INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ESPANYOL - BARCELONA 0-0

Gâlcă, 8 în Marca. Luis Enrique, 4! L-a asfixiat tactic, la Espanyol - Barca 0-0, pe antrenorul care a cucerit 5 trofee în 2015 cu supertrupa blaugrana

Articol de - Publicat luni, 04 ianuarie 2016 00:00

Presing, intensitate, agresivitate. Defensiv, alb-albaștrii au jucat aproape perfect, anulînd tripleta Messi - Suarez - Neymar. "Barcelona ne-a fost superioară doar 15 minute", spune Gâlcă. "Românul face lucruri mari la Espanyol", afirmă antrenorul catalanilor

Costel l-a surprins pe Luis Enrique. I-a anihilat strategia, i-a măcinat toate punctele cheie celui care cucerise Europa și lumea întreagă cu Barcelona. I-a anulat cel mai valoros trio din istorie!

"Îmi place stilul său"

Antrenorul blaugrana, 45 de ani, cu doi mai mult ca românul, credea că știe ce-l așteaptă. "Îl cunosc destul de bine pe Gâlcă, a avut rezultate și la Steaua, cu care a cîștigat multe trofee la primul său sezon pe bancă. Aici, la Espanyol, face deja lucruri mari, jocul echipei s-a schimbat radical de cînd a venit. Îmi place stilul său, e un fotbal de calitate", spunea Lucho înaintea partidei. Dar a descoperit și altceva: o pregătire tactică fără cusur.

4 anitrecuseră de cînd Espanyol nu mai cîștigase un punct cu Barcelona, de la 1-1 pe propriul teren în 8 ianuarie 2012; de atunci, a pierdut tot

Fără gol după 30 de meciuri

Gâlcă i-a răsturnat planurile cu presing avansat, intensitate, agresivitate la ultima limită. Cu o apărare compactă, fără fisuri, care rareori a oferit spații. I-a blocat vedetele, Messi, Suarez și Neymar. I-a împiedicat pe catalani să atingă nivelul de joc maxim care destabilizează orice rival. Și le-a interzis golul! Ceea ce puțini reușesc. În ultimele 11 luni, din 21 februarie 2015, campionii lumii înlănțuiseră 30 de meciuri în Primera cu minimum un gol înscris! Sîmbătă, n-au mai putut marca.

"Întotdeauna m-am simțit apreciat în Spania. Nu regret că am plecat de la Steaua. Aici e mai multă liniște. Fiecare om are responsabilitatea lui. Lucrurile sînt mult mai normale"
Costel Gâlcă, antrenor Espanyol, la Dolce

"A obligat Barca să joace ceva ce nu știe"

După acest 0-0, Marca a remarcat planul său. "A avut atitudine și forță. Profitînd de superioritatea numerică din zona centrală, a asfixiat infiltrările lui Messi, Iniesta și Rakitici. A lăsat-o pe Barcelona fără o soluție clară. A obligat-o să încerce altceva, pasele lungi, ce nu-i sînt specifice", a comentat cel mai popular cotidian sportiv iberic. Care, în ciuda scorului egal, l-a văzut învingător limpede pe Gâlcă. I-a dat lui nota 8 (de la 1 la 10), cea mai mare a meciului. Iar lui Enrique, 4!

"Barcelona a căzut în capcana lui Gâlcă. A transformat stadionul Cornella El Prat într-un Stalingrad. Gazdele și-au apărat fiecare centimetru de teren cu prețul vieții"
As, cotidian spaniol

Plusuri și minusuri

La sfîrșit, Costel a scos în evidență plusurile: "Un punct imens în fața celei mai bune echipe din lume. Defensiv, am stat excelent, Barcelona și-a creat foarte rar ocazii de gol. Și ne-a fost superioară doar în primele 15 minute ale reprizei secunde. În rest, am fost egali". Dar n-a uitat nici minusurile: "Am recuperat multe baloane, însă nu le-am păstrat, ne-a lipsit răbdarea, pentru a declanșa acțiunile dorite și a avea șansa de a puncta".

Antrenorul i-a impresionat pe fanii lui Espanyol și cu înlocuirile ofensive. "Vreau întotdeauna o echipă de atac și, fără cazuri speciale, modificările din timpul partidelor urmează această filosofie. Așa văd eu fotbalul".

"Espanyol a avut un ritm superior, foarte intens. E dificil să depășești o echipă care joacă la limită. Dar nu mă plîng. 0-0 e rezultatul corect"
Luis Enrique, antrenorul Barcelonei

"Dublă" cu Barca în 7 zile

Confruntările cu eroii Catalunyei de-abia au început. Pe 6 ianuarie, Espanyol și Barcelona se întîlnesc pe Camp Nou, în turul "optimilor" Copei del Rey. Iar pe 13, manșa secundă, pe Cornella. "Băieții au dat maximum acum, dar miercuri vor fi la fel", anunță Gâlcă. Luis Enrique răspunde: "Ca să cîștigăm în fața acestui adversar, trebuie să atingem aceeași intensitate".

"Ideea de joc a lui Gâlcă ne face să ne gîndim mereu la victorie. Echipa a dovedit acum un stil, o identitate. Totul e pozitiv. Să-i dăm timp și să avem răbdare"
Oscar Perarnau, director sportiv Espanyol

Meciurile lui Gâlcă la Espanyol

  • 15 decembrie 2-1 cu Levante (a) Cupă
  • 19 decembrie 1-0 cu Las Palmas (a) Primera
  • 30 decembrie 0-2 cu Sevilla (d) Primera
  • 2 ianuarie 0-0 cu Barcelona (a) Primera

REACȚIILE FANILOR PE TWITTER

"Îmi place discursul ambițios al lui Gâlcă. Fotbalul total propus de el ne va face fericiți"

"Real Madrid ar trebui să-l dea afară pe Benitez și să-l pună pe Gâlcă"

"Mi-a plăcut totul la Espanyol: sacrificiu, solidaritate, fotbal de calitate"

"Pe mine, Gâlcă m-a cucerit deja. Poate să facă orice în acest an"

"Gâlcă a venit la Espanyol ca să devină Constantin cel Mare. Mîndrie"

A avut și noroc: Barca, două bare!

Sîmbătă, Barcelona și-a creat puține ocazii, dar două mari. În prima repriză (36), Messi a ochit transversala la vinclu din lovitură liberă de la 25 de metri. Iar după pauză (55), Suarez a rămas o clipă cu poarta goală în față. Dar, din unghi, a tras în bară. În acest sezon, Barca are 16 bare numai în Primera și 24 în toate competițiile. După 0-0 cu Espanyol, a pierdut locul 1. Prima e Atletico, două puncte în plus, însă cu un meci mai mult față de catalani.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează