INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  KAYSERI ROMENA

Corespondență GSP din Kayseri » Interviu exploziv cu Marius Șumudică: "Pentru băieții ăștia aș antrena FCSB!" + "MM Stoica i-a lăsat ruj lui Alibec"

Imagine cu Șumudică din Cappadocia, zonă de lângă Kayseri cunoscută la nivel mondial pentru formaţiunile stâncoase deosebite Foto: Raed Krishan
Imagine cu Șumudică din Cappadocia, zonă de lângă Kayseri cunoscută la nivel mondial pentru formaţiunile stâncoase deosebite Foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat luni, 18 septembrie 2017 09:00

Marius Șumudică, 46 de ani, are 10 puncte din 5 meciuri cu Kayseri, dar admite că dacă ar deveni liber și Stelei i-ar trebui antrenor, ar accepta să negocieze cu Becali.

- Am vorbit cu patronul clubului, el mi-a zis că v-a angajat după ce i-a cerut referinţe şi lui Mircea Lucescu. Ce înseamnă asta? E un compliment important?
- Îi dăm apă la moară lui Chirilă acum! Chiar a spus într-un interviu din Gazetă că pe mine m-a pus Lucescu la Kayseri.

- Patronul n-a zis că a sunat Lucescu: "Bună ziua! Puneţi-l pe Şumudică!". Dar i-au cerut părerea.
- E important dacă aşa a zis Lucescu... Eu ştiu că i-au cerut părerea lui Datcu, fostul portar de la Fenerbahce.

- De la Dinamo şi de la Fener, da.
- Da, el a vorbit foarte frumos despre mine. Eu eram în cărţi la Konya în acel moment, însă impresarul meu mi-a zis că e posibil să primesc o ofertă de la Kayseri. Asta era într-o joi. Vineri dimineaţă m-a anunţat: "Ia-ţi bilet de avion, să vii să semnezi cât mai curând!". Şi am venit.

"Nu joacă? N-am ce să le fac!"

- În România era impresia că Şumudică îşi dresează echipa prin comunicarea cu jucătorii, că-i convinge să facă ce vrea el. În Turcia...
- Acelaşi lucru se întâmplă.

- Cum? Că aici cei mai mulţi nu vorbesc româna.
- Păi nu, că am 14 străini care vorbesc engleză sau portugheză, limbi pe care le ştiu şi eu. Turcii sunt băieţi deştepţi, ştiu engleză. Atmosfera e foarte bună, oamenii din stafful meu contribuie la legătura pe care o avem cu jucătorii.

- Atmosfera nu devine mai grea când Săpunaru şi Gyan rămân pe bancă? Şi alţii importanţi, nu doar ei doi.
- N-am ce să fac! Le-am zis de la început că-i înţeleg, că voi face tot posibilul să le dau minute tuturor. Din punct de vedere financiar, sunt super-mulţumiţi şi văd şi ei ce fel de jucători sunt pe bancă la celelalte echipe din campionat. Fotbalişti buni, foarte cunoscuţi. Am 24 de jucători şi încerc să fiu imparţial.

"Să nu avem emoții"

- Se poate repeta parcursul de la Astra? Câştigarea campionatului cu un club mic?
- Nu, nu! E greu... Aici sunt forţe mari de tot, cluburi cu bugete de peste suta de milioane de euro. Îţi dai seama, nu poţi să treci peste aşa ceva, peste investiţii atât de mari. Eu sper să fim o surpriză plăcută a campionatului, să nu mai avem problemele care au existat anul trecut, cu salvarea la limită. Bine, toată lumea e exuberantă acum, visează că e pe locul trei Kayseri şi că s-ar putea întâmpla nu ştiu ce!

- În Turcia cum trebuie conduşi jucătorii?Cu glume sau cu biciul?
- 50-50. Eu îmi propun să fiu apropiat de jucători, să glumesc. Caut să-i câştig legând o prietenie. Uneori însă e nevoie de stricteţe, e nevoie să iau decizii chiar drastice! Trebuie să priceapă toţi care e limita.

"Fotbaliștii Astrei au calificat FCSB"

- De ce nu i-aţi adus aici pe Budescu şi pe Alibec? Erau printre favoriţii dumneavoastră.
- De Budescu m-au întrebat. N-au ajuns la consens din punct de vedere financiar. Că nu se punea problema să nu-l vreau eu pe Budescu! Kayseri trebuia să plătească un preţ de transfer, plus că Budi ceruse şi el destul de mult. Şi nu s-a putut. La Alibec nu s-a pus problema, că Gigi cere o sumă foarte mare. Cel mai scump transfer al lui Kayseri a fost al lui Boldrin, de 1.200.000 de euro. Nu se puteau atinge de Alibec.

- Şi el, şi Budescu au probleme acum la Steaua.
- La meciul cu Plzen am văzut ce probleme au.

- E o excepţie meciul cu Plzen. Sunt contestaţi din cauza comportamentului lor. Chiar şi din cauza randamentului.
- Uite, mie îmi pare rău de Amorim, să fiu sincer. Păcat de Willy! Dacă voi avea ocazia o să caut să-l ajut.

- Budescu şi Alibec ce nu fac corect? Poate au părut buni la Astra, dar nu sunt chiar atât de buni, de fapt.
- Ţi-am zis, Alibec şi Budescu au dovedit la meciul cu Plzen! Şi cehii nu sunt de nivelul campionatului românesc, sunt peste! Cei doi au făcut diferenţa. Aşa cum Teixeira a calificat-o pe FCSB cu acel gol din plonjon acasă şi cu golul din voleu înscris la Plzen. Ţi-am dat trei exemple de fotbalişti de la Astra care au făcut diferenţa. Despre Enache nu vorbesc, că în nicio clipă n-am avut o părere...

- Amorim a ajuns în Divizia C. Nici Boldrin n-a confirmat pe deplin.
- Da, îmi pare rău de Amorim, aşa cum ţi-am spus. Iar Boldrin jucase destul de mult la FCSB. Pe el nu eu l-am adus la Kayseri, ei îl aveau propus de cineva când m-au adus pe mine, m-au întrebat cum e şi le-am zis că e bun, normal. Eu n-am propus niciun jucător din România. Ba da, am propus unul: pe Tiago! Singurul! Pentru că ştiam ce poate face Tiago pe faza ofensivă. Conducerea e foarte mulţumită de el.

"Gigi e afacerist, nu vreun fraier!"

- La Steaua sunt trataţi diferit, Becali chiar a spus: "Eu nu sunt Şumudică, să stau în Budescu şi în Alibec! Eu renunţ la ei şi le distrug carierele!".
- Asta e problema lui, eu ştiu cum gestionează fiecare problema?! Dar n-are cum să-i distrugă! Gigi nu poate să-i distrugă pe Budescu şi pe Alibec! Probabil e o strategie cu care încearcă să-i determine să fie mai buni. Vorbim despre doi fotbaliști speciali, capabili să câştige meciurile! Şi doi fotbalişti care pot produce bani. Iar Gigi ştim foarte bine că e un afacerist. Alibec şi Budescu chiar fac bani!

- Faţă de dumneavoastră nu s-au comportat urât?
- O singură dată l-am scos pe Budescu şi a reacţionat, la un meci la Târgu Mureş. Mi-a zis cineva că a înjurat în spatele meu. M-am prefăcut că n-am auzit, că n-am ştiut, iar a doua zi eram cei mai buni prieteni. Ţi-am zis, eu mi i-am făcut prieteni şi vor rămâne toată viaţa prietenii mei! Au intrat pe teren şi accidentaţi. Pentru mine! Nu-i uit niciodată pentru aşa ceva!

- Mai vorbeşti cu ei?
- Îi felicit după fiecare meci bun, după fiecare reuşită. Când au un joc mai slab le transmit că trebuie să depăşească momentul. Uite, Dică ar trebui să-mi mulţumească! Îi fac doar bine.

- Dacă Becali zice "apelez la planul de criză cu jucătorii ăştia de la Astra, îl aduc pe Şumudică!"? Ştiu, ai mai zis că e exclus, dar ce ai face acum?
- Exclus să ce?

- Să devii antrenorul Stelei.
- Depinde de moment. Dacă eu aş fi liber, iar FCSB n-ar avea antrenor... Da, pentru jucătorii care sunt acum la FCSB, aş antrena această echipă!

- Pentru jucători ai antrena-o pe Steaua?
- Da, jucătorii ar fi atracţia. Acum nu se pune problema! Doar să nu fie antrenor acolo... Şi nu doar la FCSB, aş intra în discuţii cu oricare club din România la care se poate face performanţă.

"MM i-a lăsat ruj lui Alibec"

- Dică a zis la un moment dat să nu-l faci să povestească mai multe. A sunat ca o ameninţare. La ce s-a referit?
- Nu ştiu la ce s-a referit. Am avut o discuţie bărbătească, i-am spus că eu nu mă gândesc să antrenez FCSB în momentul de faţă. Probabil că exista această presiune pentru el.

- O presiune ar mai fi: şi dacă intraţi în tratative cu FCSB, Mihai Stoica a spus că nu puteţi colabora şi că nu sunteţi potrivit pentru acel club.
- Da, a zis că nu se poate, doar că în ultimul timp văd că orice ar declara Mihai Stoica e posibil ca a doua zi să se schimbe totul. De la o ceartă cu Alibec sau ce a fost... A zis că în 40 de ani de carieră sau în nu ştiu câţi ani nu i s-a mai întâmplat ce i-a făcut Alibec, da? Şi pe urmă am văzut că i-a lăsat rujul pe obraz lui Denis! Vorba vine cu rujul, da? Îl pupă... Îl pupă de-l albeşte. Vezi? Oamenii se mai schimbă.

- Dincolo de declaraţiile fiecăruia, relaţia cu Dică e bună sau rea?
- Eu am mai discutat cu el. I-am şi spus câteva dintre secretele din experienţa mea cu Alibec şi cu Budescu, am încercat să-l ajut. Dacă a înţeles, bine. Dacă nu, asta e! I-am promis că nu mai vorbesc despre Steaua. Sau despre FCSB, cum se numesc ei acum. Îl las în pace.

"Nu știu cine e Academia Rapid"

- Acum, că aveţi cel mai mare salariu din carieră, investiţi în ceva? În afaceri de vreun fel?
- Nu... În imobiliare aş investi, dacă aş putea. Am doi copii mari, mi-am terminat ratele la bănci. Deocamdată nu sunt chiar la nivelul la care să investesc în afaceri mari şi nici timp nu am. Soţia mea are două saloane de înfrumuseţare, dar le are de vreo 20 de ani. Suntem o familie fericită, doar că ne desparte distanţa asta. Copiii sunt la şcoli. Acum sunt la mine, în Turcia, vor pleca luni.

- Pancu şi-a cerut scuze că nu l-a oprit la Rapid pe Şumudică junior.
- Şi-a cerut scuze pentru că vorbise chiar el cu Marius, cu băiatul meu. Jucaseră împreună la Voluntari, se cunoşteau. M-a mirat că Pancu a zis "fiul lui Şumudică ar fi dat 20-30 de goluri la Rapid". Şi atunci, de ce nu-l iei? Nu? Dacă e atât de bun încât îl vezi să dea 30 de goluri? Eu nu mă supăr. Pe Pancu, pe Nico şi pe Săpunaru eu n-o să mă supăr niciodată în viaţa asta! Sunt oameni de care mă leagă lucruri de suflet.

- Poate ei s-au gândit să nu pară o pilă, "a sunat Şumudică şi l-au băgat în echipă pe fiul său".
- N-avea cum! Băiatul meu marcase 11 goluri în Divizia C anul trecut, iar acum cobora un nivel, în "D". Plus că avea pedigree rapidist. Merge la meciuri, are prieteni în galerie.

- Cum vi se pare noul club, Academia Rapid?
- Nu pot să-mi dau seama. Ar însemna să jignesc sau să laud fără să ştiu clar dacă e OK ce se întâmplă. Nu ştiu cine e în spatele acestui proiect, nu e un lucru transparent.

- Dacă Rapidul nou o bate pe CSA Steaua, vă veţi bucura ca un suporter?
- Clar! Sigur!

- Cum vi s-a schimbat viaţa de când aţi ajuns în Turcia?
- Fac doar fotbal de dimineaţă până seara. Kayseri e un oraş religios... Spre exemplu, nu există alcool. Asta mie-mi place, că eu nu beau alcool. Mâncarea e mai spicy, mai piperată, dar unde merg le spun eu cum să gătească pentru mine. Seara mă uit la meciuri, fie că e campionatul Turciei, Champions League, Europa League. Nu contează competiţia, eu sunt bolnav după fotbal!

"Rednic ar fi cel mai bun"

- L-aţi criticat pe Daum când a fost angajat. E vreo explicaţie pentru eşecul lui? Una nouă, pe care presa şi suporterii n-o văd.
- Ca să fii selecţioner trebuie să fii născut pentru aşa ceva. Eu şi acum l-aş fi văzut pe Piţurcă selecţioner. Bine, el a şi avut rezultate. Dintre cei care n-au avut jobul ăsta, pe Rednic l-aş vedea un selecţioner bun. Ca antrenamente, ca "ochi", Mircea ar fi potrivit. Eu ţi-am mai zis, nu e uşor să fii selecţioner! Uite, Răzvan Lucescu mănâncă fotbal pe pâine, nu poţi să vorbeşti cu el un minut despre altceva decât despre fotbal. Dar el are nevoie să lucreze zi de zi, la un club.

- Mircea Lucescu ce părere are despre postul de selecţioner al Turciei?
- Am vorbit, mi-a zis şi nea Mircea că e total diferit. Şi atunci, cred că asta e una dintre cauzele pentru eşecul lui Daum. La care se adaugă necunoaşterea fotbalului românesc. Plus o lipsă de valoare a lui! Săpunaru juca titular aici şi nu era convocat. Îi lua pe alţii care nu jucau la cluburi. Nişte decizii pe care eu nu le-am înţeles. N-ai voie să nu-l chemi pe Alibec!

- Poate a avut Daum nişte criterii, totuşi?

- Echipa naţională înseamnă cei mai buni jucători de la un moment dat. Nu contează că X are 17 ani şi Y are 40 de ani! Să fie cei mai buni şi cei mai în formă! Nu poţi să faci naţionala cu oameni care nu joacă la cluburi, indiferent ce ar face ei la antrenamente. Poate să dea parametrii peste cap, să se ducă în alergare ca Maricica Puică! Degeaba! Meciul îi dă ritmul fotbalistului.

- Presa din Turcia cum vi se pare?
- Agresivă, însă obiectivă. Ziare peste ziare... Turcii au două lucruri: politica şi fotbalul.

- Aţi devenit un personaj şi aici, ca la Bucureşti?
- Încă nu, dar simt că sunt pe cale să devin. Aici îmi ia mai mult, că nu ştiu limba turcă. În română am cuvintele la mine, e uşor. z

"De cele mai multe ori, funcţionează prietenia, aşa îi oblig pe jucători să-mi dea înapoi din ceea ce primesc de la mine. Le ofer zile libere, spre exemplu. Mă aştept să ţină cont de comportamentul meu, să mă răsplătească"
Marius Șumudică

"Eu mi-am fixat două obiective: să nu mai avem emoţii cu retrogradarea şi să jucăm frumos, să convingem lumea să se uite la meciurile noastre. În jurul locului 10 ar fi foarte bine"
Marius Șumudică

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  18 Septembrie 2017, 12:53

Felicitari lui Tilica pentru faptul ca a validat ce a spus Chirila. Am zis de atunci ca e adevarat, dar pana la urma vad ca o spune chiar si el, ce sa mai zicem? Era oricum evident, nu avea cum sa mai ascunda. Am zis de atunci de cand am auzit ca Tilica se duce in Turcia: Mircea Lucescu. Nici nu era greu de ghicit...hai sa fim seriosi..

bakunin
bakunin  •  18 Septembrie 2017, 12:10
Postat de catalynn2 pe 18 Septembrie 2017, 12:01

Terminați bai cu insinuările ca poate le citește MM si va da cu poșeta-n cap! Stiti bine ca el la manie face urat daca e însoțit de bodyguarzi! :-)))

talpan cum face, bai picior de urs? arunca vorbe grele cu vocea aia de eunuc? :)))

bakunin
bakunin  •  18 Septembrie 2017, 12:09
Postat de fc_mioritza pe 18 Septembrie 2017, 10:59

MM stoica e un Iingau!

Iar tu esti un tip foarte inteligent, dovada nickul

Vezi toate comentariile (9)
Comentează