INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR

VIDEO Barca - Milan 3-1, Bayern - Marseille 2-0 » Catalanii şi nemţii merg mai departe

Iniesta îl bate pe Abbiati cu un şut puternic în colţul lung. Era 3-1 pentru Barcelona // Foto: Reuters +3   FOTO
Iniesta îl bate pe Abbiati cu un şut puternic în colţul lung. Era 3-1 pentru Barcelona // Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 04 aprilie 2012 00:33

Cine opreşte Barca?

*cronică de Theodor Jumătate

Milan nu a rezistat aseară maşinii de pase blaugrana, iar catalanii sprintează vijelios spre finala visată cu Madridul lui Mourinho.

Barcelona e în semifinale. Oricît a vrut, oricît a încercat, oricît a alergat, Milan n-a putut mai mult.

Aseară, a avut un singur şut pe poartă. Golul de 1-1. Atît. Iar arbitrul olandez Kuipers nu şi-a uitat fluierul la vestiare, cum s-a întîmplat de două ori în urmă cu o săptămînă, şi a i-dat Barcei două penaltyuri. Cu ele, cu jocul de pase, cu spectacolul, catalanii continuă ascensiunea spre al treilea trofeu în Ligă în ultimii 4 ani.

"Amintiţi-vă de 4-0 cu Steaua!"
Înainte să se îmbarce în charterul spre Spania, Berlusconi i-a adunat pe "diavoli" şi le-a spus: "Amintiţi-vă cum a jucat Milan în 1989, împotriva Stelei! Tot la Barcelona, tot pe Camp Nou". A vrut să-i motiveze "Cavalerul" cu o reprezentaţie magică, istorică poate. Dar la acel minunat 4-0 erau Van Basten, Gullit, Rijkaard, Ancelotti... Acum, rămăsese numai echipamentul alb, un talisman al lombarzilor în 6 din cele 7 finale cîştigate de Cupa Campionilor şi Champions League. Echipa lui Allegri nu mai desenează la fel de frumos şi nu mai e nici atît de ofensivă ca pe vremuri. E altceva.

Ce le-a cerut Pep

În vestiarul celălalt, Guardiola le-a dat zece sfaturi catalanilor!

Primul: "Atacaţi pentru a cuceri publicul". Cînd au ieşit pe gazon şi au văzut acel imens mozaic, cu mesajul "Întotdeauna împreună" format din 22.000 de plăcuţe albe pe fundal blaugrana, jucătorii săi nu puteau să nu declanşeze sarabanda de pase în ofensivă. Inclusiv cu aripa Cuenca, surpriza lui Pep în locul lui Alexis. Şi cu Xavi, care s-a sacrificat, convingîndu-l pe antrenor să-l folosească (mai mult de o oră), deşi avea încă dureri la muşchiul solear al gambei.

Al doilea: "Ocupaţi bine terenul". Au făcut-o.

Al treilea: "Deschideţi jocul pentru a găsi spaţii în centru". Au plimbat mingea îndelung, dintr-o parte în alta, căutînd breşele. Au profitat de terenul perfect - nu ca acel "cîmp de cartofi" de pe San Siro din tur - şi s-au bucurat de fotbal. Încrucişînd de multe ori în combinaţii numai de ei ştiute. Aşa a ajuns Messi singur cu Abbiati după un un-doi cu Fabregas. Dar dreptul l-a trădat. Piciorul lui drept e departe de stîngul genial care face tot jocul.

Primul penalty
Nu a fost decît începutul: Messi a scăpat de barajul viu milanez. Şi totuşi, nu a tras, deşi putea. Însă, miraculos, balonul i-a revenit în careu. Tacklingul lui Antonini, tardiv şi eronat, l-a agăţat pe Leo. Penalty. Pe care "puricele atomic" nu l-a ratat. Nici un portar nu putea bloca acea minge. A fost prea bine plasată. Pentru Abbiati, frustrare totală. A fost atît de aproape. 1-0.

Al patrulea mesaj al lui Guardiola: "Nu speculaţi un avantaj minim". Şi al cincilea: "Şi dacă marcaţi, păstraţi intensitatea jocului". Nu le-au respectat. Au încetinit ritmul, menţinînd meciul într-o dominare superficială. Fără să mai accelereze decît rareori în zona roşie milaneză.

"Diavolul" nu murise
Iar oaspeţii, care mimau rolul "diavolului" mort, au dat jos masca resemnării. Au reintrat în joc. O pasă subtilă, imprevizibilă a lui Ibrahimovici l-a deschis ideal pe Nocerino în spatele apărării Barcei. Un pas, doi, Valdes e culcat dintr-o înclinare capcană a corpului... Şi 1-1. Camp Nou tace, ca la catedrală. Milan e în semifinale? Da. Acum, da. Nu şi la sfîrşit.

Al doilea penalty

Ibericii şi-au amintit un alt sfat al lui Pep: "Dacă primiţi gol, rămîneţi fideli stilului". Au atacat mai viguros, au verticalizat mai mult, au asaltat poarta lui Abbiati. Şi a fost 2-1. Cum? Altfel decît ne-a obişnuit Barcelona: tot din penalty. Pentru că arbitrul olandez Bjorn Kuipers a văzut ce nu a observat suedezul Jonas Eriksson în tur. O tragere de tricou în careul rossonero. Aseară, Nesta la Busquets. Din nou penalty. Şi iarăşi Messi, pe celălalt colţ. 2-1.

Motivaţi, dar atît
"Cine nu e motivat la un asemenea meci este un prost", a declarat Allegri. Şi antrenorul Milanului nu are ce să le reproşeze jucătorilor săi. Au fost motivaţi. Au vrut, au încercat, au fost de cîteva ori în situaţii periculoase, dar aseară, pe 3 aprilie 2012, nu puteau elimina Barcelona. Nu cu un singur şut pe spaţiul porţii.

În acest timp, catalanii vînau desprinderea. Pe care n-a ratat-o Iniesta în minutul 53. Omul decisiv al finalei ultimului Mondial a profitat de şutul respins al lui Messi, s-a strecurat prin spatele lui Abate, şutînd hotărît: 3-1. Asta a fost. Finala mult aşteptată, Barcelona - Real Madrid, este în grafic.

Messi, cel mai prolific într-un sezon. Şi golgeter all-time!
Pînă aseară, erau doi jucători cu 12 goluri într-un sezon în istoria de 19 ani a Ligii Campionilor: Messi şi Van Nistelrooy. Acum, recordul este numai al lui Leo. Împotriva Milanului, atacantul Barcei a marcat pentru a 13-a şi a 14-a oară într-o ediţie de Champions. "Puricele atomic" a egalat şi performanţa all-time a lui Altafini: 14 goluri în C.C.E. în 1962-1963.

Barca e prima cu 5 semifinale la rînd!
Trupa de vis blaugrana s-a calificat în cea de-a 5-a semifinală consecutivă de Liga Campionilor, ceea ce nu a mai realizat nimeni în această competiţie. Real Madrid (1999-2003) şi Juventus (1995-1999) au rămas pe poziţia secundă, cu cîte 4 prezenţe în penultimul act.

"Am văzut prima repriză din Barcelona - Milan. Acum ştiu cine va cîştiga Liga în acest an" (Jose Mourinho, antrenor Real Madrid)

8 şuturi pe poartă a avut Barcelona aseară, faţă de numai unu al Milanului

25 de atacuri şi-a creat trupa blaugrana, dublu faţă de cele ale italienilor

BARCELONA - MILAN 3-1, în tur 0-0

(Messi 11-pen. VIDEO, Messi 41-pen. VIDEO, Iniesta 51 VIDEO / Nocerino 33 VIDEO)

BARCELONA: Valdes - Dani Alves, Pique (75 Adriano), Mascherano, Puyol - Xavi (63 Thiago), Busquets, Iniesta - Messi, Fabregas (78 Keita), Cuenca. Antr. P. Guardiola

MILAN: Abbiati - Abate, Nesta, Mexes, Antonini - Nocerino, Ambrosini, Seedorf (61 Aquilani) - K. Boateng (69 Pato, 83 M. Lopez) - Robinho, Ibrahimovici. Antr. M. Allegri
A arbitrat Bjorn Kuipers (Olanda)

51 de goluri a marcat Messi în 65 de meciuri de Champions League

4,2 milioane de euro a cîştigat în plus Barcelona pentru calificarea în semifinalele Ligii; are pînă acum 44,2 milioane în acest sezon, din meciuri şi drepturi comerciale

16 partide la rînd fără înfrîngere în Champions are Barcelona

31 de victorii a adunat Guardiola ca antrenor al Barcei în 50 de partide de Ligă

Nemţi pînă la capăt

*Cronică scrisă de Aurelian Botezatu

Bavarezii au pus tunurile pe Olympique din start şi acum o aşteaptă pe Real.

Învingătoare şi la Marsilia, cu 2-0, Bayern n-a slăbit-o pe Olympique nici în returul de aseară: tot 2-0. Iar acum aşteaptă confirmarea unei semifinale cu Real, care n-are de îndeplinit decît o formalitate pe Bernabeu, cu Apoel, după acel 3-0 din prima manşă.

Antrenorul Heynckes şi-a permis să-i odihnească pe Robben şi pe Gomez, dar în jocul nemţilor nu s-a simţit. Ribery şi Kroos au preluat frîiele, iar de goluri s-a ocupat Olici. Deşi în poarta marseilleză n-a mai fost gafeorul Andrade, titularul Mandanda n-a putut stăvili aplombul croatului.  

BAYERN - MARSEILLE    2-0 (în tur 2-0)
(Olici 13 VIDEO, 37 VIDEO)

BAYERN: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Timoşciuk, Luiz Gustavo - Muller (39 Rafinha), Kroos (67 Pranjici), Ribery - Olici (75 Gomez). Antr. J. Heynckes

MARSEILLE: Mandanda - Azpilicueta, Fanni, N'Koulou, Morel (46 Amalfitano) - Mbia, Ayew, Cheyrou - Valbuena, Remy (63 Kabore), Brandao (73 Gignac). Antr. D. Deschamps
A arbitrat Sven Oddvar Moen (Norvegia)

Citește și:

Șocul verii la Dinamo: a plecat cel mai valoros jucător din lot!
Superliga
Șocul verii la Dinamo: a plecat cel mai valoros jucător din lot!
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
Euro 2024
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
Dan Petrescu dă pronosticul la România - Ucraina: „O să vedeți că așa va fi
Nationala
Dan Petrescu dă pronosticul la România - Ucraina: „O să vedeți că așa va fi"

„Scaunul dentistului din Hong Kong!” » Momentul NEBUN cu Paul Gascoigne la Euro 1996: „Păcat că era glucoză în sticlă, nu gin ...”

Leonard Doroftei despre averea strânsă: „M-au vândut în Canada. Aveam de toate, dar nu aveam nimic”


Comentarii (98)
biancorossi
biancorossi  •  05 Aprilie 2012, 00:24

puricele atomic.. ha ha ha ha ha

gigi_becali_4
gigi_becali_4  •  04 Aprilie 2012, 22:52

Marele Messi si-a aratat iarasi talentul aseara... la batut penaltyuri... Umbla deja o gluma pe net : "" De ce a primit Barca doua penaltyuri ? - Ca sa vada arbitrii daca mai rateaza Messi ! ""

gigi_becali_4
gigi_becali_4  •  04 Aprilie 2012, 22:50

Poate sa-mi raspunda cineva de ce nu a primit Puyol galben la al doilea penalty al Barcei ? Ok, Nesta il trage de tricou pe Bousquets, penalty si galben... Dar fix in secundele in care Nesta il trage de tricou pe Bousquets, Puyol il faulteaza clar din spate placaj pe Nesta... De ce nu dai si galben pentru Puyol ??? Ma depaseste arbitrajul Barcelonei...

Vezi toate comentariile (98)
Comentează