INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BARCELONA - CHELSEA 2-2 (ÎN TUR: 0-1)

VIDEO Chelsea, eroică! Messi, pustiit! » Londonezii sînt în finala Ligii Campionilor

Messi nu a reuşit să marcheze împotriva lui Chelsea nici măcar din penalty. +8   FOTO
Messi nu a reuşit să marcheze împotriva lui Chelsea nici măcar din penalty.

Articol de - Publicat miercuri, 25 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 25 aprilie 2012 09:39

Barça a fost răpusă. Chelsea este în finala Ligii, pe 19 mai, la München. În zece oameni, trupa lui Di Matteo a reuşit ceea ce părea imposibilul. Şi pentru că Messi nu poate marca împotriva acestei echipe.

Barcelona tiki-taka a apus. După 13 trofee în 4 ani, perioada ei de glorie s-a terminat. Barcelona lui Guardiola nu mai poate surprinde. Chelsea a rezistat aseară pe "Camp Nou" în 10 jucători, fără Terry, căpitanul eliminat în minutul 37. A luptat eroic şi este în finala de pe 19 mai. A ajutat-o şi Messi, care nu a reuşit să marcheze în opt meciuri împotriva londonezilor.

Stilul care nu place, dar atît de eficace
"Camp Nou" flutură steguleţe şi cîntă. Cîntă cu furie, aşteptînd revanşa, după un meci tur în care Barca a atacat continuu, şi-a creat 5-6 ocazii mari, dar unicul gol l-a înscris Chelsea, la primul şi singurul şut pe poartă al albaştrilor. "Sper ca spaniolii să se califice. Spre binele fotbalului", spunea zilele trecute Van der Sar, fostul portar al lui Man. United, chiar dacă olandezul pierduse şi el două finale de Ligă în faţa trupei blaugrana, în 2009 şi 2011.

I-a răspuns Di Matteo: "Nu citesc decît comentarii negative despre Chelsea. Am impresia că antrenez cea mai rea echipă din Anglia". Nu este cea mai iubită pe continent cu acest stil, dar foarte eficace.

Guardiola a făcut 4 modificări
În această atmosferă tensionată au ieşit jucătorii pe teren aseară. Nici o surpriză la insulari. Identic aşezaţi ca miercurea trecută: 4-1-4-1. Pe hîrtie. Pe gazon, 1-9-1. Doar Drogba rămîne uneori mai avansat. Însă şi el se retrage mult. La gazde, Pep a adus patru nume noi faţă de El Clasico: Pique, Fabregas, Alexis, Cuenca. Şi un sistem la fel de ofensiv, 3-4-3. Ştia că trebuie să atace pentru a recupera nu avea de ce să păstreze patru în apărare.

Statistica nu era de partea Barcelonei împotriva lui Chelsea. Nu acasă. În precedentele 4 întîlniri de pe "Camp Nou", rezultatele n-ar fi ajutat-o aseară.
2-1 (2004-2005)
1-1 (2005-2006)
2-2 (2006-2007)
0-0 (2008-2009)
Poate acum? Sau poate nu?

Chiar nu poate Messi să înscrie cu Chelsea?
Însă catalanii nu mai au vreme să se gîndească la statistică. Vor să înscrie şi asediază apărarea britanică. Nu mai abuzează de pase laterale, încearcă să avanseze mai rapid, prin un-doi-uri sau, şi mai direct, verticalizînd. Aşa e deschis Messi în poziţie bună. Totuşi, şutează în plasa laterală. Piciorul său drept e la ani-lumină de stîngul său de aur. Atunci îşi aminteşte argentinianul că nu are încă nici un gol cu Chelsea. Şi era la al 8-lea meci direct!

Jucătorii cad şi într-o parte, şi în cealaltă
Barca nu disperă. Profită că adversarii se retrag în jurul propriului careu, acceptînd dominarea totală, iar fundaşii centrali Puyol şi Mascherano sînt la 25 de metri de poarta lui Cech.

Între timp, zidul londonez se fisurează - Cahill se autoaccidentează (leziune musculară), intră Bosingwa fundaş dreapta, iar Ivanovici trece central. Se simte. Imediat, Messi rămîne singur cu Cech, după o combinaţie splendidă cu Fabregas. Tot 0-0.

Goalkeeperul oaspeţilor atrage balonul ca un magnet. Cît mai rezistă Chelsea? Dar, în acele momente, trăsnetul loveşte Barcelona. Valdes îl izbeşte pe Pique cu şoldul în cap în propriul careu, iar fundaşul se duce singur la margine cîteva minute mai tîrziu. Nu mai poate continua.

1-0, Terry eliminat, 2-0
Atunci intră Dani Alves. Şi brazilianul îl vede pe Cuenca liber în careu. Acesta centrează pe linia de 6 metri, de unde Busquets trimite mingea în plasă. Stadionul erupe. Pasele s-au legat în sfîrşit, tabela s-a modificat. 1-0. Terry îşi pierde sîngele rece, îi dă un genunchi în spate sperînd că nimeni nu-l va observa, dar asistentul îi face semn centralului turc Cakir.

Cartonaş roşu, Terry. Englezii îşi pierd căpitanul, stîlpul din defensivă, sufletul echipei. Oaspeţii se prăbuşesc instantaneu şi Barca mai punctează o dată: assist Messi, gol Iniesta. E 2-0. La acest scor, campioana blaugrana e calificată. VIDEO Vezi aici eliminarea lui Terry şi ce a declarat după meci!

A muşcat fiara: 2-1!
Numai că atunci se trezeşte fiara din Chelsea. Lampard e genial, Ramires scapă de o apărare catalană care se visa în atac, e numai el în faţa lui Valdes, iar talentul brazilian iese la lumină. Scăriţă perfectă, Valdes e în aer, frustrat că mingea îl survolează şi sărută plasa din spatele lui. 2-1, la primul şut pe poartă al oaspeţilor! Pare incredibil. În zece oameni, fără Terry, Chelsea reuşeşte să marcheze pe "Camp Nou" exact cînd avea mai mare nevoie de gol. Povestea oaspeţilor capătă nuanţe eroice.

Dacă nici din penalty Messi...
Dar nu s-a terminat decît prima repriză. A doua începe la fel, cu două culori, blaugrana, invadînd careul insular. Şi dominarea aproape totală se concretizează cu un penalty. "Centralul" priveşte spre asistenţii săi, de tuşă şi de poartă, şi arată arată punctul alb de la 11 metri. Messi ia mingea, o aşază tacticos, se uită la Cech, îşi ia elan şi... Bară! Transversală! Argentinianul, Balonul de Aur în ultimii trei ani, parcă este blestemat în faţa lui Chelsea. Dacă nici din penalty, atunci cum?

Gol Torres. Glorie, Chelsea!
Şi cînd? Timpul trece în avantajul oaspeţilor, care se luptă pentru fiecare minge de parcă ar fi ultima jucată în cariera lor. Resping, resping, resping tot. Cînd nu reuşesc, norocul îi ajută. Mingile ibericilor se duc ori pe lîngă, ori peste, iar Cech apără şi el. Goalkeeperul ceh e protejat de Fortuna. Pentru că tot Messi şutează violent, dar iarăşi în bară. Bara care îi interzice lui Messi fericirea. Şi Barcelonei a treia finală în ultimii patru ani! În ultimele secunde, Fernando Torres, spaniolul, egalează spre uluirea unui stadion întreg. A fost seara lui Chelsea. Eroică, glorioasă.

0 goluri în 7 meciuri împotriva lui Chelsea în Liga Campionilor are Messi

2 bare a ţintit argentinianul în returul cu Chelsea: una din penalty şi o dată din afara careului

BARCELONA - CHELSEA 2-2 (în tur, 0-1)
(Busquets 35 VIDEO, Iniesta 43 VIDEO - Ramires 45+1 VIDEO, Torres, 90+3 VIDEO)

BARCELONA: Valdes - Mascherano, Pique (26 Dani Alves), Puyol - Fabregas (73 Keita), Xavi, Busquets, Iniesta - Cuenca (67 Tello), Alexis, Messi. Antr. P. Guardiola

CHELSEA: Cech - Ivanovici, Cahill (12 Bosingwa), Terry, A. Cole - Mikel - Mata (58 Kalou), Lampard, Meireles, Ramires - Drogba (79 Torres). Antr. R. Di Matteo

A arbitrat Cuneyt Cakir (Turcia)
Eliminare: Terry (37)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Gol după 6 luni!
Un fost madrilen i-a dat lovitura de graţie Barcelonei. Fernando Torres a intrat în minutul 79, schimbîndu-l pe Drogba, şi a ucis toate speranţele catalane în prelungiri. A fost doar al treilea gol în actuala ediţie a Ligii. "El Nino" nu mai punctase pentru Chelsea în această competiţie de mai bine de jumătate de an. În grupe, Torres a reuşit o "dublă" la Londra, la 5-0 cu Genk.

"Galben" Messi
Neputinţa lui Messi, care a avut şansa de a lămuri lucrurile imediat după pauză, s-a văzut şi în minutul 71. Argentinianul a pierdut o minge la 30 de metri, în terenul londonezilor, a fost deposedat de Meireles şi s-a agăţat de Lampard. L-a tras din spate pe noul purtător al banderolei la Chelsea ca să blocheze un contraatac şi a luat "galben". N-a riscat însă suspendarea pentru eventuala finală, avînd doar un avertisment încasat la 3-2 cu Milan în grupe.

"Balon de Aur" pe sec
Deşi are 14 goluri în actuala ediţie a Ligii, Messi n-a marcat în ultimele două meciuri la rînd, cu Chelsea şi Real, iar Barca a pierdut. Argentinianul a ratat ocazia de a egala recordul lui Altafini (AC Milan), ediţia 1962-63. "Balonul de Aur" a rămas cu 63 de goluri în acest sezon în toate competiţiile.

Premieră Busquets
Barcelona a deschis scorul aseară printr-un marcator inedit. Busquets a reuşit primul gol în actualul sezon pentru echipa lui Guardiola în toate competiţiile! Mijlocaşul blaugrana nu mai marcase de un an şi şapte luni. Ultimul gol l-a semnat în Primera, pe 25 septembrie 2010, la victoria cu 3-1 pe terenul lui Bilbao.

Gol anulat corect
Barcelona se putea desprinde la 3-1 şi în minutul 82, cînd a marcat Dani Alves. Brazilianul a primit însă în poziţie de ofsaid pasa de la Alexis şi golul a fost corect anulat la semnalizarea de la margine a asistentului.

A doua finală în 4 ani!
Chelsea ajunge în ultimul act al Ligii, programat la Munchen pe 19 mai, după o pauză de patru ani. Formaţia londoneză a pierdut în 2008 precedenta finală de la Moscova, cînd a fost bătută doar după loviturile de departajare de Manchester United, cu Terry ratînd penaltyul decisiv.

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (146)
nicolaiec
nicolaiec  •  25 Aprilie 2012, 21:15

Barcelona a omorat fotbalul. O echipa care deseneaza intantator, cu cel mai frumos fotbal insa care transforma orice meci de fotbal intr-o cursa sordida de-a latul careului advers. Stai si te uiti cu echipa adversa, Chelsea, Real Madrid, Athletic Bilbao sta cu fundul in poarta pe 2 linii si asteapta o sclipire pe contraatac in timp ce Barcelona ii piseaza cu pase. Iar in meciurile astea 2, cu Real si Chelsea nu am vazut echipa sa aiba atat de mult ghinion si sa ia goluri asa aiurea (remember Puyol la golul 1 al madridului, cum a desfacut picioarele ca sa lase mingea sa traca spre .. adversari, in loc s-o plezneasca). Intr-un fel e meritata eliminarea dubla, pe teren se joaca in 11, nu in 4-5

xstream
xstream  •  25 Aprilie 2012, 17:49
Postat de skrilla pe 25 Aprilie 2012, 16:58

Da,este.Dar nu cred ca esti tu in masura ca sa iti permiti a ma corecta pe mine,fara suparare.(si viceversa) :)

asa cum nici tu nu erai in masura sa ma judeci tu cu ce poza am :) te stiam om cu scaun la cap, dar daca ai ajuns sa te legi de o poza, pai dragul meu , ai probleme

skrilla
skrilla  •  25 Aprilie 2012, 16:58
Postat de xstream pe 25 Aprilie 2012, 16:26

si este doar un sigur I la "fii"

Da,este.Dar nu cred ca esti tu in masura ca sa iti permiti a ma corecta pe mine,fara suparare.(si viceversa) :)

Vezi toate comentariile (146)
Comentează