INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  MUTU LA AJACCIO

EXCLUSIV Fanii îi pregătesc un banner pe toată peluza, antrenorul i-a delegat fazele fixe, colegii aşteaptă pase geniale: "Mutu e împăratul nostru!"

Articol de , - Publicat joi, 30 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 septembrie 2012 04:29

516949-alex-dupont.jpg
CE SPUNE ANTRENORUL: "Îmi place să lucrez cu leii"

Alex Dupont, 58 ani, antrenorul lui Ajaccio, e superentuziast că va avea în echipă un star precum Adrian Mutu, deşi la finalul carierei

Tehnicianul i-a transmis deja "Briliantului" că va deveni responsabil cu executarea fazelor fixe: penalty-uri, lovituri libere, cornere

Omul e un fel de Viorel Hizo al Franţei, un vulcan pe marginea terenului şi agăţat de metodele moderne de a antrena şi a pregăti un meci, în ciuda vîrstei. Nu e un conservator, dimpotrivă, provocările l-au transformat într-o figură pitorească a fotbalului din Hexagon, unde a ieşit cel mai bun tehnician în 2000, cînd a cîştigat Cupa Ligii cu Guegnon. Vine la muncă în fiecare zi călare pe un Harley Davidson, n-a pregătit nici un nume mare din Franţa sau de prin alte zări şi, totuşi, şi-a atras supranumele de Sir Alex.

Mutu şi transferurile-ruletă
Nu Ferguson, ci Dupont. Adică antrenorul în mîinile căruia stă finalul de carieră al lui Mutu, la Ajaccio. "Îmi place să lucrez cu lei, nu cu găini! Leii sînt cei cu care poţi obţine sucese", declamă Dupont în timp ce figura lui de buldog francez se încruntă şi străpunge aerul cu pumnul a determinare.

"Adrian e exact ceea ce ne trebuia. Căutam un atacant pur-sînge, n-am găsit nimic în Franţa şi am decis să testăm şi piaţa externă, deşi nu sîntem un club care să-şi permită mari lovituri. Cînd aduci un jucător din străinătate, nu-l cunoşti mereu foarte bine şi e ca la ruletă. Pici pe culoare sau nu! Sînt sigur însă că Mutu se va adapta perfect aici şi-şi va arăta clasa". Alex Dupont e şeful entuziaştilor de la Ajaccio, iar transferul lui Mutu îl face să viseze.

"Stadionul va deveni prea mic pentru Adrian"
"Va juca aici fără presiune, ne va ajuta să creştem, iar Ajaccio va deveni clubul perfect pentru ca el să fie mereu în formă şi la echipa naţională a României. Ştiu că Adrian ţine foarte mult la reprezentativă, mi-a vorbit deja despre asta, ceea ce înseamnă că are o motivaţie în plus pentru a da totul şi în campionatul francez", explică Dupont.

Şi continuă: "E un jucător foarte aşteptat de colegi şi de fani. Aici, în Corsica, există o cultură fotbalistică specială, iar stadionul va deveni prea mic de acum faţă de interesul care există pentru Adrian".

"E debutul pentru finalul carierei sale"
I-a dat deja primele sarcini: "Va executa penalty-urile, loviturile libere, fiindcă e capabil să răstoarne orice partidă prin execuţiile sale. Astfel de amănunte fac diferenţa, Adrian e de acum arma noastră numărul unu la fazele fixe. Iar creativitatea lui Mutu ne va face mai puternici". Iar Dupont mai găseşte o un argument pentru a-l motiva pe "Briliant" în tricoul lui Ajaccio: "El îşi va face aici debutul pentru finalul carierei. Şi am convingerea că-şi doreşte ca ultimul lui contract important din carieră să se încheie perfect. Vă garantez, va reuşi să fie adevăratul Mutu!".

"Pentru orice antrenor din lume e o plăcere să lucreze cu jucători de talia lui Mutu. Munca devine mai interesantă, iar provocarea e mare"

"Nu mă interesează trecutul lui Adrian. Şi eu am făcut greşeli în viaţă. Vreau să se gîndească numai la prezent şi la viitor, să arate un fotbal de clasă şi să demonstreze cine e, cu adevărat, Mutu"

"Adrian nu va putea evolua împotriva lui Evian, în următoarea etapă din Ligue 1. Trebuie să recupereze din pregătirea fizică. Dar va juca la Lyon, peste două runde"

Cocktail exploziv pentru arbitri
Alex Dupont ştie că Adrian Mutu e un tip exploziv pe gazon, iar clinciurile cu arbitrii probabil că nu vor lipsi. Îşi pune mîinile în cap cînd aduce vorba despre "cavalerii fluierului": "Eu însumi nu pot înţelege multe decizii ale lor şi cer socoteală de pe margine. Aşa e la echipele mici. Nederpetăţile din partea arbitrilor sînt numeroase şi trebuie să te lupţi pentru fiecare fază. Nu cred că va fi însă chiar un război avîndu-l acum pe teren şi pe Adrian, la fel de temperamental ca şi mine".

Ajaccio cu Mutu în 4-2-3-1
Ochoa - F. Diawara, Medjani, Jemal, Bouhours - Faty, Pierazzi - Sammaritano, Mutu, S. Diarra - Eduardo

Alex Dupont
- n. 30 iunie 1954
- mijlocaş la Dunqerkue şi Hazebrouck, în eşaloanele inferioare franceze
- a antrenat Dunqerkue, Charleville, Boulogne, Gueugnon, Sedan, Laval, Amiens, Brest
- a cucerit Cupa Ligii (2000) cu Gueugnon, a promovat în Ligue 1 cu Brest (2010)

516950-capitan.jpg
CE SPUNE CĂPITANUL: "Eram fanul lui Mutu cînd juca la Inter"
Căpitanul lui Ajaccio, Jean Baptiste Pierazzi (27 ani), se simte bizar să fie acum coleg cu unul dintre jucătorii săi preferaţi din Serie A

Mijlocaşul corsicanilor îl avertizează pe Adrian că, la Ajaccio, nu există staruri: "Vedeta e grupul. Noi îl vom ajuta să marcheze, el ne va sprijini să creştem ca echipă"

Jean Baptiste Pierazzi e născut în Ajaccio şi nimeni nu-i iese din cuvînt în vestiarul corsicanilor. E la club din 2006, a tras pentru echipă vreme de cinci sezoane, inclusiv în Ligue 2, iar experienţa şi autoritatea sa fac parte azi din spiritul clubului. Vorbeşte cu admiraţie despre Mutu, dar nu evită să ţină distanţa atunci cînd e vorba despre liderul echipei. E clar, Adrian a nimerit aici într-un grup cu reguli greu de zdruncinat.

- Ce înseamnă pentru vestiarul lui Ajaccio sosirea lui Mutu?
- E un motiv să creştem în campionat. Adrian a venit la un club mic, dar ambiţiile noastre merg mai sus decît evitarea retrogradării. Acum două sezoane jucam în Ligue 2, nu aveam în lot jucători cunoscuţi, însă lucrurile încep să se schimbe. Mutu e o mare lovitură dată de Ajaccio, iar asta mobilizează întreaga echipă.

- A fost o surpriză cînd preşedintele v-a anunţat că veţi fi coechipieri?
- Surpriză nu, dar vestea a atras multă curiozitate în vestiar. Eu, de exemplu, sînt fanul lui Inter, îl ştiam pe Adrian din vremea cînd evolua la Milano. Urmăream meciurile din Serie A, iar Mutu era unul din favoriţii mei. E bizar să fiu acum coleg cu el, dar de-asta e frumos fotbalul! Îţi oferă inclusiv experienţe de acest gen, neaşteptate!

"De la Adrian aştept să decidă meciuri, să inventeze faze"
- Ce aşteptaţi voi de la Mutu?
- Să marcheze, să facă diferenţa, să dea o pasă genială. Ştim că poate asta, să decidă în final un meci care se duce spre remiză sau să inventeze o fază extraordinară. Important e să devenim şi mai puternici ca grup. Aici, la Ajaccio, nu există staruri! Îl vom ajuta pe Adrian să-şi pună în valoare calităţile şi experienţa, iar el va aduce echipei plusul de forţă în atac. Aşa se pune problema la Ajaccio, grupul e cel care învinge sau pierde, nu un singur om.

- Eşti căpitanul lui Ajaccio, Adrian e căpitanul "naţionalei" României. Veţi colabora ca doi lideri în vestiar, pe teren!
- Va fi uşor să comunicăm în italiană, ne vom înţelege foarte bine. Va fi nebunie şi în tribune după sosirea lui Adrian, am văzut şi noi cu ce entuziasm a fost primit la aeroport. Fanii îl iubesc enorm, mai ales după ce a spus, înainte de a sosi la Ajaccio, că vine să joace în Corsica, nu în Franţa! E un plus care i-a încîntat pe suporteri!

"Dacă eşti combativ, nu te fluieră nimeni"
- Corsicanii au un temperament coleric, riscă Adrian să fie fluierat dacă nu se impune repede?
- Nu, nu, nu! Publicul de aici aşteaptă ca jucătorii să evolueze cu determinare pe teren, să fie combativi, să dea totul pentru echipă. Asta înseamnă efort şi să lupţi pînă la final pentru Ajaccio. Sînt convins că Mutu nu va avea probleme. Poate nu va marca în primele trei, patru partide, dar nimeni nu-l va apostrofa pentru asta.

- E un vis pentru Ajaccio ca, avîndu-l pe Mutu, să forţeze deja ocuparea unui loc pentru cupele europene?
- E prea devreme! Sezonul acesta nu ne-am propus un astfel de obiectiv. Trebuie să mai creştem pentru a merge spre Europa League. Dar prezenţa lui Mutu e de acum un pas important pentru proiectul lui Ajaccio de a deveni în scurt timp un nume care să conteze în Ligue 1.

155 de meciuri are Pierazzi în tricoul lui Ajaccio, în L1, L2 şi Cupa Franţei

37 de "galbene" şi 3 "roşii" are Pierazzi la Ajaccio, fiind printre cei mai sancţionaţi jucători ai corsicanilor

"Să dea 10 goluri şi-i las numărul 10!"
Chakir Belghazouani (25 ani) poartă tricoul cu numărul 10 la Ajaccio. El e "vinovat" pentru că Mutu n-a preluat numărul său obişnuit, fiind obligat să evolueze în Corsica cu 12 pe spate. Belghazouani nu se numără printre titulari, iar în primele trei etape din Ligue 1 a prins numai 23 de minute, în finalul partidelor cu PSG (0-0) şi Valenciennes (0-3). E gata să facă un "deal" cu Adrian: "A fost o veste excelentă sosirea lui Mutu, un mare jucător. Dacă marchează zece goluri pentru Ajaccio în acest sezon, îi las numărul 10 în sezonul viitor!".

Bonus pentru Mutu: Popescu la Ajaccio!
Adrian Mutu va avea un coleg român la Ajaccio, anunţă presa corsicană: clubul l-a achiziţionat de la Cesena şi pe internaţionalul de tineret Ştefan Popescu (19 ani). Fundaşul stînga crescut de Şcoala de Fotbal "Gică Popescu" şi care a mai trecut pe la echipa Primavera a celor de la AS Roma va semna un contract pe trei ani cu gruparea din Corsica.

516954-suporteri.jpg
CE SPUN SUPORTERII: Un banner pe toată peluza!
Şeful suporterilor lui Ajaccio, Pierre Nicolas Beretti, 25 ani, dezvăluie ce primire fastuoasă pregăteşte galeria pentru Mutu

Asta vor afişa corsicanii la primul meci de pe teren propriu al lui Mutu: "Nu ne-am gîndit exact la text, dar am vrea să fie în română". Tipul a fost ridicat de Poliţie de patru ori în ultimele luni pentru implicarea în scandaluri ale suporterilor. Aşteaptă de la Mutu "să fie incredibil de combativ pe teren, aşa cum vom fi şi noi în tribună!"

"Orsi Ribelli" e numele galeriei lui Ajaccio. Sînt peste 1.000 de oameni care stau meci de meci la peluza B a stadionului "Francois Coty", de unde dau tonul atmosferei. Nu sînt chiar nişte băieţi duşi la biserică. Pierre Nicolas Beretti are 25 de ani, e şeful suporterilor lui Ajaccio şi nu ascunde că, în ultimele luni, a fost ridicat de Poliţie în cel puţin patru rînduri în timpul răfuielilor la care a participat cu ocazia deplasărilor făcute la partidele roş-albilor.

Războiul cu Bastia
"Cînd jucăm contra Bastiei, în derby-ul Corsicii, e deja război. Totul sau nimic! Aici este vorba despre onoare şi despre supremaţie în insulă. Sîntem temperamentali, ne ridicăm împotriva nedreptăţilor şi riscăm orice pentru echipă, la fiecare partidă", explică Beretti filozofia celor din "Orsi Ribelli".

Ei sînt tipii pentru care Adrian Mutu a devenit un Dumnezeu! Mai ales după postarea pe care a pus-o pe Twitter înainte de a ateriza la Ajaccio: "Merg să joc în Corsica, nu în Franţa!". I-a cucerit instant pe tipii cei încruntaţi. "France? Merde, France! Nu există!", spune Beretti.

Mesaj în limba română
Lucrează deja la un mesaj special pe care vor să-l afişeze la primul meci pe care Mutu îl va juca pe teren propriu: "Nu ne-am gîndit încă la text, vom face o reuniune specială cu băieţii ca să hotărîm exact ce vom transmite. Oricum, va fi ceva motivant, întins pe întreaga tribună, cel mai mare banner din istoria galeriei lui Ajaccio! Şi vrem să-l scriem chiar în limba română, în semn de respect maxim pentru Adrian".

"Dacă-l fluieri, nici nu aude!"
Iar băieţii aceştia aşteaptă un singur lucru de la Mutu: "Să fie incredibil de combativ pe teren! Nu-l va ataca nimeni dacă nu va înscrie trei, patru meciuri. Pentru noi contează atitudinea şi determinarea. Nici n-ar avea rost să-l fluierăm vreodată pe Adrian. Jucătorii cu experienţa lui, care au evoluat pe marile stadioane ale Europei şi în faţa a zeci de mii de oameni, nici nu iau în seamă astfel de contestări. Îi huidui, dar ei nu aud nimic. E mult mai important să-l încurajăm, să cîntăm pentru Mutu, să-l mobilizăm şi să-i mulţumim de fiecare dată cînd va face un meci mare pentru Ajaccio".

La sosirea lui Mutu în Corsica, luni după-amiază, Berreti a condus sutele de fani venite să-l aplaude pe Adrian: "A fost un moment magic. Nu am crezut că Adrian va veni la Ajaccio pînă nu l-am văzut cu ochii mei în aeroport. Nu am crezut, omule, înţelegi? Nu am crezut! E incredibil! Sîntem gata să luptăm împreună pentru echipă".

Au bătut palma după primul antrenament
Adrian a făcut deja cunoştinţă cu Pierre Nicolas. Cei doi s-au întîlnit la primul antrenament al lui Mutu la Ajaccio, marţi seara, s-au întreţinut cîteva minute, iar la final au bătut palma. "Frăţia Dracilor" s-a legat: unul va fi pe teren, ceilalţi în tribună. "Briliantul" şi-a asigurat şi aici terenul perfect pentru reprezentaţia finală.

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează