INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

Dominique Antognoni explică de ce va rămîne Chivu la Inter

Cristi Chivu, patronul Moratti (ambii cu mîna pe trofeu) şi alţi jucători ai Interului, bucuroşi după cîştigarea Mondialului cluburilor: 2010, Abu Dhabi, 3-0 cu Mazembe (RD Congo) +3   FOTO
Cristi Chivu, patronul Moratti (ambii cu mîna pe trofeu) şi alţi jucători ai Interului, bucuroşi după cîştigarea Mondialului cluburilor: 2010, Abu Dhabi, 3-0 cu Mazembe (RD Congo)

Articol de - Publicat duminica, 06 mai 2012 00:00 / Actualizat sambata, 05 mai 2012 20:13

Chiar dacă apărătorul în vîrstă de 31 de ani ar putea pleca liber de contract în această vară, cea mai bună variantă rămîne clubul nerazzurro. Şi pentru carieră, şi pentru familie.

Dacă vrei să blufezi la poker trebuie să ştii să joci. Dacă nu, te laşi şi te apuci de alt sport. E un sfat dat fraţilor Becali, care păreau convinşi că vor putea obţine un salariu imens pentru Cristian datorită situaţiei favorabile. Sfîrşitul contractului de cinci ani cu Inter.

Nici nu se gîndesc că românul va pleca
În Corso Vittorio Emanuele, unde se află acum sediul clubului, Branca şi Moratti sînt siguri că vor avea semnătura lui Cristi. Mai ales că nu există nici o ofertă care să îl îndepărteze de Milano.

Să fim clari: Chivu este un jucător extrem de apreciat, nimeni nu vrea să se gîndească la un adio al românului, dimpotrivă, i s-a pregătit un contract foarte bun, ce ar fi trebuit semnat la jumătatea lui februarie, după care perioada neagră a Interului a pus în plan secund prelungirea contractelor lui Cristian şi Samuel (care e oricum de acord, pentru orice sumă).

Strama l-a cerut pe Cristi
Andrea Stramaccioni, noul antrenor al Interului, a fost clar: Cristian trebuie să semneze! Cei răutăcioşi spun în şoaptă că raportul foarte prietenesc dintre Andrea şi Chivu ar fi la baza acestei decizii, dar este absolut fals. Este adevărat că ei au aproape aceeaşi vîrstă (antrenorul are 36, fundaşul patru ani mai puţin), că se înţeleg foarte bine, că au un caracter asemănător, dar cînd este vorba despre rezultate nimeni nu se uită la aspectele private.

Stramaccioni a pierdut un singur meci (1-3 la Parma) de cînd a devenit antrenor al Interului, în seara zilei de 26 martie. Chivu a fost mereu titular, cu excepţia ultimelor trei partide în care a fost accidentat, fiind nevoit să iasă de pe teren la Firenze, în minutul 82, înlocuit de Ranocchia. A jucat pe stînga (cu Genoa, Cagliari şi Siena), în mijloc (cu Fiorentina, lîngă Lucio), demonstrînd, ca de obicei, că are o inteligenţă tactică extraordinară şi că se află într-o formă fizică deosebită.

Răspuns pentru Moratti
O curiozitate despre noul antrenor, care probabil va sta pe bancă şi anul următor. În seara zilei de 26 martie, o zi după Juve-Inter 2-0, a fost chemat de Moratti, la 48 de ore de la cîştigarea aşa-numitei Champions League pentru juniori, la NextGen Series (5-3 după 11 metri în finala cu Ajax de la Londra). Petrolistul l-a intrebat: "Hai să spunem că te-aş numi antrenor la echipa mare, ce ai face?".

Strama a răspuns imediat: "Trei lucruri. Aş reda intensitate jocului, aş pregăti fizic echipa pentru a redeveni imediat rapidă şi cu vînă, aş folosi mai mulţi jucători ofensivi". "OK, eşti noul antrenor", a răspuns Massimo.

Mesajul patronului
Era evident că Interul avea interesul să grăbească rezolvarea situaţiei contractuale a lui Cristian, o situaţie pe care nerazzurrii oricum o aveau clară demult. Vă aduceţi aminte? În seara zilei de 22 ianuarie, după Inter-Lazio, Massimo Moratti transmisese un mesaj clar jucătorului: vreau să te văd între patru ochi, ca doi bărbaţi care au petrecut împreună cinci ani fantastici, plini de succese!

Un mesaj trimis în manieră indirectă, care a creat multe probleme intermediarului şi, mai ales, a dus la ruptura definitivă a raporturilor fără nici o posibilitate de a se reveni asupra deciziei. Oricum, importantă este semnătura contractului, restul face parte din viaţă.

Cum a ajuns Cristi la Inter
Mică paranteză. Este vorba despre aceeaşi persoană care a pus bazele transferului lui Cristian la Inter, în toamna anului 2006, înainte de un Inter-Roma. Atunci Chivu era fundaş al Romei şi ţinea cu orice preţ să joace pentru Mancini şi pentru Inter. Nu avea curaj să vorbească direct cu Moratti, se temea de reacţia prea fierbinţilor suporteri giallorossi, dar dorea incredibil de mult să vină la Milano. Aşa că a rugat o persoană foarte apropiată Interului să tatoneze terenul.

Rezultatul? Se întîlneşte cu Giacinto Facchetti, în prezenţa ofiţerului de presă Leo Picchi, fiul fostului mare fundaş al clubului în anii şaizeci. "Chivu visează să joace pentru voi" a fost mesajul intermediarului. "Da? Noi sîntem la un pas să îl luăm pe Vincent Kompany, dar dacă este adevărat ce spuneţi, atunci îl luăm pe Cristian". Aşa a fost, după cum ştiţi. Inutil de adăugat că tot meritul şi l-au însuşit impresarii, care nu au făcut altceva decît să semneze contractul de 5,5 milioane de euro pe an.

Ca şi atunci, şi acum se repetă situaţia: unii creează raporturile şi pregătesc terenul, alţii îşi arogă meritele. Nimic nou sub soare.

Leonardo pleacă, varianta PSG cade
Pentru a reveni la actualitate, multele oferte cu care se laudă anturajul lui Chivu nu au absolut nici o bază solidă. Leonardo, un mare admirator al lui Cristian, va lăsa Parisul împreuna cu soţia sa, Anna Billò, ziaristă la Sky Sport. Ea nu mai suportă să stea fără să muncească, deşi are un copil mic, Tiago, de şase luni. Din septembrie se va întoarce la Milano, unde se va ocupa de Fotbal International, dar va veni însoţită şi de Leo, se pare că în funcţia de director general al Interului.

Este dezamăgit de ceea ce se întîmplă în Franţa, de cum este criticat în presă, o presă care nu înghite faptul ca Paris Saint-Germain a apelat la un brazilian pentru a construi o echipă redutabilă. În plus, încă regretă cum a lăsat anul trecut Interul într-o mare de probleme, cînd a abandonat clubul milanez cu puţine zile înaintea începerii pregătirii noului sezon (avea un contract de trei milioane pentru un an, PSG propunea trei ani şi şase milioane pe sezon, au învins banii, ca de obicei).

Nici Real nu rămîne
Aşa că soluţia PSG cade. Cade şi soluţia Real, pentru că Jorge Mendes, impresarul lui Mourinho şi omul care decide multe în casa madrilenă, pur şi simplu nu vrea să aibă de-a face cu fraţii Becali. E drept, exista un acord verbal între Becali şi José, ideea era ca jucătorul să îi ia locul lui Carvalho cu un salariu identic, 6 milioane de euro. Mou şi Mendes au motivele lor pentru a fi dezamăgiţi de cum s-au desfăşurat lucrurile, deşi antrenorul încă se mai gîndeşte la fundaşul român.

E bine pentru fete
Aşa că Interul rămîne unica soluţie, oricum cea mai dorită de jucător şi de Adelina. Au două fete mici, e complicat să schimbi ţara şi obiceiurile, apoi nu e chiar aşa de rău să trăieşti în Corso Magenta şi să joci pentru Inter, chiar dacă patronul se încăpăţînează să respecte acest absurd fair-play financiar, în timp ce Real, Chelsea şi Manchester City, pentru a da doar cîteva exemple, nici nu ştiu despre ce este vorba şi nu vor să se intereseze.

Lumea la Milano ar vrea ca Moratti să continue să cumpere jucători şi să cîştige campionatul, iar dacă va veni o sancţiune de la UEFA (tradus, imposibilitatea de a juca în Champions), nici o problemă: e destul să învingi în Italia. Acum nu faci nici una, nici alta, lipseşte un proiect concret, dar despre asta va fi timp pentru a analiza.

Altă mică paranteză: la colţul străzii lui Cristian locuieşte Maicon, care a încheiat contractul cu proprietarii apartamentului din Via Guido d’Arezzo, dar se pare că va schimba numai casa (cîte ar putea povesti portăreasa…) şi nu va lăsa clubul.

Chivu, garanţia totală
Noul contract al lui Cristian este unul corect, avînd în vedere vîrsta, perioada de criză economică şi fair-play-ul financiar, obsesia lui Moratti (este doar o scuză pentru a nu investi?). Două milioane şi jumătate pentru doi ani plus opţiune pentru al treilea este mult mai mult decît oferă Milanul jucătorilor care depăşesc 30 de ani. Un an de zile şi sume foarte scăzute, motiv pentru care Seedorf şi Nesta vor pleca, iar Pirlo a ales Juventusul în vara trecută.

Este singura ofertă de la un club demn de un jucător cum este Cristian, este singura soluţie de calitate. Cei de la Inter realizează că este riscant să îl laşi să plece gratis, pentru că în locul lui ar trebui să cumperi alt fundaş, fără să ştii exact cum va juca, dacă se va adapta, dacă va avea personalitatea necesară (Forlan este un exemplu clar, chiar dacă joacă în alt rol).

Chivu este o garanţie totală (Ranocchia, nu!), aparţine generaţiei de aur a Interului, joacă în trei roluri, este unul dintre jucătorii care au un cuvînt greu de spus în vestiar (vă amintiţi gestul către Benitez?), cunoaşte la perfecţie clubul şi fotbalul italienesc, este apreciat de toată lumea.

Restul sînt vorbe goale, aruncate în mod amator de cine este interesat să cîştige mai mult de pe urma lui.

Cristian ştie că aici este mediul său ideal, ştie că i s-a oferit un contract just şi, mai ales, a apreciat modul în care Massimo Moratti i-a demonstrat cît de mult ţine la el.

Poate că asta şi aştepta, un semnal concret de la patron. Care a venit prin intermediul a doi ziarişti, cărora nimeni încă nici măcar nu le-a mulţumit. Dar au făcut-o pentru Inter. Şi pentru Cristian.

5 ani a jucat Cristian Chivu la Inter Milano, mai mult decît a stat la orice club: 4 ani la Ajax şi 4 ani la Roma

2,5 milioane de euro anual ar fi salariul lui Chivu pentru următoarele două sezoane, dacă semnează tot cu Inter

101 meciuri a jucat fostul căpitan al "tricolorilor" la Inter în Serie A; a marcat două goluri

9 trofee a cucerit fundaşul în vîrstă de 31 de ani în 5 sezoane pe "San Siro", inclusiv Liga Campionilor (2010)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
flo_ax
flo_ax  •  06 Mai 2012, 10:46

2.5 milioane e mai mult ca suficient, tinand cont ca a fost platit cu 4,5 pana acum, deci are bani la pusculita! Interul ar face bine sa-l pastreze, deoarece castiga gratis un fundas CENTRAL, care poate juca si stanga la nevoie! Dar si Chivu ar trebui sa impuna o conditie: ii scade salariul, dar sa nu-l mai chinuie pe stanga, mai ales ca are si o varsta si viteza nu-l ajuta!

steaua.libera
steaua.libera  •  06 Mai 2012, 05:15
Postat de yo_yo pe 06 Mai 2012, 03:34

1.25 milioane??? este o gresala. trebuie sa fie o gresala. De acord, trebuie sa ramana la inter, e mai bine pentru el dar pe banii astia??? pai atat ia la inter staful medical. Zanetti, care pana la urma nu se compara cu chivu dar are totusi 38 ani, are un salariu de 3 milioane.

2,5 e salariul anual timp de 2 sezoane. 5 mil in 2 ani

yo_yo
yo_yo  •  06 Mai 2012, 03:34

1.25 milioane??? este o gresala. trebuie sa fie o gresala. De acord, trebuie sa ramana la inter, e mai bine pentru el dar pe banii astia??? pai atat ia la inter staful medical. Zanetti, care pana la urma nu se compara cu chivu dar are totusi 38 ani, are un salariu de 3 milioane.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează