INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANŢA

Alain Orsoni povesteşte cum a realizat transferul Briliantului: "Adrian are spirit de corsican"

Alain Orsoni are 58 de ani. +1   FOTO
Alain Orsoni are 58 de ani.

Articol de - Publicat marti, 28 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 28 august 2012 18:10

Şeful clubului din Ligue 1 spune că a făcut "o mare afacere" şi recunoaşte că, atunci cînd directorul sportiv i-a propus aducerea românului, l-a întrebat direct: "Eşti bolnav la cap? Putem noi să-l luăm pe Mutu?".

În biroul său de la stadion, Alain Orsoni îşi răsfaţă cîinele, un superb setter. E în al nouălea cer. Transferul lui Mutu a entuziasmat întreaga Franţă, "m-au sunat chiar nişte conducători ale unor echipe din Ligue 1 să mă felicite pentru afacere".

Tipul are faima unui individ periculos, fost deţinut politic şi militant pentru independenţa Corsicii, cu un an de închisoare pe CV, după ce, în 1980, a condus un protest în faţa Ambasadei Iranului, încheiat cu lupte de stradă! Iar în '83 a scăpat dintr-un atentat, în care a murit însă fratele său, Guy.

Acum, ţine în spate clubul de fotbal, iar cînd începem discuţia încearcă un spirit de glumă: "Dar despre ce vreţi să vorbim? Ce treabă am eu cu România?".

- Monsieur Orsoni, cum aţi ajuns să-l luaţi pe Mutu?
- Ajaccio e un club mic, nu ne putem permite să dăm lovituri cu jucători importanţi pe piaţa transferurilor. Într-o zi însă, directorul sportiv mi-a vorbit despre şansa de a-l aduce pe Mutu şi, prima dată, l-am întrebat dacă nu e bolnav la cap! Mi-a explicat însă cum stau lucrurile şi am considerat că merită să încercăm. Ştiam că n-o să fie simplu, nu-mi făcusem prea multe speranţe.

"E simpatic şi inteligent"

- Tratativele s-au terminat destul de repede, nu?
- Discuţiile au mers formidabil. Am făcut o mare afacere! Am descoperit un Mutu inteligent, simpatic, un tip foarte comunicativ şi motivat, în ciuda a ceea ce auzisem despre el din presă. Acum ne-am cunoscut personal, îl ştiam doar de la televizor. Am simţit că vrea să demonstreze cine e, cu adevărat, Mutu, în acest final de carieră.

- Ce se va schimba la Ajaccio o dată cu venirea lui?
- Cu talentul şi experienţa lui, Adrian vine să ne ajute să fortificăm pe termen lung poziţia în prima divizie. Vrem să facem o echipă puternică, iar pentru asta avem nevoie de randament maxim din partea lui Mutu. Nu cred că un singur om, fie el şi Mutu, poate să aducă schimbări radicale. Colectivul e cel care are de cîştigat prin sosirea lui.

"Fanii mi-au zis că e un vis. Vor ţine cu România!"

- Suporterii cum au reacţionat?
- Fantastic! Mi-au spus: "Presidente, e un vis! E incredibil ce s-a întîmplat! Magnific!". Se vor vinde foarte multe abonamente pentru restul sezonului, lumea vrea să-l vadă pe Adrian, Il Fenomeno, cum i se spunea în Italia!

- Aţi discutat cu Adrian şi despre problemele pe care le-a avut în trecut?
- Oricine poate face erori în viaţă. Cred că Adrian s-a schimbat, s-a maturizat, a rămas un mare jucător. Şi el îşi doreşte să aducă o nouă imagine pentru Mutu şi să crească în continuare pentru "naţionala" României. Mi-a spus că ţine foarte mult la reprezentativă, iar transferul la Ajaccio îl va ajuta să fie în formă pentru România! De acum înainte, toţi suporterii lui Ajaccio vor fi fanii echipei voastre naţionale!

"12.000 de oameni vor veni special pentru el"

- A contat în alegerea lui Mutu şi caracterul lui tare?
- Ooo, bien sur! Are temperament de corsican, aşa că are toate motivele să se simtă excelent la Ajaccio. Va avea în spate şi un public formidabil, care deja îl adoră. Adrian e obişnuit cu atmosfera de pe marile stadioane ale Europei, a jucat la Inter, Juve, Chelsea, dar aici va descoperi la fiecare meci că 12.000 de oameni umplu stadionul pentru el.

"Adrian are acum cel mai mare salariu de la Ajaccio. Contractul îl vom semna la prezentare, nu vă pot da alte detalii, dar pentru noi e important ca Mutu să devină liderul echipei, nu neapărat să marcheze 7-8 goluri pe sezon" (Alain Orsoni, preşedinte Ajaccio)

"În fotbal nu contează întotdeauna numai banii. La transferul lui Mutu au fost importante şi relaţiile umane, şi oportunitatea care ni s-a ivit pentru a-l convinge să vină la Ajaccio" (Alain Orsoni, preşedinte Ajaccio)

"Antrenorul Alex Dupont a fost încîntat cînd a auzit că va lucra cu Adrian. Ce antrenor serios n-ar fi mulţumit să aibă la dispoziţie un jucător precum Mutu?" (Alain Orsoni, preşedinte Ajaccio)

1 milion de euro pe an va cîştiga Mutu la Ajaccio, echipa cu numărul 10 din cariera sa, românul semnînd un contract pe doi ani

15 septembrie este data la care va debuta cel mai probabil Mutu la Ajaccio, în deplasarea de la Lyon, după meciurile României cu Estonia şi Andorra

CITEŞTE ŞI: FOTO Vendetta lui Adrian » Mutu îşi începe azi aventura corsicană în insula mîndriei şi a revanşei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
fangigi
fangigi  •  29 August 2012, 00:01

are spirit de ROMulan mai degraba! Dupa primele 3-4 meciuri o sa-l alerge cu cutitele corsicanii!

el_feo
el_feo  •  28 August 2012, 23:24

adrian noi pitestenii nu te am uitat i ti dorim sa ai succes la noua ta echipa pitestiul a dat doi fotbalisti uriasi DOBRIN si MUTU care puteau sa fie la un moment dat chiar cei mai buni din lume hai fc arges

napoca.republic
napoca.republic  •  28 August 2012, 23:10

La cate bucurii ne ai adus cu nationala nu pot decat sa ti urez succes si sa ai un sezon reusit la francezi.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close