INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BELGIA

Gazeta a organizat o întâlnire surpriză între Rotariu și o glorie a lui Brugges: ”Dorin va cuceri Belgia”

Rotariu și Van der Elst s-au salutat într-una dintre lojele de pe arena din Bruges // Foto: Raed Krishan
Rotariu și Van der Elst s-au salutat într-una dintre lojele de pe arena din Bruges // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 09 martie 2017 00:00

La Bruges, Gazeta a organizat o întâlnire surpriză între Rotariu și fostul mare internațional belgian Franky van der Elst, o legendă a ”dracilor roșii” și a clubului flamand, om cu patru Mondiale la activ.

Pe "Jan Breydel", la una dintre tribunele VIP, Dorin Rotariu apare sfios la finalul antrenamentului și după o discuție cu principalul Michel Preud'homme. Într-un colț al lojei, un tip longilin, îmbrăcat casual, îl așteaptă pe fostul dinamovist în timp ce soarbe dintr-o ceașcă de cafea.

Românul îl salută cu respect, bărbatul îl bate amical pe umăr și-i strânge mâna. Este Franky Van der Elst, o legendă a fotbalului belgian, om cu patru Mondiale la activ și o carieră unică dedicată clubului flamand, de-a lungul a 14 sezoane petrecute în tricoul negru-albastru.

Tipul are alura lui Gică Popescu și e neschimbat din anii în care apărea constant în naționala Belgiei la Mondiale.

Cu vârful evident, la turneul final mexican din '86, când o formidabilă echipă a "dracilor", cu Pfaff, Gerets, Scifo sau Ceulemans ajungea până în semifinalele competiției, unde întâlnirea cu magia lui Maradona a însemnat sfârșitul unei aventuri neașteptate.

Rezervă, Van der Elst a lipsit atunci de la întâlnirea cu Diego, care a izbutit pe "Azteca" una dintre fazele memorabile din istoria CM, cu acea cursă ireală printre jaloanele belgiene, blocate parcă în fața unui zeu inimitabil.

"Am fost plăcut surprins că Rotariu a intrat deja în echipă"

Franky e însă prezent acum la un meeting-surpriză cu românul ce visează să-și facă un nume la FC Bruges și în Europa. "E o onoare să am lângă mine o legendă precum Van der Elst, un om cu o experiență formidabilă. Sper să joc la fel de bine cum a făcut-o dânsul pentru club și să mă ridic la nivelul așteptărilor", spune, cu emoție, Dorin.

Van der Elst e mai volubil, vorbește la superlativ despre Rotariu. În prezent, lucrează ca analist și comentator pentru o televiziune belgiană, urmărește constant jocurile din prima ligă și Champions League, iar primele apariții ale lui Roti nu au trecut neobservate.

"Am fost surprins că Rotariu a intrat deja la FC Bruges. Nu mă refer la calitățile lui, ci la stilul de lucru al lui Preud'homme, care e un antrenor foarte exigent și, de obicei, nu-i aruncă imediat pe teren pe jucătorii noi. Dorin a evoluat deja în cinci meciuri, a fost o dată chiar titular, contra lui Westerlo, și a avut evoluții bune de fiecare dată", remarcă Van der Elst.

"S-a adaptat repede la filozofia antrenorului"

Explică: "La Preud'homme, majoritatea fotbaliștilor abia transferați au nevoie măcar de o jumătate de sezon pentru a se adapta la stilul antrenorului și la ceea ce așteaptă la antrenamente și jocuri. E dificil să te integrezi imediat. Michel preferă un sistem 3-4-2-1, în care Rotariu a fost folosit până acum pe unul dintre cele două posturi din spatele atacantului.

Nu e ușor să înțelegi filozofia lui Preud'homme, dar senzația e că Rotariu s-a mulat foarte rapid pe fotbalul de la Bruges. Îmi amintesc o acțiune curajoasă din dreapta, finalizată apoi cu un șut în diagonală, o fază curajoasă, care a arătat că-i îi place să-și asume responsabilități pe gazon".

E convins că Roti "are un potențial mare de creștere în special pentru sezonul următor. Va crește încet, încet, i se vor oferi probabil tot mai multe șanse de a fi între titulari, dar deocamdată e în perioada de învățare. Important e acum să adune minute și să devină foarte încrezător în forțele sale".

"Nu e cazul să facem o comparație între situația lui Stanciu la Anderlecht şi cea a lui Rotariu la Bruges. Stanciu a costat foarte mulți bani, așteptările sunt enorme, au venit în momente diferite în campionatul belgian. Cred că, în 2-3 ani, Dorin poate însemna o afacere foarte bună pentru Bruges"
Franky van der Elst, fost internațional belgian

400.000 €e salariul lui Dorin Rotariu în primul sezon la FC Bruges, cu care a semnat un contract pe trei ani și jumătate

Rotariu despre echipa națională:

  • "Danemarca a pierdut pe teren propriu cu Muntenegru și sunt convins că meciul de la Cluj va arăta precum o finală. Așa vom trata această partidă, pe care vrem s-o câștigăm. Important e ce vom face pe gazon, nu dacă facem declarații deosebite"
  • "Sunt convins că va fi o atmosferă fantastică la Cluj. Împreună cu suporterii putem bate Danemarca și să ne continuăm astfel cu șanse bune campania pentru Mondial"
  • "Am analizat toate meciurile noastre disputate până acum în preliminarii și am convingerea că ne-a lipsit și norocul în anumite momente, după care am simțit efectiv ciudă că n-a ieșit cum trebuie. Va fi însă o partidă decisivă la Cluj"
  • "Pentru mine, colaborarea cu Daum a adus un impact plăcut. M-a ajutat să progresez mental în pregătirea meciurilor și la capitolul tactic"

CV Franky van der Elst

  • Data nașterii: 30 aprilie 1961, Ninove
  • Post: mijlocaș
  • A evoluat la Molenbeek ('78-'84), FC Bruges ('84-'98)
  • A jucat 569 meciuri în prima ligă belgiană, 466 pentru FC Bruges
  • Meciuri/goluri națională: 86/1
  • A evoluat la 4 Mondiale: 1986 (Mexic), 1990 (Italia), 1994 (SUA), 1998 (Franța)
  • Fotbalistul anului în Belgia: '90, '96
  • Palmares: 5 titluri ('88, '90, '92, '96, '98), 4 Cupe naționale ('86, '91, '95, '96), 8 Supercupe ('86, '88, '90, '91, '92, '94, '96, '98), semifinale CM 1986 (Mexic)
  • A antrenat pe Beerschot ('99-'03), Lokeren ('03-'04), Bruges (secund, '05-'07), FC Bruxelles ('08), Lommel ('09-'11), St. Trond ('11-'12), Roulers ('14-'16)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  09 Martie 2017, 09:01

bravo Roti se pare ca te-ai maturizat ,nu mai trebuie sa-ti pregateasca Mami tot . Sa nu faci pe Unchiu si Tati de rusine.Succes

Vezi toate comentariile (1)
Comentează