INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  AJAX - STEAUA, JOI, ORA 20:00, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1 ŞI DOLCESPORT1, LIVETEXT PE GSP.RO

GALERIE FOTO Ajax, "lăncierul" suferinţei! » Adversara Stelei s-a împiedicat de Roda Kerkrade. Steaua poate spera la un rezultat bun pe ArenA

51.088 de spectatori au asistat ieri la meciul Ajax - Roda, ultimul înainte de Ajax - Steaua +15   FOTO
51.088 de spectatori au asistat ieri la meciul Ajax - Roda, ultimul înainte de Ajax - Steaua

Articol de , - Publicat luni, 11 februarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 10 februarie 2013 21:50

Dacă Roda Kerkrade, locul 15 în Eredivisie, deschide scorul şi pleacă neînvinsă de la Amsterdam (1-1), de ce nu s-ar întîmpla cel puţin la fel joi, în Europa League?

Ieri, ora 6:20. AM. E încă întunecat acasă. Ne înălţăm, lăsînd Bucureştiul rece în urmă. Avionul taie cerul ca smoala în cea mai liniştită planare posibilă, Amsterdam, oraşul la care visează întreaga suflare stelistă pentru confruntarea din Europa League, ne aşteaptă pentru ultima repetiţie a lui Ajax.

Dar cum? Două ore şi jumătate mai tîrziu, după ce străpungem pătura groasă de nori, privim zgribuliţi prin hublouri. O privelişte pe care aveau s-o descopere după-amiază şi jucătorii lui Reghecampf la sfîrşitul zborului dinspre Turcia. Şi pe care Mihai Stoica o văzuse deja de sîmbătă.

Nu uitaţi căciulile şi mănuşile!
Jos, cîteva mii de metri sub noi, nu există decît două culori, albastrul ultramarin al apei ce se strecoară şerpuind prin zeci, sute, mii de canale şi albul zăpezii aşternute în timpul nopţii. Meteorologii olandezi spun că pînă joi nu va mai ninge, nici nu va ploua, dar în ziua meciului e posibil să şi plouă, să şi ningă. Aşa că, fani roş-albaştri, îmbrăcaţi-vă bine! Brrr. Minus 1 grad Celsius. Rece.

Temperatura nu va urca la ora partidei. Asta nu înseamnă că la Amsterdam nu iese soarele, chiar dacă e frig. O zi poate să ofere totul, cum povestea George Ogăraru în urmă cu cîţiva ani: "Dis-de-dimineaţă era soare. Două ore mai tîrziu, a început să plouă. Peste alte două ore, ningea. Apoi, a ieşit din nou soarele. După, ploaie. După, ninsoare. Şi tot aşa, pînă seara".

Liniştea dispare. E viaţă la ArenA finalei
"Veneţia Nordului" doarme încă, e duminică dimineaţă şi locuitorii săi visează şi acum la "cerul înstelat" pictat magic de Van Gogh. Dar timpul trece repede şi ne trezim în faţă la ArenA, ce pare la fel de modernă ca Naţional Arena, deşi a fost inaugurată 15 ani mai devreme, însă renovată, mai ales în interior, în această iarnă. Aici, pe 15 mai, va fi finala Europa League.

140 de milioane de euro a costat ArenA, stadionul lui Ajax, inaugurat în 1996

20 de milioane de euro au plătit împreună pentru renovarea din această iarnă Ajax, primăria oraşului şi compania ArenA, care deţin stadionul

Calmul din oraş e înlocuit de agitaţia alb-roşie. Fanii lui Ajax sînt peste tot, aşteptînd cu un zîmbet larg întîlnirea cu Roda Kerkrade. Sînt curioşi să-l vadă pe Cuenca, artistul spaniol împrumutat pe 31 ianuarie de la Barcelona. Însă joacă? Şi, mai important, va juca joi?

Cuenca e titular, a ieşit soarele
Răspunsul vine cu o oră înaintea partidei. Da, Cuenca joacă. Titular. Parcă şi zeii fotbalului din Amsterdam sărbătoresc. Soarele luminează oraşul, stadionul, meciul, deşi frigul îţi îngheaţă mîinile fără mănuşi. Însă pentru susţinătorii lui Ajax, nu contează. Apariţia lui Cuenca din primul minut, cu ghetele sale portocalii vizibile de pe Lună, e un motiv de mare satisfacţie printre suporterii roş-albilor.

"Cuenca o să aducă strălucire la Ajax", spune Kevin, care şi-a cumpărat deja tricoul spaniolului, cu 80 de euro. Mai bea o gură de bere şi priveşte fericit spre arenă. "Ştiaua Bucareşti? Joi, vă batem, să nu vă supăraţi. 2-0". Apoi pleacă zîmbind. Poate e prea sigur de această victorie. Poate prea devreme.

Protest la "catedrală" o repriză
El şi alţi 50.000 de fani urlă cînd numele lui Cuenca e anunţat de crainicul stadionului. Dar apoi, după ce partida începe, ArenA devine o catedrală în care nimeni nu mai cîntă, nu mai scandează, nu mai încurajează. E o tăcere totală în prima repriză, întreruptă rareori de strigătele de luptă ale galeriei. De ce această tăcere? Pentru că fanii protestează împotriva deciziei clubului de a suspenda pe termen nelimitat mai mulţi ultras vinovaţi de a fi provocat incidente la ultimul meci jucat în deplasare, la Venlo.

Pasează, driblează, nu marchează
Arbitrul fluieră pentru prima oară. Ajax e din start în jumătatea de teren adversă cu toţi jucătorii, fundaşii laterali avansează mult, încercînd să surprindă pe benzi şi să centreze tăios în faţa porţii. Daley Blind creează pericol pe stînga, dar pasa nu e decisivă pentru nimeni. Van Rhijn îl imită. E forcing.

Acest joc în viteză, cu pase scurte şi cu multă mişcare, nu durează mult. Pentru că Roda, locul 15 din 18, se apără pe două linii clare, lăsînd doar vîrful în faţă. "Lăncierii" presează, însă acţiunile eficace cu adevărat sînt rarisime. Acelaşi Blind şutează peste din poziţie foarte bună, de la marginea careului.

Cuenca? Driblează la nesfîrşit, fără a depăşi pe nimeni. Vrea să impresioneze, e vizibil totuşi că vine după mai mult de o jumătate de an de pauză şi de-abia şi-a cunoscut noii coechipieri. Nu se leagă jocul său, nu merge, nu-i ies pasele, iar fentele păcălesc doar propria umbră.

"Singurul lucru pentru care îmi critic jucătorii după acest meci, cu Roda, este că nu se concentrează atît de mult la finalizare, la ultima pasă, la ultimul şut. Şi pierdem ocazii importante" (Frank de Boer, antrenor Ajax)

Apărarea e numai fisuri
Şi pe acest fond, de dominare sterilă (67 la sută posesia mingii), Ajax e prinsă iarăşi pe contre-pied. Exact ca de fiecare dată, pe contraatac. Mijlocaşii au uitat să se mai întoarcă din ofensivă, "închizătorul" Poulsen nu există, Roda accelerează şi, din cinci pase, mingea ajunge în careu. Şut Ramzi, gol. 0-1, minutul 39. Bara lui Schone nu mai salvează prima repriză. Din tribună, Mihai Stoica vede tot. Şi îşi ia notiţe pentru Reghecampf.

Rare momente de fotbal eficace
Imediat după pauză, simţind că echipa pierde fără susţinerea lor, fanii gazdelor se aud în sfîrşit. Puternic, toţi într-o singură voce, făcînd ArenA să se cutremure. Jucătorii lui De Boer prind viaţă. Driblingurile lui Cuenca reuşesc o dată, spaniolul pasează ideal, la întîlnire, pentru Daley Blind, şut direct, 1-1 (54).

1 este numărul golurilor oficiale marcate de Daley Blind la Ajax; ieri, contra echipei din Kerkrade

Schimbările care aduc doar o bară
La gol, Frank de Boer se ridică întîia oară de pe noua bancă integrată în tribună, stil british. Opt minute mai tîrziu, o face din nou. Schimbă doi oameni în acelaşi timp. Poulsen şi Cuenca afară, Sigthorsson şi Lukoki pe teren. Antrenorul forţează atacul, însă marile ocazii întîrzie, oaspeţii blochează tot, iar propria defensivă rămîne la fel de fragilă. Mereu în primejdie la orice contră-blitz a rivalilor.

Mai sînt numai patru minute. Atunci apare şansa lui Ajax de a decide partida. Sigthorsson însă trăsneşte transversala. Şi tot 1-1 se încheie. Pentru că şi Siem de Jong şutează apoi pe lîngă poartă. Joi, Steaua are o mare şansă. Dacă Roda Kerkrade a putut, de ce n-ar reuşi Steaua?

"O parte a meciului m-a mulţumit. Ne-am făcut jocul nostru dominant, ne-am creat cîteva ocazii, dar a fost unul dintre acele meciuri în care mingea refuză să intre în poartă" (Frank de Boer, antrenor Ajax)

Ajax - Roda 1-1
Au marcat: D. Blind 54 / Ramzi 39

Ajax: Vermeer - Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - Schone, Poulsen (62 Sigthorsson), Eriksen - Cuenca (62 Lukoki), S. de Jong, Fischer. Antrenor Frank de Boer

ALTE ŞTIRI DESPRE AJAX - STEAUA:

Peste 50.000 cu Steaua! Dar nu va fi record
Biletele pentru meciul de joi continuă să se vîndă bine, ţinînd cont că este vorba de Europa League. "Dacă ar fi fost în Champions, cu siguranţă toate tichetele erau cumpărate de mult timp. Acum, probabil vor fi peste 50.000 de spectatori, dar partida nu va fi sold-out. Nu va fi un record, ca la clasicul cu Feyenoord, cînd au fost 53.035 fani". Au mai rămas puţin peste 1.500 de bilete nedistribuite la jocul cu Steaua.

15 euro fularul
La 50 de metri de intrarea în ArenA, vînzătorii de suveniruri cu Ajax au început să afişeze în chioşcuri fulare dedicate întîlnirii din Europa League printre multe alte obiecte ale echipei olandeze. Un asemenea fular roş-albastru-alb, jumătate Ajax, jumătate Steaua, costă 15 euro.

ArenA, excelentă pentru ziarişti
Să vii la Amsterdam ArenA e o plăcere. La recepţia care se află chiar la intrarea principală, şi care pare o recepţie a unui hotel de 5 stele, şapte membri ai staffului de presă al "lăncierilor" sînt gata permanent să ajute ziariştii, indiferent dacă sînt olandezi sau străini, pentru a nu le lipsi nimic. Nu există întrebare fără răspuns, orice informaţie cerută e oferită imediat.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
dora
dora  •  11 Februarie 2013, 09:58

am vazut rezumatul ultimului meci de campionat a lui Ajax; ce forta ofensiva au si cit au putut trage pe poarta. pai pe "bulevardul" Chiricheis va fi o piine buna de mincat , si pe "aleea" Ripa...cum sa nu profitam...poate nu luam prea multe "boabe", ca de marcat...

alpin
alpin  •  11 Februarie 2013, 09:10

E tipic rrromaneskk sa nu vezi ca ai pantalonii rupti in koor si sa bati toba ca celalalt are o scama pe umar.

alpin
alpin  •  11 Februarie 2013, 09:08

Ca sa profite de lacunele (?!) lui Ajax, Steaua ar trebui sa fie echipa de fotbal. Si nu e cazul... Apropo, cand joaca Inter cu Steaua?! Daca ne luam dupa presa asta, tot oile joaca si pe San Siro!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează