INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

Hagi, pe noua arenă: "N-am bagheta magică!"

Articol de , , - Publicat luni, 17 ianuarie 2011 00:00

La o zi după inaugurarea lui "Turk Telekom" şi după 0-0 cu Ajax, antrenorul nu promite minuni, dar speră să transforme Galata într-o echipă competitivă: "Vreau în primul rînd să mulţumesc fanii ce vor veni pe acest minunat stadion"

Nu este deloc uşor să-l prinzi pe Hagi pentru un interviu. Între antrenamente şi meciuri, rar găseşte o portiţă, dedicîndu-se noii provocări a carierei de antrenor. "Sincer să fiu, nu mai ştiu nimic în afara ligii din Turcia".

Deşi discuţia purtată înaintea antrenamentului la Florya a durat 25 de minute, Hagi aproape că n-a tras cu ochiul la meciul de pe plasma din hol, Lazio - Sampdoria. "Joacă Radu?", s-a interesat o secundă, după care a mărturisit că nu are nostalgia vremurilor cînd juca la Brescia. Pentru că el nu trăieşte din amintiri, ci doar la timpul prezent. Unul care se confundă cu Galatasaray, singurul club pentru care a acceptat să urce în tren din mers şi unde are ambiţia să readucă pe noul "Turk Telekom Arena" performanţele de pe "Ali Sami Yen".

- Galata e pe locul 9, exact de unde ai preluat echipa! Cel mai sus ai terminat în 2005 pe 3 şi ai cîştigat Cupa Turciei. Cum va fi acum?
- Situaţia actuală seamănă cu acea perioadă, într-un an limitat şi financiar, şi sportiv. Nici atunci nu jucam în Europa şi trebuia să-mi motivez foarte bine băieţii. Totuşi, am format la acea vreme o trupă de succes, competitivă, care putea să cîştige trofee fără mari schimbări. Mereu, ca antrenor şi ca jucător, am venit la greu.

- Se spune că dacă schimbi locul, schimbi şi norocul...
- Sper că o dată cu noul stadion şi echipa să devină mai puternică. Eu vreau să prindem locul 4 şi să cîştigăm Cupa. Dacă nu credeam în acest obiectiv, nu acceptam oferta Galatei. Am riscat, preluînd o formaţie construită pe ideile altcuiva. Dar am muncit foarte mult în aceste două luni.

"Dacă vorbesc de români, se generează polemică"

- Noile achiziţii, Kazim Kazim şi Culio?
- Sînt sigur că vor aduce un plus. Mai aştept un transfer, pentru ca lotul să fie complet.

- Poate fi un român? Ar fi un pariu riscant pentru tine?
- Eu nu dau nume şi n-am vorbit niciodată. Cînd vor apărea, atunci voi discuta. Conducerea ştie ce gîndesc.

- Au fost negocieri pentru Stancu, Mutu sau Marica?
- Speculaţii. Nu discut despre români, pentru că automat generează polemică.

- Dar despre "naţională": e Mutu indispensabil? Dacă ai fi în locul lui Lucescu, cum ai proceda?
- Altcineva trebuie să răspundă. Am atîtea probleme aici, la Galatasaray, şi e suficient de mult scandal în ţară...


"O echipă se face în doi ani"

- Ce s-a schimbat în fotbalul turc în ultimul deceniu? Nu mai apar tinere talente?
- Nu s-a schimbat nimic, contează doar să ai o coerenţă în idei. O echipă se face în doi ani, ca omogenitate şi relaţii de joc, apoi apar rezultatele. Iar în al treilea sezon devine europeană. Nu se asamblează totul de azi pe mîine, nu am bagheta magică. Trebuie răbdare.

- Crezi că Galata şi fanii ei vor avea răbdare?
- Conducerea e mulţumită, spectatorii mă apreciază. Am terminat bine turul, aerul este pozitiv. Sîntem pe drumul bun, dar trebuie să muncim mult.

"Eu nu ies în faţă"

- Apropo de suporteri. Sîmbătă, cu Ajax, ai fost destul de rezervat, nu ai ieşit să aplauzi...
- Niciodată eu n-am ieşit în faţă, nici ca jucător. Doar performanţele vorbesc pentru mine. Sînt un tip exigent, căruia îi place să cîştige mereu şi îmi doresc să le transmit acest lucru şi băieţilor mei. Dacă voi reuşi, atunci o să rămîn mult timp la Galatasaray.

Ţinta: să promoveze tineri

- La echipă au fost aduşi mulţi străini care n-au justificat investiţiile. Vei promova tineri, aşa cum ai încercat la Timişoara şi Steaua, cu un Torje, Bicfalvi...?
- N-a fost doar Torje, au fost mai mulţi la Timişoara: Scutaru, Alexe, Pantilimon, Luchin, Latovlevici, Daminuţă, Popa Radu, Axente... Torje... La Steaua a fost doar Eric în două luni. Şi la Galata am promovat tineri, dovadă că Arda, căpitanul actual, a fost lansat de mine. În ultimele 30 de minute cu Ajax, toţi de la mijloc în sus erau sub 20 de ani.

"Omul sfinţeşte locul"

- În august, inaugurăm "National Arena". Acum, paradoxal, avem stadion de 5 stele, dar nu mai avem "naţională" de top!
- Voi, ziariştii, mereu găsiţi ceva. E important că în România va exista o arenă frumoasă, unde să se poată juca fotbal de calitate. Echipa naţională trebuie să aibă un stadion. Însă doar stadionul nu garantează rezultatele. Aşa, automat Galatasaray ar fi campioană! Omul sfinţeşte locul.

- În încheiere, puneţi trei dorinţe pentru 2011!
- Să fiu inspirat în alegerile mele, să fac o echipă competitivă şi să mulţumesc spectatorii.

Are 8 trofee ca jucător
Gheorghe Hagi a evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, în 167 de partide, şi a marcat 79 de goluri în toate competiţiile pentru "Cim Bom". Alături de gruparea turcă, Gică a cîştigat patru titluri de campion al Turciei (1997, 1998, 1999, 2000), plus două Cupe ale Turciei (1999, 2000). În 2000 a cucerit, alături de Gică Popescu, Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

"Noua arenă este un templu al fotbalului. Tribunele sînt foarte aproape de gazon, atmosfera e fantastică. Sper să avem şi rezultate pe măsura acestui stadion"
Gică Hagi, antrenor Galatasaray

"E important că şi în România va exista o arenă frumoasă, unde să se poată juca fotbal de calitate. «Naţionala» trebuie să aibă un stadion. Însă doar stadionul nu garantează rezultatele. Omul sfinţeşte locul"
Gică Hagi, antrenor Galatasaray


12 meciuri a jucat Galatasaray cu Hagi antrenor în toate competiţiile: 5 victorii, 3 remize şi 4 eşecuri, golaveraj 14-12; în campionat a strîns 11 puncte în 9 etape

3 eşecuri la rînd are Hagi în campionat acasă, unde Galata nu a mai cîştigat din 30 octombrie, de la 2-1 cu Antalya, revenirea ca antrenor pe "Ali Sami Yen"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
daniel74
daniel74  •  17 Ianuarie 2011, 11:13

"Nu este deloc uşor să-l prinzi pe Hagi pentru un interviu" :))) abia acum ati inteles asta? :))) deh, daca sunteti tineri. dar nu-i nimic, aveti viata inainte

zeusdinolimp
zeusdinolimp  •  17 Ianuarie 2011, 02:46

Multa bafta Gica!Si ia-l pe Zapata...e peste ce aveti voi in poarta...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează