INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  CORUPŢIE

Judecat în Belgia pentru blaturi! » Un fost jucător al Stelei şi al Craiovei e implicat într-un proces de corupţie

Marius Mitu în tricoul lui Anderlecht
Marius Mitu în tricoul lui Anderlecht

Articol de GSP - Publicat luni, 03 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 februarie 2014 18:53

Marius Mitu, 37 de ani, e implicat într-un proces de corupţie în Belgia şi va fi audiat mîine.

Fostul mijlocaş se numără printre cele 31 de persoane suspectate că ar fi aranjat meciuri în campionatul Belgiei în perioada 2004-2006. Mitu a evoluat în perioada 2001-2002 la Molenbeek, între 2002 şi 2005 la Lierse, iar în următorul sezon a fost transferat de Anderlecht. Aventura sa în Bruxelles s-a încheiat însă în februarie 2006, după ce presa belgiană a scris că ar fi implicat în meciuri trucate. Înainte să ajungă la Anderlecht, Mitu ocupase locul 3 în topul celor mai buni fotbalişti din campionatul Belgiei, după ce reuşise 10 goluri şi 19 pase gol.

"Alertată de informaţiile referitoare la interogarea, la 16 februarie, a fotbalişilor Laurent Delorge şi Marius Mitu, conducerea RSC Anderlecht a discutat cu jucătorii vizaţi, care au confirmat că au adoptat, în timpul evoluţiei la Lierse, atitudini incompatibile cu etica sportivă", a fost comunicatul celor de la Anderlecht, care le-a reziliat contractul celor doi.

În 2006, Mitu ar fi recunoscut că, atunci cînd evolua pentru Lierse, ar fi primit bani pentru a influenţa rezultatele unor meciuri. Alături de el au fost anchetaţi Delorge şi bosniacul Ninoslav Milenkovici (Germinal Beerschot). Conform presei belgiene ar fi confirmat că primeau 5.000 de euro pentru fiecare partidă aranjată.

Un an mai tîrziu, fotbalistul român a cîştigat procesul împotriva Uniunii Belgiene de Fotbal, care îi interzisese să mai joace.

Un om de afaceri chinez ar fi fost în spatele aranjamentelor
Principalul acuzat este un om de afaceri chinez, informează AFP, Zheyun Ye, care ar fi cumpărat mai multe meciuri din campionatul Belgiei. Cele 31 de persoane implicate sînt în special jucători şi antrenori suspectaţi de corupţie în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006.

În urma unei anchete s-a stabilit să s-au pariat sume importante din China pe meciuri din campionatul belgian, alimentîndu-se reţelele infracţionale implicate în pariurile sportive. Jucătorii, majoritatea de la cluburi aflate în dificultate, ar fi acceptat să piardă meciuri în schimbul unor sume de bani. De asemenea, responsabilii cluburilor ar fi acceptat să participe la trucarea meciurilor, în schimbul unui ajutor financiar de la Zheyun Ye.

Pe lista acuzaţilor figurează numeroase personalităţi ale fotbalului belgian, între care şi fostul portar internaţional şi antrenor al echipei La Louviere, Gilbert Bodart, fostul preşedinte al clubului, Filippo Gaone, impresarul Pietro Allatta, precum şi foştii jucători Olivier Suray, Cliff Mardulier, Laurent Fassotte şi Marius Mitu.

Acuzaţiile din acest dosar sînt de corupţie, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani şi şantaj. Procesul ar putea dura peste o lună, iar federaţia belgiană reclamă daune, considerînd că au fost afectate imaginea şi integritatea sportului. Mai mulţi avocaţi s-au plîns de faptul că procesul a început la aproape 10 ani după fapte.

Marius Mitu a fost junior al Stelei şi a debutat în tricoul "roş-albaştrilor" în 1994. A mai evoluat pentru echipa ca Rocar, Universitatea Craiova, Lierse, Anderlecht, Metalist Harkov, Progresul sau UTA.

Citește și:

Neconvocat de către Iordănescu la EURO, a plecat cu soția în Grecia » Imagini senzaționale cu fosta gimnastă
Stiri extrasport
Neconvocat de către Iordănescu la EURO, a plecat cu soția în Grecia » Imagini senzaționale cu fosta gimnastă
Mutare curioasă la Rapid » Șucu l-a adus pe fostul portar al Stelei, care tocmai a retrogradat. Fanii se amuză: „Dar Ionuț Chirilă când vine?”
Superliga
Mutare curioasă la Rapid » Șucu l-a adus pe fostul portar al Stelei, care tocmai a retrogradat. Fanii se amuză: „Dar Ionuț Chirilă când vine?”
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Superliga
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (10)
shogun_blue
shogun_blue  •  04 Februarie 2014, 08:25

5000 de euro sunt bani de seminte...mai mult se castiga la noi in divizia B

florinbogdy22
florinbogdy22  •  04 Februarie 2014, 03:47

reghe, nu stii nimic, a avut ala curaj sa vanda meciuri si tie nu ti-a cazut nimic? Baga-l-as la ma-sa-n piizda de sarlatan, cum a avut curajul sa vanda meciuri si tie nu ti-a venit partea din asta.

lukasoil17
lukasoil17  •  03 Februarie 2014, 20:59

eu n'am auzit de asta la Steaua!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează