INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  RUSIA

Il Luce 7 în 1 » Rușii i-au făcut portretul noului antrenor de la Zenit: "Economist, critic de artă și scriitor"

Mircea Lucescu, semnând pe iaht contractul cu directorul executiv Maxim Mitrofanov, începe munca la Zenit pe 1 iunie
Mircea Lucescu, semnând pe iaht contractul cu directorul executiv Maxim Mitrofanov, începe munca la Zenit pe 1 iunie

Articol de - Publicat joi, 26 mai 2016 00:00

Soviețki Sport a făcut portretul noului antrenor al lui Zenit, parcurgându-i biografia: copil sărac, fotbalist, economist, poliglot, scriitor, creator de dinastie fotbalistică și critic de artă.

Rușii au descoperit imediat cine se ascunde în spatele antrenorului de 70 de ani pe care Zenit l-a angajat pentru cel puțin doi ani.

Developându-i biografia, cotidianul Soviețki Sport i-a făcut portretul lui Mircea Lucescu, în cadrul celor două pagini publicate ieri: "Economist, critic de artă și scriitor".

Fără jucării, doar mingea

Cronologia a pornit de la perioada pauperă a copilăriei. Anii postbelici, "în care n-a avut jucării. Și bătea mingea cu cei 3 frați în camera îngustă. «Doar eu am realizat ceva în fotbal». Copilul sărac a ajuns căpitanul "naționalei" și liderul României la CM din 1970, unde a făcut schimb de tricouri cu Pele. A devenit apoi antrenor, dar în paralel a mai jucat 3 ani. S-a retras abia la 45".

A sacrificat fotbalul

Rușii au aflat că Zenit și-a luat un specialist în comerț exterior, la ISE din București. "Disciplina era strictă, nu putea chiuli de la cursuri. A trebuit să sacrifice fotbalul. Licența l-a ajutat să facă profit din vânzarea jucătorilor". Nu le-a scăpat afinitatea pentru limbi străine.

"Știe 6, spaniolă, franceză, engleză, italiană, portugheză, rusă, dar conferințele de presă le face doar în română. În public se sfiește să vorbească rusește, însă sigur se va înțelege cu toți jucătorii de la Zenit".

Scrie o carte la Zenit?

Curioși erau cei de la Soviețki să-l cunoscă și ca scriitor. "Autobiografia «Mirajul gazonului» se poate citi doar în română, în ediție limitată. Poate, după 35 de ani, Lucescu va regăsi inspirația de a scrie iar o carte, sigur mai populară decât prima încercare".

I-au dat însă o idee lui Il Luce, știind că și Răzvan a jucat și e antrenor: "De ce n-ar lucra împreună la Zenit?". Și l-au invitat să viziteze Ermitajul și celelalte muzee din Sankt Petersburg, "dată fiind pasiunea pentru artă și colecția impresionantă de tablouri de acasă, între care o capodoperă din secolul al XVI-lea".

"Se va întoarce într-o zi"

A doua zi după ce-a semnat cu Zenit, Lucescu s-a întâlnit la Kiev cu Rinat Ahmetov. Patronul lui Șahtior i-a făcut cadou un tricou cu numărul de jocuri petrecute pe banca "minerilor" și i-a dat un buchet mare de flori soției acestuia, Neli.

"La 70 de ani, Mister se simte și arată mai tânăr ca mine. În timp ce vorbești cu el, are mereu 18 gânduri în minte. Visul lui va fi să revină pentru un ultim meci la Șahtior, pe Donbass Arena. Și o merită din plin", a declarat Ahmetov.

"Lucescu e dictator, dar absolut democratic. Ordinele trebuie îndeplinite, dar conduce zâmbind, fără să umilească, și stimulându-și elevii. Dacă «Bunicul» decide, e musai să faci"
Ruslan Marmazov, fost ofițer de presă Șahtior

"Lucescu avea nevoie de noi provocări, iar Șahtior căuta sânge tânăr. În această situație, sunt convins că alegerea făcută va fi benefică pentru toți, Mister, Șahtior și fanii noștri"
Rinat Ahmetov, patron Șahtior

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează