INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  JUVENTUS - REAL MADRID 1-4

Profetul Zidane a reușit imposibilul: "E geniul lui Real" » Cum a decis finala UCL, cum i-a cucerit pe jucători și cum a salvat echipa

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 04 iunie 2017 10:12

Zinedine Zidane, 45 de ani, a devenit și un mare antrenor după 512 zile în vârf la Madrid, fiind primul care câștigă două trofee consecutive în istoria Champions League. Aseară, visul lui împărtășit presei în 2003 s-a împlinit: a câștigat la Decima, la Undecima și la Duodécima.

Era pauză pe "Millennium". În vestiarul Madridului, nimeni nu era mulțumit, echipa nu jucase atât de bine cum spera. Și era 1-1, având un singur șut la poartă. E drept, golul, dar tot unul rămânea. Atunci, în acele momente de îndoială, Zidane le-a vorbit. "Cum era antrenorul? Liniștit, senin, ca în fiecare zi", povestește Benzema. Iar Cristiano dezvăluie: "Discursul lui pozitiv ne-a dat forță, a fost extrem de important. Ne-a spus cât de mult crede în noi".

"Îmi vine să dansez de fericire. Datorez totul acestui club minunat. Real Madrid va fi întotdeauna în inima mea"
Zinedine Zidane, antrenor Real

"Presiune, amplitudine, rapiditate"

Nu a fost doar atât. Zinedine își amintește perfect discuția din cabină: "Suferisem 45 de minute. Juve a venit tare peste noi și n-am avut posesia. Le-am zis băieților să pună mai multă presiune, să creeze amplitudine în atac și să joace mingea ca întotdeauna. Rapid, din cât mai puține atingeri".

Au făcut ce le-a cerut și, dintr-o dată, finala s-a înclinat spre poarta lui Buffon. Și golurile au venit. Al doilea, al treilea, al patrulea. 4-1 în fața zidului bianconero.

"A doua repriză a fost minunată. Exact cum îmi doresc. Dar e ușor când ai asemenea fotbaliști. Sunt dați naibii! Există o conexiune extraordinară între ei. Niciodată nu renunță. Victoria e a lor", adaugă Zizou.

Ronaldo îl corectează: "Nu, totul i se datorează lui". Președintele Pérez îl completează: "Zidane e geniul lui Real. Secretul acestei performanțe nemaivăzute".

"Vreau ca noul meu drum să mă împlinească"

Înapoi în timp. Octombrie 2012. La peste șase ani de la retragere, Zidane mărturisea în L'Équipe: "Voi antrena. Am această dorință. M-am gândit mult, poate prea mult, dar acum știu. O voi face încet, învățând meseria în liniște, fără să ard etapele, fără să sar etapele. Vreau să simt ceea ce fac, ca atunci când jucam. Vreau ca noul meu drum să mă împlinească. Sunt antrenori fără licență, care au profitat de o șansă, însă eu nu mă grăbesc".

"Imposibil să faci mai mult decât Zidane. În 17 luni a reușit tot. Transmite pasiune, talent, calitate. Toți fanii Realului ar trebui să-i mulțumească. Aș vrea să-l țin pe viață la Madrid"
Florentino Perez, președinte Real

Și-a luat diplomele în Franța, a fost mai întâi asistentul lui Ancelotti, apoi a pornit în 2014 de jos, ca un test, la Real Castilla, echipa B a Madridului, în liga a treia. Doi ani mai târziu, "când am simțit că sunt pregătit", a făcut marele salt. La Real. Pe 4 ianuarie 2016, l-a înlocuit pe Rafa Benítez când los Blancos erau aproape de limita minimă. Fizic, psihic, tactic.

I-a respectat și l-au urmat

Zinedine i-a uimit pe jucători. Cu felul lui de a vorbi, calm, dar sigur, atingându-le sufletul. După Benítez, era tot ce-și doreau. Îi respecta și știa ce să le spună. I-a surprins cu pasiunea lui și cu multele lui cunoștințe de antrenor. Și i-a mai surprins ulterior, în primul său sezon complet, cu acel turn-over inteligent și neîntrerupt în primul "11" care a păstrat formația proaspătă în final, propulsând-o la nivel maxim de formă în clipele-cheie, pe ultimii metri ai stagiunii, când se decid campionii. Ai Spaniei, ai Europei.

8trofee poate avea Zinedine dacă învinge peste tot în acest an: Supercupa Europei, Supercupa Spaniei și Mondialul Cluburilor

În timp, nu foarte mult, a găsit echilibrul echipei. Echilibrul colectiv de la care pleacă totul în concepția lui. Un 4-3-3 sau 4-3-1-2 de viteză, accelerând mereu când are mingea și făcând un presing sufocant imediat cum o pierde.

Acolo, sus, aproape de careul advers, pentru a recupera rapid și a da lovitura instantaneu. Cel mai bun exemplu, golul de 3-1 la Cardiff. Intercepție Modrici la 30 de metri de poarta lui Buffon. Pasă la Carvajal și sprint al croatului în profunzime, pe spațiu liber (mișcarea continuă e esențială pentru Zidane). Balonul îi revine, Modrici centrează în careul mic, spre un Ronaldo care se infiltrase printre Bonucci și Chiellini și care nu ratează.

4succese are Zidane în Liga Campionilor: 2002 (jucător), 2014 (antrenor secund), 2016 și 2017 (antrenor principal)

El e mereu primul

Acesta este Zidane. A convins starurile albe să-l urmeze și, în nici cinci luni de la numire, a cucerit primul trofeu. Champions League. De atunci, încă patru. Cele mai importante, titlul în LaLiga, așteptat de cinci ani pe "Bernabeu". Și, din nou, cupa cu urechi mari. În numai 512 zile, a bătut toate recordurile, trecând peste orice limită de timp.

  • Primul antrenor ce câștigă Liga doi ani la rând. Au trecut 27 de ani de la performanța lui Sacchi, campion în '89 și '90 cu Milanul de pe altă planetă. Dar nimeni nu reușise "dubla" în era modernă, în Champions League, din 1992 încoaceâ
  • Primul care debutează ca antrenor în fotbalul profesionist și învinge imediat de două ori consecutiv în Ligă. L-a depășit pe Guardiola!
  •  Primul francez cu succese în Champions și ca jucător, și ca antrenor. Ambele la Madrid
  • Primul care oferă Realului în același sezon, după 59 de ani, și titlul de campioană, și Liga.

Antrenorul care câștigă

Care e secretul lui? "Am muncit și am visat", afirmă el, simplu. Întotdeauna a muncit și întotdeauna a visat. În 2003, la nici un an după unica sa victorie în Champions League ca jucător, la Novena a Realului, declara pentru Marca: "Vreau să câștig la Décima, la Undécima, la Duodécima". A reușit totul în ultimii trei ani. 2014, ca asistent al lui Ancelotti. 2016 și 2017, cu el principal.

"Nu știu dacă voi rămâne pe viață la Real, dar acum mai am un an de contract și vreau să continui ce am început"
Zinedine Zidane, antrenor Real

Aseară, când finala se încheiase, a fost întrebat de un reporter: "Sunteți cel mai bun antrenor al lumii?". Zizou a răspuns cu același calm imperturbabil. Și cu modestie: "Nu sunt eu acela". Dar Ronaldo anunță: "Știu, simt că Zidane va fi un mare antrenor". Antrenorul care iubește jucătorii și care e iubit de jucători. Antrenorul care face totul pentru echipă. Antrenorul care câștigă. 

"Zidane seamănă cu Del Bosque. Această prestanță, această știință de a controla atât de bine momentele de presiune, acest mod de a transmite toate informațiile jucătorilor în clipele importante. Are un mare viitor"
Fernando Redondo, fost jucător la Real

5 trofee a cucerit ZZ ca antrenor la Real: două CL (2016, 2017), titlul în LaLiga (2017), Supercupa Europei și Mondialul Cluburilor (2016)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
satyricon
satyricon  •  04 Iunie 2017, 23:27

Incredibil ca la un asemenea articol, legat de un astfel de eveniment si de o personalitate ca Zidane, se gasesc cativa trepadusi de-ai echipei securist-psdist-sriste care sa murdareasca totul!

andrei.33
andrei.33  •  04 Iunie 2017, 19:49
Postat de Alina Elena pe 04 Iunie 2017, 12:13

norocul lui ZZ ca nu la avut concurent direct pe Reghe....pfff, ce facea Perez in fata lui jiji?

Ramaneti cu micile voastre obsesii...greu tare...

pupufcu
pupufcu  •  04 Iunie 2017, 14:16

Nu a fost un clasic 4-3-3. Real a jucat cu 2 varfuri, 4 pe fund si un portar. Cei 4 de la mijloc joaca ce vor ei.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează