INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BRAGA - CFR CLUJ 0-2

VIDEO Bastos do Braga » CFR a bifat primul milion de euro şi trei puncte în Ligă, 2-0 în Portugalia

Kapetanos n-a mai fost la fel de inspirat aseară, irosind două ocazii uriaşe // Foto: Reuters
Kapetanos n-a mai fost la fel de inspirat aseară, irosind două ocazii uriaşe // Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 20 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 20 septembrie 2012 01:07

Fostul mijlocaş al portughezilor a fost omul serii la un nou debut fericit pentru clujeni în grupele Ligii Campionilor.

Reflectoarele se aprind pe rînd, luminînd un verde crud, udat de ţîşnitoarele dirijate. Un contrast ireal în vechea carieră de piatră. Doar stînca din spatele porţii mai poartă urmele unor excavatoare şi buldozere. Aici, acum e scena Champions League. Logo-ul care scoate aur pentru UEFA şi echipe e aproape lipit de piatra dură.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Clujul nu mai e spectator la festin, ci chiar maestrul de ceremonii. Tribuna se colorează în roşu şi alb, spectatorii cîntă imnul cu pasiune, dar dirijorii pe teren sînt oamenii lui Andone. Sougou e rapid luat în primire de lusitani, însă vremea intimidărilor a apus. Bastos trage slab, verzii sînt stăpînii jocului. Sougou inventează o pasă spre brazilianul lui CFR, care e singur cu Beto. E primul semn al unei dulci răzbunări venite cu doi ani întîrziere de la despărţirea de Braga (19). 0-1 şi cele două tribune au amuţit.

Recital pe ritmuri de samba
Brazilienii lui Peseiro sînt prea cuminţi. Mossoro e arhitectul din teren, dar desenele sale se încîlcesc undeva în marginea careului mare, unde Cadu e suveranul, iar Rada vameşul complet. Eder îi încearcă vigilenţa lui Felgueiras, însă lusitanul lui CFR ştie aproape fiecare centimetru de iarbă de pe "Axa" (25). Sougou e ca un distribuitor de cadouri şi-l vede din nou decisiv pe Kapetanos. Steagul stă lipit de şortul tuşierului, grecul trage alături. Andone e în stare să intre pe gazon să-l ia pe Kape la bătaie.

Mai multe imagini!

Nu e timp nici măcar de lamentări. Bastos îi înşiră pe toţi apărătorii lui Peseiro din partea dreaptă, se aruncă spre buturi şi-l ţintuieşte pe Beto cu un şut plasat (34): 0-2!!! E deja prea mult pentru portughezii din tribună. Criza economică le-a provocat migrene, iar frustrarea e eliberată necontrolabil. E pauză, vuietul nemulţumirilor răzbate încă din gradenele de beton.

Rezistenţa din carieră
După pauză, începe presiunea Bragăi. Clujenii stau pe picioare, Felgueiras e ţintă vie. Mossoro (52, 61), Ruben Micael (63) trag la foc automat, reduta clujenilor rămîne intactă. Kapetanos e la un pas să-i numere pe gazde, dar grecul parcă nu vrea să iasă în evidenţă (76).

Bastos nu mai poate, e huiduit de arenă, însă statistica o să-l reţină drept eroul de la Braga. Nimic nu le iese portughezilor, iar CFR pune primul milion de euro în vistierie. Reflectoarele se sting în vechea carieră. A fost seara în care CFR a găsit primul filon de aur.

63 la sută a fost posesia Bragăi la pauză, la fel cum au avut elveţienii de la Basel în "dubla" cu CFR din play-off

12-5 a fost raportul ocaziilor în favoarea gazdelor

Ei cu dominarea, noi cu golurile
Braga Parametru CFR
65% Posesie 35%
23 Şuturi pe poartă 3
6 Cornere 3
12 Ocazii 5

"Inspiraţia lui Andone şi geniul lui Bastos au făcut diferenţa. CFR n-a fost peste Braga, dar a jucat pe două linii în permanenţă şi a lovit pe contraatac" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Andone şi băieţii sînt eroii noştri, ne-au făcut o bucurie enromă cu această victorie. Bastos a făcut un meci foarte bun, la fel ca toată echipa, de altfel" (Arpad Paszkany, patron CFR)

"Toţi cei care au jucat în Portugalia au demonstrat că sînt mai buni decît cei care joacă acum la Braga. I-am studiat foarte bine şi ştiam că pot fi surprinşi pe contraatac foarte uşor" (Laszlo Sepsi, fundaş CFR)

"Bastos joacă senzaţional pentru că Andone ştie unde să-l folosească şi să-l facă să dea maximum. Dar în afară de el şi de Felgueiras, eu i-aş mai remarca pe Luis Alberto şi Mureşan, au fost perfecţi din punct de vedere tactic" (Tony da Silva, ex-jucător CFR)

"De dimineaţă, Bastos era cu Luis Alberto şi au promis că vor da amîndoi două goluri. A dat pînă la urmă doar Bastos, pe Luis îl aştept în celelalte partide" (Iuliu Mureşan, preşedinte CFR)

522586-caseta-braga-cfr-clasament.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Surpriza Sepsi
Cu 9 lusitani în lot, lui Andone nu i-a fost greu să afle totul despre lotul lui Braga. Pentru a-l surprinde pe Peseiro, tehnicianul l-a titularizat pe Laszlo Sepsi în banda stîngă şi i-a oferit o poziţie mai avansată lui Camora. În plus, "Fălcosul" a dorit să-şi asigure un dublaj mai eficient la Alan, considerat cel mai periculos mijlocaş al Bragăi pe faza de atac. Nici Peseiro nu s-a lăsat mai prejos şi l-a mutat pe Nuno Coelho în centrul apărării pentru a-l ţine pe masivul Kapetanos.

S-au întîlnit la mănăstire
Clujenii s-au relaxat înainte de confruntarea de aseară la Sanctuarul din Bom Jesus do Monte, aflat la 10 minute de mers cu autocarul de la stabilimentul de 5 stele. Aici au avut surpriza să dea peste lotul lui Peseiro, aflat în parc, lusitanii fiind cazaţi la un hotel din imediat apropiere. Bastos, Luis Alberto şi restul portughezilor s-au întreţinut minute bune cu jucătorii Bragăi, fapt repetat apoi înainte cu două ore de startul partidei.

Spectator din nou
Deşi a fost readus de la Mediaş pentru a suplini absenţa îndelungată a lui Ronny, tînărul Sergiu Buş (19 ani) nu a prins nici măcar lotul şi a fost trimis de Andone în tribună, acolo unde erau şi Diogo Valente şi Mihai Mincă. Buş junior a fost chemat de urgenţă imediat după meciul cu Rapid (2-3), dar a stat în tribună la precedentul meci de Ligă cu Basel, după ce oficialii clujeni au decis să-l treacă pe foaie.

S-au făcut ziarişti
Fostul antrenor al clujenilor, Antonio Conceicao, rămas fără angajament după ce a fost concediat de Astra, a comentat meciul pentru postul de televiziune portughez TV2. Conceicao e originar chiar din Braga şi a fost omul care le recomanda oficialilor clujeni jucători din Portugalia pînă ce aceştia l-au angajat în 2010. Şi un alt ex-tehnician al lui CFR, Jorge Costa, şi-a găsit de lucru în media, el fiind analist la cotidianul O Jogo.

La un pas de tragedie
Pe finalul primei reprize, senegalezul Modou Sougou a fost aproape de o accidentare gravă. Jucătorul de bandă s-a lovit cap în cap cu Mossoro şi s-a prăbuşit la pămînt, inconştient. Sougou a avut nevoie de intervenţia medicilor, pentru a-şi reveni, însă a solicitat schimbarea în prelungirile reprizei. Andone l-a trimis pe teren, în locul său, pe Aguirregaray, deşi uruguayanul făcuse doar două antrenamente cu "feroviarii".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (468)
supereduardo10
supereduardo10  •  21 Septembrie 2012, 09:51

Si ca sa fi luminat pana la capat si inca o dovada ca Braga nu e super echipa jucand foarte slab cu cfr inca un argument: Udinese - Anzhi Makhachkala 1-1 *italienii au egalat in minutul 91"

cfrclujole
cfrclujole  •  21 Septembrie 2012, 00:45
Postat de alpin pe 20 Septembrie 2012, 13:22

CFR Cluj ESTE respectata de toti oamenii! Cei care nu ii respecta... sunt alte specii zoo.

!!!+

wertus
wertus  •  20 Septembrie 2012, 23:51
Postat de diana_klausenburg_steaua pe 20 Septembrie 2012, 21:03

Albule Boc si Basescu i-au amenintat pe arbitri si Paszkany a mituit toata UEFA si FIFA si TAS de la Lausanne si sa fii convins ca CFR Cluj va castiga Sampion Lig! A,sa nu uit,Daniel Morar a interceptat cu STS convorbirile arbitrilor si i-a santajat,Monica Macovei s-aplans de arbitraj la Consiliul European...

omule e clar nu ti-ai calmantele

Vezi toate comentariile (468)
Comentează