INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  EL DORADO DIN GOLF

Magnetul arab » Bugete mari, transferuri de milioane, salarii la fel ca în vestul Europei: acesta e fotbalul din Golf

Doha pare un Manhattan decupat de la New York şi mutat în deşert
Doha pare un Manhattan decupat de la New York şi mutat în deşert

Articol de , - Publicat vineri, 06 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 05 iunie 2014 22:44

Boom-ul Orientului Mijlociu continuă. Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Qatar. Triunghiul care atrage totul.

Arabii nu se opresc. În anii '90, au creat o nouă piaţă a fotbalului, pe care o upgradează permanent. "Golful Persic e viitorul acestui sport", anunţă curajos Tamim al Thani, emirul Qatarului. Deţine rezerve de sute de miliarde şi investeşte într-un ritm frenetic.

Mai ales după decembrie 2010, cînd a plătit 100 de milioane (proiecte, staruri care au promovat campania, plus cadourile pentru mituirea oficialilor FIFA) numai ca să cîştige organizarea Mondialului din 2022.

200 de miliarde de dolari va pompa Qatarul pentru turneul final de peste opt ani

De 1.852 ori mai mult ca sud-africanii
Potrivit agenţiei de analiză financiară Deloitte, 200 de miliarde la o ţară de numai două milioane de locuitori înseamnă 100.000$ per capita. Va cheltui de 1.852 de ori mai mult decît a făcut-o Africa de Sud pentru CM 2010 pe cap de locuitor (54$).

Emirul vrea să aibă cel mai tare campionat din regiune, dar saudiţii şi cei din Emirate sînt cel puţin la fel de puternici. Toţi liderii acestui "triunghi de foc" al Golfului au aceeaşi strategie: au cumpărat cluburile principale, transformîndu-şi rudele în preşedinţi. Iar prin intermediul lor au virat o mulţime de bani în fotbal. "Sume cărora nimeni nu le ţine socoteala", a scris o dată L'Equipe.

20 de milioane pe un jucător
Bugete de 50 de milioane de dolari, pe hîrtie, care pot creşte oricît, transferuri-record, de pînă la 20 de milioane un jucător (cazul Oliveira, cumpărat de Al Jazira, EAU, de la Betis Sevilla), salarii la fel de mari ca în Occident, inclusiv pentru antrenori.

6 milioane de dolari este salariul anual lui Raul Gonzalez la Al Sadd, în Qatar

20 de milioane de dolari a cîştigat Olăroiu în 7 ani petrecuţi în toate cele trei ţări importante din Golf (Al Hilal, Al Sadd, Al Ain şi Al Ahli)

Concurează cu Chelsea!
Astfel, un club arab poate ajunge să concureze cînd ia un fotbalist chiar cu marile puteri europene. Iată cel mai bun exemplu: în vara lui 2013, qatarienii de la Al Gharafa au fost la un pas să i-l fure lui Chelsea pe Samuel Eto'o. I-au oferit acelaşi salariu: 11 milioane de dolari i-au promis şi Chelsea, şi Al Gharafa

Camerunezul, ahtiat după bani (fusese în trecut cel mai bine plătit jucător din lume, avînd 27 de milioane de dolari stagional la Anji Mahacikala), ar fi venit la Doha dacă arabii ar fi plusat. N-au făcut-o, iar la egalitate a ales-o pe Chelsea. A contat decisiv că era Jose Mourinho, fostul lui antrenor de la Inter Milano, cu care cucerise Liga Campionilor în 2010.

Maşini, armăsari, cămile şi ceasuri
Pe lîngă salariu, antrenorii şi jucătorii din zona Golfului sînt stimulaţi cu bonusuri fabuloase de obiectiv şi daruri opulente. Bolizi de lux, ceasuri de colecţie, cai de rasă şi cămile, în semn de respect faţă de performanţele reuşite.

Brazilianul Juninho Pernambucano a primit un ceas de aur Rolex de la şeicii lui Al Gharafa la transfer. De generozitatea arabilor s-au bucurat şi tehnicienii români, de la Balaci la Oli.

Cosmin Olăroiu
Al Hilal - Arabia Saudită
- pur-sînge arab din colecţia şeicului, cămilă şi ceas de lux, evaluat la un milion de dolari

Ilie Balaci
- ceas de 104.000 de dolari (ediţie limitată), placat cu 300 de grame de platină şi diamante, limuzină Mercedes S600 decapotabil.

620252-top-transferuri.jpg

100 de milioane de euro e cel mai scump transfer din istoria fotbalului mondial, galezul Bale la Real Madrid de la Tottenham în 2013

2,5 milioane de euro a costat transferul argentinianul Fabbiani la CFR Cluj în 2007, cel mai mare din Liga 1

400.000 de euro este cel mai mare salariu avut de un jucător în Liga 1, Wesley şi Adailton (Vaslui), Cadu (CFR Cluj)

600.000 de euro a fost cel mai mare contract oferit unul antrenor în Liga 1, Lopez Caro la Vaslui în 2010

620253-antrenori-romani.jpg

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
madskills
madskills  •  06 Iunie 2014, 13:43
Postat de vladutz13 pe 06 Iunie 2014, 10:16

Deocamdata e doar imagine, fotbalul de acolo este slab, nici nu stiu cate cupe ale campionilor Asiei se duc in golf.... echipele din Japonia, Corea, Australia sunt oricand la acelasi nivel desi nu au bugetele astora. Cand o sa renunte la regula cu doar 4 jucatori straini in lot.... si o sa treaca la ceva mai decent, de genul: 5 nativi minim in echipa (fara chestii de lot), atunci chiar cred ca o sa explodeze si o sa se poata vorbi de ei ca o alternativa serioasa sportiv (nu doar financiar). Deocamdata insa nu par dispusi sa faca asta.

voi nu ati inteles o chestie. Pentru arabi fotbalul asta e cum e pentru noi o iesire seara cu baietii la o bere, unde mai vorbim de vreun amarat de telefon sau de ce ne-am mai cumparat pe la masina. :) Adica maruntisuri. Pentru ei e un simplu hobby, ca daca si-ar pune mintea cu adevarat ar cumpara tot ce e pe piata la cati bani au. Cam ce fac/ o sa faca astia de la City si PSG. Dar pentru ei e mult mai importanta o cursa de camile de exemplu. Acolo e adevarata nebunie, nu la fotbal. Isi mai cumpara si ei din cand in cand o "jucarie", vezi Raul si cu asta basta. Fotbalul NU e prioritar pentru arabi. Cel putin nu inca. Si cand o sa fie...atunci sa te tii

vladutz13
vladutz13  •  06 Iunie 2014, 10:16

Deocamdata e doar imagine, fotbalul de acolo este slab, nici nu stiu cate cupe ale campionilor Asiei se duc in golf.... echipele din Japonia, Corea, Australia sunt oricand la acelasi nivel desi nu au bugetele astora. Cand o sa renunte la regula cu doar 4 jucatori straini in lot.... si o sa treaca la ceva mai decent, de genul: 5 nativi minim in echipa (fara chestii de lot), atunci chiar cred ca o sa explodeze si o sa se poata vorbi de ei ca o alternativa serioasa sportiv (nu doar financiar). Deocamdata insa nu par dispusi sa faca asta.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  06 Iunie 2014, 09:37

da,s tie orice copil ca araboii au lovele nemuncite, cu duiumul. pot sa faca ce vor ei, clima nu le va permite prea usor sa dezvolte un fotbal de nivel mondial, chiar daca au vreo 20 de fotbalisti de mare valoare prin campionatele lor. in plus, toata lumea se duce acolo ca sa faca o mica avere, mai usurel cu fotbalul, la 50gr+...))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close