INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANŢA

Din Franţa, Bănel Nicoliţă face o declaraţie de credinţă: "Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României!"

Bănal Nicoliță a marcat și aseară pentru St. Etienne +2   FOTO
Bănal Nicoliță a marcat și aseară pentru St. Etienne

Articol de - Publicat duminica, 11 decembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 10 decembrie 2011 23:52

În ediţia de ieri a cotidianului L'Equipe, fostul stelist spune: "Nu mi-e ruşine de originea mea. Sînt rrom şi mă mîndresc"

De ce să scrii materialul despre Saint-Etienne exclusiv pe Nicoliţă în prezentarea meciului cu Caen? Pentru că Bănel este o revelaţie în ultimul timp printre alb-verzi. Şi pentru că, după un început aproape invizibil, Bănel s-a transformat într-o Pasăre Phoenix, a marcat trei goluri şi a pasat de două ori decisiv în ultimele cinci etape din Ligue 1.

De aceea l-a ales L'Equipe pe el. Dintr-o dată, după ce şi-a cîştigat un loc de titular, "fanii care se întrebau cu cîteva luni în urmă ce caută acest român la St. Etienne şi coechipierii care se amuzau descoperind stilul său atipic, în special modul de a alerga cu coatele la nivelul feţei, au ajuns să îl respecte". Acum, veteranul mijlocaş Laurent Batlles, 36 de ani, mărturiseşte: "Bănel e un băiat pe care îţi doreşti să-l ajuţi!". Iar L'Equipe consideră că "Nicoliţă întruchipează imaginea războinică şi cîştigătoare pe care antrenorul Galtier vrea să o insufle echipei sale".

"Devotat echipei, ataşat de colegi, luptător, bun tehnician şi executant al loviturilor libere, românul le-a dat peste nas celor care se îndoiau de el"
Jean-Pascal Mignot, apărător St. Etienne

"Franţa plăteşte ţiganii ca să scape de ei"
Reporterul Bernard Lions atinge însă, în articolul "Nicoliţă nu joacă doar pentru el", şi subiectul delicat: etnia rromă a fotbalistului. "Bănel a atins un nivel înalt, dar nu fără dificultăţi. Căci el a trebuit să depăşească prejudecăţile cu care s-a confruntat încă de la naştere". Jurnalistul aminteşte cum a comentat cotidianul britanic The Guardian transferul din vară: "St. Etienne a cumpărat un ţigan, în timp ce Franţa plăteşte ţiganii ca să scape de ei!". Şi informează cititorii ziarului că "fanii radicali ai Stelei, fostul lui club, cel mai popular din România, n-au acceptat niciodată să-l vadă purtînd banderola de căpitan, primindu-l cu strigăte de ură: «Ţigane, ţigane!»". Bănel, numit în decembrie 2007 ambasador împotriva rasismului din partea României la iniţiativa Phare, a explicat: "Am avut onoarea de a deveni căpitan la Steaua, dar a fost pe merit. Respectul se cîştigă încet-încet".

"Mă simt mai mult român decât rrom"
L'Equipe continuă. "Cel mai iubit rrom român încasează loviturile mascîndu-şi durerea în spatele unui zîmbet şi se refugiază în religia creştin-ortodoxă şi în marea sa misiune". Pe care o dezvăluie ultimul erou al lui AS Saint-Etienne: "Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României. Vreau să fiu un exemplu pozitiv pentru comunitatea rromă şi să ofer o imagine bună ţării în străinătate". Şi Bănel completează: "Nu mi-e ruşine de originile mele. Sînt rrom şi mă mîndresc!". Finalul declaraţiei sale de credinţă? "Totuşi, mă simt mai mult român decît rrom".

"În Franţa, Nicoliţă îşi ocupă viaţa de expatriat celibatar între cursuri intensive de limbă franceză în fiecare marţi şi joi, urmăreşte televiziunea română în fiecare seară şi joacă fotbal tot timpul"
L'Equipe, cotidian sportiv francez

"Mi-am ales acest drum ca să scap de probleme. Nu aveam altă şansă. Fotbalul este cel mai frumos lucru care mi se putea întîmpla"
Bănel Nicoliţă, jucător St. Etienne

CIFRELE LUI BĂNEL
26 de ani are Nicoliţă, jucătorul cu 34 de selecţii la "naţionala" României
3 este numărul golurilor reuşite de "tricolor" în 8 meciuri la St. Etienne, dar şi numărul cartonaşelor galbene; are două pase decisive
562 de minute a adunat Bănel în prima ligă franceză
700 de mii de euro a plătit St. Etienne pentru a-l cumpăra pe Nicoliţă de la Steaua
420 de mii de euro este salariul anual al lui Bănel la clubul francez, cu care a semnat pînă în 2014

"Etnia l-a propulsat în Franţa"
Pe 2 septembrie, Gazeta a publicat un material exclusiv în care dezvăluia că unul dintre argumentele care i-au convins pe conducătorii lui St. Etienne să-l transfere pe Nicoliţă a fost etnia sa. Alb-verzii au avut ca ţintă atragerea la stadionul Geoffroy-Guichard a unei mari părţi din comunitatea rromă din oraş, dar şi din jurul Lyonului, situat la 60 de kilometri distanţă. De altfel, chiar la negocieri, preşedintele clubului, Roland Romeyer, i-a spus mijlocaşului: "Vrem ca suporterii lui St. Etienne să ştie că am cumpărat un jucător de etnie rromă!".

A înscris şi aseară!
Bănel pare că nu mai poate fi oprit. Aseară, pe teren propriu, în faţa lui Caen, Nicoliţă a marcat al 3-lea său gol în culorile lui St. Etienne. A scăpat pe partea dreaptă, a mimat şutul, a lăsat portarul advers să plonjeze şi l-a păcălit cu o scăriţă! Era minutul 10 al partidei. S-a terminat 2-0 pentru echipa românului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
cry89
cry89  •  12 Decembrie 2011, 00:58
Postat de spivak pe 11 Decembrie 2011, 10:48

În rusă, ŢSKA înseamnă Clubul Sportiv Ţigănesc al Armatei.

vorbea un crapid...

spivak
spivak  •  11 Decembrie 2011, 15:53

Cum să-l fluiere fanii Stelei pe Bănel?? Păi Lăcătuş, Rădoi şi Petre Marin au fost şi ei căpitani. E chiar neobişnuit că acum căpitan e un alb.

tristar
tristar  •  11 Decembrie 2011, 15:15

Bravo, Bănele, dar să rămâi la clubul francez!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează