INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

În inima durerii » 4 internaționali români trăiesc la Ankara sentimente de teamă și revoltă: "Nici dacă aș vrea n-aș putea să plec de aici!"

Foto: Gulliver/GettyImages
Foto: Gulliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 15 martie 2016 00:00

Al treilea atentat din ultimele 5 luni: 37 de morți. Capitala Turciei, unde joacă Torje, Rusescu (Osmanli), Stancu și Latovlevici (Gencler), a devenit focarul terorii PKK și ISIS.

Duminică, 13 martie. Iarăși o zi de 13 neagră (la Paris, jihadiștii islamiști au lovit pe 13 noiembrie). Ora 18:35 la Ankara, doar o jumătate de oră de la finalul meciului Genclerbirligi - Galatasaray.

Pe bulevardul Ataturk, în centrul orașului, nu departe de clădirile guvernamentale, o mașină încetinește brusc în dreptul parcului Guven. Este parcul "încrederii", așa se traduce "guven", dar se transformă în parcul "durerii".  

Mașina-capcană

Autoturismul e aproape de o stație principală și mai multe autobuze sunt deja staționate, unul după altul. Atunci oprește. Și explodează într-o clipă! Imaginile surprinse pe camera de supraveghere te înspăimântă. Nimeni nu mai are timp să facă nicio mișcare. Deflagrația, care se aude de la câțiva kilometri, spulberă bus-ul 284. Flacăra se întinde, cuprinzând și alte mașini.

Scene de coșmar, puțin mai târziu. Pe caldarâm, o grămadă de corpuri sfâșiate, picioare și mâini rupte stau pierdute printre zeci de morți și răniți. Sirenele salvărilor sună înfiorător. Oameni plini de sânge sunt transportați de urgență la spital, însă mulți nu mai rezistă. Numărul victimelor crește: 27, 32, 34, 37! Și nu mai sunt 75 de răniți, ci 125!

De ce asediază Ankara

Acesta a fost al treilea atentat care a cutremurat Ankara în ultimele 5 luni (sunt patru, și cu cel de la Istanbul, 10 morți pe 12 ianuarie). Și capitala devine o țintă a terorii. A Statului Islamic și PKK! Pentru că autoritățile turce au lansat repetate raiduri aeriene și terestre dincolo de graniță, în Irak, nimicind baze ISIS și ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, partizanii ambelor organizații teroriste se răzbună cu asemenea atacuri sinucigașe devastatoare.

Iar Ankara e cu 350 de kilometri mai aproape decât Istanbul. Și aici e Guvernul, asaltul kamikaze are mai mare impact, au încercat specialiștii să explice ultimele atentate, precizând: "Armistițiul avut de statul turc cu PKK e istorie".

Cei mai mulți stranieri

Ankara este însă orașul european unde avem cei mai mulți fotbaliști: sunt patru, împărțiți la două cluburi: Gabi Torje și Raul Rusescu la Osmanlispor, Bogdan Stancu și Iasmin Latovlevici la Genclerbirligi. Și le e aproape imposibil să plece prea curând. Trei dintre ei au angajament până pe 30 iunie 2018. Torje e unicul al cărui contract expiră în 2017.

Tatăl atacantului Galatei a murit

Duminică, Umut Bulut a jucat 90 de minute pentru Galatasaray la Ankara, în meciul cu Genclerbirligi. În tribune, a fost și tatăl internaționalului turc, care a plecat apoi în oraș. A avut ghinionul de a se afla pe bulevardul Ataturk exact în momentul exploziei.

"Am descoperit cu durere că părintele lui Umut Bulut a fost una dintre persoanele care și-au pierdut viața", a comunicat Galata. Tot duminică, a murit în atentat și un suporter al lui Gencler.

INTERVIU cu Torje: "Nu mi-e teamă, dar m-am săturat de atentate!"

Gabi Torje nu pleacă din Ankara, având încă un an contract cu Osmanlispor.

E dificil să-l prinzi pe Gabi Torje la Ankara. Nu din cauza situației tensionate dintr-un oraș răvășit de ultimul atentat terorist, ci pentru că "tricolorul" are programul încărcat, cu meciuri și antrenamente la Osmanlispor. A răspuns într-un sfârșit pe WhatsApp.

- Salut, Gabi. Cum e la Ankara?
- Am văzut la televizor tot ce s-a întâmplat. Ce dezastru a făcut atentatul aici... Clubul nu ne-a anunțat încă nimic despre măsurile pe care le va lua în viitor.

- Te gândești să pleci?
- Nu plec, mai am contract. Nici dacă aș vrea n-aș putea.

- Ți-e teamă?
- Nu mi-e teamă, dar m-am săturat de atentate. Sper să se oprească odată!

Cele trei atacuri din Ankara:

10 octombrie 2015 - două bombe au explodat simultan în fața Gării Centrale
Victime - 103 morți, peste 400 de răniți, cel mai grav atentat din istoria Turciei
Acuzați - ISIS

17 februarie 2016 - o mașină-capcană a explodat în centrul orașului, în dreptul unui convoi militar
Victime - 28 de morți, 61 de răniți
Acuzați - TAK (Șoimii libertății Kurdistanului; desprinși din PKK)

13 martie 2016 - un autoturism condus de doi militanți PKK s-a detonat lângă mai multe autobuze
Victime - 37 morți, 125 de răniți
Acuzați - PKK

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
bakunin
bakunin  •  15 Martie 2016, 11:45
Postat de gerulozaurus pe 15 Martie 2016, 10:58

*** stramosii mei s-au luptat cu otomani la greu si au reputat numeroase victorii scrise de catre cronicarii din vest, *** :)

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gerulozaurus
gerulozaurus  •  15 Martie 2016, 10:58
Postat de ottobraun pe 15 Martie 2016, 10:53

erati trimisi toti la harem , barbati, femei,copii e un adevar nu trebuie sa va fie rusine , acum ii iubiti pe stramosii vostrii tineti cu Galata , prestati la ei !

*** stramosii mei s-au luptat cu otomani la greu si au reputat numeroase victorii scrise de catre cronicarii din vest, *** :)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ottobraun
ottobraun  •  15 Martie 2016, 10:53
Postat de gerulozaurus pe 15 Martie 2016, 10:49

invata istoria prostule, Tara Romaneasca si Moldova nu au fost niciodata pasalac turcesc, au fost provincii cu un statut special, devenise special dupa zecile de infrangeri administrate imperiului ottoman, *** :)

erati trimisi toti la harem , barbati, femei,copii e un adevar nu trebuie sa va fie rusine , acum ii iubiti pe stramosii vostrii tineti cu Galata , prestati la ei !

Vezi toate comentariile (21)
Comentează