo şi celelalte despre care nu am chef să mai vorbim acum şi nici nu are rost.

"Nu ţinem cont de unde a plecat acest scor?"

Nu-mi dau seama despre ce are rost să vorbim pînă la urmă după acest 7-0...
Noroc cu Lucescu, care leagă dialogul:

- Ştii ce regret?

- Ce anume?
- Am vrut să spun la conferinţa de presă dinaintea meciului că sper să nu fim penalizaţi cu vreo eliminare sau vreun 11 metri în primele 10-15 minute, şi le-am primit în aceeaşi fază pe ambele. Dar nu am spus-o din respect faţă de Guardiola. Acum, regret. Trebuia să spun ceea ce credeam.

- S-ar fi replicat cu eterna obsesie a lui Lucescu...
- Ştii cît îmi pasă de "ce s-ar fi replicat"? Mai ales acum după ce scoţianul a dat acel cartonaş roşu! Bine, eterna obsesie a lui Lucescu... În regulă, scorul a fost 7-0... Dar nu ţinem cont de unde a plecat acest scor? Voi ştiţi ce înseamnă, mai ales mental, o astfel de lovitură? Se prăbuşeşte totul. Tot ce ai gîndit, tot ce ai pregătit, la jucători mă refer. Nu avea Bayern nevoie de aşa ceva. Acum îmi explic de ce au făcut ei tot acel circ după eliminarea lui Xabi Alonso, de necontestat, în meciul tur. Pregăteau şi din acest aspect returul...

Alexandru Spiridon, secundul din Moldova al lui Mircea Lucescu, mai zăboveşte şi el. "Alexandru, la cît e decolarea dimineaţă, la 10? ". "Da, nea Mircea". "OK. Deşteptarea e la 7 şi jumătate. La 8 plecăm spre aeroport. Mi-ai pregătit caseta acestei partide?". "Da, nea Mircea".

Copia golului marcat de Cămătaru pe Wembley
Matei, fiul lui Răzvan, care studiază la Rotterdam, aşteaptă în hol. Bunicul său continuă să privească golurile "celei mai grele înfrîngeri din cariera mea"...
Ce ironie a sorţii! Îmi dau seama că golul de 6-0, cel al lui Lewandowski, e copia absolută al marelui gol marcat de Cămătaru, pe Wembley, în septembrie 1985, la acel 1-1 care-l apropiase pe Lucescu atît de mult de calificarea la Mexico '86.

Diferenţa, Cami a plecat cu doi apărători englezi în spate mai de departe, mai de la centrul terenului. Ce seară mare trebuie să fi fost atunci, la Londra! Chit că peste o lună a venit meciul cu Irlanda de Nord...

Va exista viaţă şi după acest 7 la 0? Aşa cum a existat şi după Irlanda de Nord, şi după Anderlecht, şi după golul primit de la Palop, portarul Sevillei, la un corner. După atîtea meciuri în care Lucescu, "omul care a unit inimile celor de la Şahtior", a luat-o de la capăt. "Alexandru, deşteptarea e la 7 şi jumătate...".

Mai rămîne Luce la Şahtior din vară?
Ce va face acum Lucescu? Rămîne la Şahtior sau pleacă?, s-au întrebat mulţi. Ştiind că antrenorului i se încheie contractul la vară şi realizînd că războiul din estul Ucrainei, un conflict susţinut continuu de ruşi, este departe de a se încheia. Şi totuşi, miercuri seară, cînd reporterul de la DolceSport l-a întrebat ce va face în viitorul apropiat, Luce a răspuns misterios: "Lăsaţi-mă acum cu subiectul ăsta! Voi fi antrenorul lui Şahtior din vară". Apoi a plecat la vestiare.

I-a întors din avion
Ieri dimineaţă, Şahtior avea programat zborul de întoarcere spre Kiev la ora 10:00, cu un charter ucrainean. Dar, o dată ajunşi în avion, Lucescu şi jucătorii săi au constatat că aeronava are o problemă tehnică. Şi pilotul le-a cerut să se întoarcă în aeroport. Au aşteptat o oră şi jumătate. Au decolat în cele din urmă la 11:30.

Alte şase înfrîngeri dureroase ale lui Lucescu
Într-o carieră de peste 35 de ani, Mircea Lucescu a suferit mai multe eşecuri greu de suportat. Nu neapărat înfrîngeri la diferenţe mari, ca acest 0-7 cu Bayern.

Iată şase dintre ele:
- România - Irlanda de Nord 0-1 (Bucureşti, 16 octombrie 1985, preliminarii CM 1986)
- Dinamo - Anderlecht 0-1 (Bucureşti, 18 aprilie 1990, returul semifinalelor Cupei Cupelor)
- Brescia - Udinese 1-3 (Bologna, 12 iunie 1993, baraj retrogradare Serie A)
- Şahtior - FC Sevilla 2-3 după prelungiri (Doneţk, 15 martie 2007, returul "optimilor" Cupei UEFA; gol primit de la portarul advers)
- Barcelona - Şahtior 5-1 (Barcelona, 6 aprilie 2011, turul "sferturilor" Ligii Campionilor)
- Bayer - Şahtior 4-0 (Leverkusen, 23 octombrie 2013, grupele Ligii Campionilor)

"Scorul e clar, la fel diferenţa de valoare. Noi nu avem nici o scuză. Iar Bayern va cîştiga Liga Campionilor în acest sezon" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"În asemenea momente se vede caracterul jucătorilor. Noi n-am avut caracter azi, nici orgoliu. Am pierdut toate duelurile. Şi n-ai voie să pierzi mingea atît de uşor. Ne-au dat trei goluri pe contraatac" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Am pierdut acolo unde nemţii au fost puternici: psihic, disciplină de joc, disciplină tactică. Golul care a pus echipa la pămînt a fost al treilea, cînd Srna era în afara terenului, lovit" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"A fost mult mai uşor jucînd încă din start 11 contra 10. Îmi felicit echipa. O cunosc pe Şahtior. E o echipă excelentă, dar azi n-a avut nici o ocazie. Pentru prima dată în carieră am folosit cinci atacanţi din primul minut" (Pep Guardiola, antrenor Bayern)

BAYERN - ŞAHTIOR 7-0
(T. Muller 4 penalty, 52, Boateng 34, Ribery 49, Badstuber 62, Lewandowski 75, Gotze 87)

BAYERN: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber (67 Dante), Alaba - Schweinsteiger - Robben (19 Rode), T. Muller, Gotze, Ribery (59 Bernat) - Lewandowski. Antrenor: P. Guardiola

ŞAHTIOR: Piatov - Srna, Kucer, Rakiţki, Şevciuk - Stepanenko, Fred - Douglas Costa (79 Wellington Nem), Alex Teixeira (70 Ilsinho), Taison (9 Krivţov) - Luiz Adriano. Antrenor: M. Lucescu

A arbitrat William Collum (Scoţia)
Eliminare: Kucer (3)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
joze_maurinio
joze_maurinio  •  13 Martie 2015, 20:50

Nu mai tin minte cine era antrenor la Dinamo in dubla cu 17 Nentori. Chiar am un lapsus.Sau a fost mai usor de suportat. In rest, era clar ca numai arbitrii puteau opri Shaktarul Kiev (ca Donetskul e prapadit) din drumul spre trofeu. In loc sa zica mersi ca nemtii au fost umani si le-au dat doar 7, ca au auzit si ei de razbelul de Hukraina, si nu s-au dus spre 15, omul tot cu arbitrii e. Mi-a placut ca a dat vina pe brazilieni, care isi cam iau caruta de goluri de la nemti, pe portar, pe public, pe oras, pe tot, dar el nu-si asuma nicio vina.

kingme
kingme  •  13 Martie 2015, 19:00

Daca nu a vrut sa preia nationala,sa fie sanatos,sa aibe putere sa numere toti banii primiti de la Akhmetov. Toata presa se comporta de parca ar trebui sa fie doliu national ca a pierdut el cu 7-0.Who cares???

solox
solox  •  13 Martie 2015, 17:24
Postat de rozu pe 13 Martie 2015, 10:38

Bulibasa nu se dezminte, este regele mincinosilor! Sa'i amintim noi: Zurich, 24.05.1967, preliminariile CE, Elvetia - Romania 7-1(3-0) Romania: M. Ionescu(I. Datcu) - C.Popa, I. Nunweiller, D. Nicolae, M. Mocanu - V. Gergely, N. Dobrin - I. Parcalab, M. Dridea, I. Ionescu, M. LUCESCU. Juca atunci la Sportul studentesc... Pentru noi a marcat N. Dobrin. Asa a inceput cariera oficiala de international roman a bulibasei din Aparatorii Patriei... Insa, sa'l intelegem. Pe langa faptul ca are o varsta cand omul incepe sa uite tot mai des si tot mai multe, rautatea ce l'a caracterizat intreaga viata, nu'i da pace nici acum. Acesta este finalul carierei de antrenor?!

Bai Rozu , Lucescu a spus: Cea mai grea. / Nu am pierdut niciodată la un asemenea scor, nici ca jucător măcar. Deci care e infrangerea mai grea dupa mintea ta: 7-0 sau 7-1 ? Inteleg ca nu-l placi, dar cu logica ce ai?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează