INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANȚA

Adrian Ursea vorbește despre provocarea carierei sale după ce a fost numit secund la OGC Nice: ”Favre e un fel de Mircea Lucescu”

Adrian Urseam a jucat la Petrolul și Rapid
Adrian Urseam a jucat la Petrolul și Rapid

Articol de - Publicat luni, 04 iulie 2016 00:00

Fostul mijlocaș de la Petrolul și Rapid, Adrian Ursea, 48 de ani, va fi secundul lui Lucien Favre la OGC Nice în Ligue 1 și vorbește despre provocarea carierei sale.

  • Corespondență din Paris

- Adrian, cum a apărut povestea cu Nice?
- Am lucrat cu Lucien Favre la Servette Geneva, în sezonul 2001-2002, când am ajuns și în optimile de finală ale Cupei UEFA. Am rămas de atunci în relații amicale. Recent, după ce a plecat de la Monchengladbach, am cinat împreună. Am discutat despre fotbal, tactică, dezvoltare profesională, jucători tineri. Ulterior, când am citit că a semnat cu Nice, i-am transmis un mesaj de felicitare și i-am spus că sunt dispus să-l ajut dacă are nevoie de un colaborator.

- Și răspunsul a fost pozitiv!
- Da. M-a căutat, m-a întrebat dacă sunt sigur că vreau să începem împreună un proiect interesant în Ligue 1 și am bătut palma. Vreau ca, prin implicarea mea, să-l ajut pe Lucien să ia cele mai bune decizii, iar la Nice am găsit un mediu perfect pentru ceea ce am muncit până acum.

"În Elveția am lucrat la toate nivelurile"

- În ce sens?
- În Elveția, am lucrat la toate nivelurile, de la juniori până la prima ligă. Am căpătat experiență pe banca lui Servette, am contribuit la reconstrucția de la zero a lui Neuchatel Xamax după declararea falimentului. Am obținut trei promovări succesive, am repus clubul pe baze solide și i-am oferit perspectiva unui viitor decent și stabil. Mi-a plăcut mereu să lucrez cu jucători tineri, este ceea ce l-a consacrat și pe Favre.

- Iar Nice are o tradiție pe zona juvenilă.
- Exact. Nice dezvoltă acum un proiect coerent exact în această zonă: va inaugura în maximum un an un centru de formare, avem un nou stadion, pe care se joacă meciuri și la Euro, iar politica este aceea de a descoperi și promova jucători care termină junioratul și intră în primii ani de profesionism. E modalitatea de a susține financiar clubul prin vânzări de fotbaliști cu potențial, lansați și propuși de Nice.

"Ne interesează jucători buni, chiar și români"

- Ce fel de antrenor e Favre?
- Exact pe profilul lui Mircea Lucescu. E bolnav de muncă, și-a construit în timp o rețea formidabilă de scouting, e motivat să lucreze cu tineri, să-i crească, să-i descopere. Nu se impune prin a cultiva teama, ci prin dialog.

- Sunt șanse ca, prin prezența ta la Nice, să se deschidă porțile și pentru jucători români?
- Nu e treaba mea în mod special. Nice are un departament puternic de scouting, Favre coordonează și decide transferurile, dar tot ce-i bun ne interesează. Nu contează că e român sau de altă naționalitate. Important e să fie jucători cu o anume mentalitate, cu deschidere către sacrificiu și performanță. În fotbalul de azi, nu mai e suficient să fii foarte bun doar pe gazon. Trebuie să ai un anumit profil și în viața extrasportivă, în relațiile familiale, în societate.

"În fotbalul românesc parcă e un război fără sfârșit"

- Veți avea și un traseu european anul acesta, va fi o provocare deosebită pentru un club mic, de nivelul lui Nice?
- Sigur, tocmai din acest motiv se lucrează deja intens la transferuri. Cel puțin până în decembrie vom avea un calendar foarte bogat, cu partide în campionat, Europa League, Cupa Ligii, Cupa Franței, așa că e nevoie să construim un lot capabil să funcționeze la parametrii corecți în toate aceste competiții. Vor apărea la un moment dat oboseala, cartonașele, trebuie să ne asigurăm că vom avea un grup solid.

- Clubul care te-a lansat, Petrolul, trece prin momente delicate. Probabil că ai o strângere de suflet când îl vezi în faliment.
- Nu îmi este indiferent, dar, din păcate, e o situație generalizată în fotbalul românesc. Nu există stabilitate, proiecte clare pe termen lung, onestitate, profesionalism. Dacă te apuci să dai afară un antrenor după câteva înfrângeri și abandonezi un plan de dezvoltare la prima adiere de vânt, nu ajungi la niciun rezultat. Văd la noi echipe care azi iau titlul, mâine dispar, altele care trec în viteză de la agonie la extaz sau invers, ceea ce e un semn de neseriozitate. Fotbalul din România pare un război fără sfârșit.

"Faptul că PSG a cucerit anul acesta titlul la o diferență mare va fi o provocare pentru celelalte formații să se organizeze mai bine și să încerce sezonul viitor să neutralizeze forța campioanei. Mă refer aici la Lyon, Marseille, Nice"
Adrian Ursea, secund OGC Nice

4e locul pe care a terminat Nice sezonul trecut, urmând să reprezinte Franța în Europa League

2006e anul în care Adrian Ursea a obținut licența PRO în Elveția, unde este și lector la școala de antrenori

CV Adrian Ursea

  • Data nașterii: 14 septembrie 1967, Ploiești
  • A jucat la Petrolul ('84-'88, '90-'92), Victoria ('88-'90), Locarno ('92), Chenoix ('92-'94, '95), Rapid ('94), Carrouge ('96-'97), Bule ('97-'98), Vevey ('98-'00)
  • A antrenat pe Lausanne U21 ('97-'00), Vevey ('00-'01), Servette Geneva (principal, secund, dir. teh., '01-'05), Meyrin ('05), Neuchatel Xamax (secund, dir. centru juniori, '07-'11, '12-'16)
  • Meciuri/goluri națională: 4/0
  • Meciuri România juniori/U21: 43
  • A lucrat pentru Federația Elvețiană ca scouter și instructor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
thedronius
thedronius  •  04 Iulie 2016, 11:21

Bai, bine ca nu intereseaza pe nimeni articolul asta. Omul e profesionist, nu prezinta interes articolele de genul asta pentru masele de postaci de pe site-ul asta. Si va mai plangeti baaaa ca se scriu articole de 2 lei despre ce mananca Budescu la micul dejun sau despre ce a mai debitat Becali Ghe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează