INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BELGIA

Nu e glumă: Piți poate prelua Belgia! CV-ul antrenorului român e pe masa președintelui forului belgian

Pițurcă, 60 de ani, și-a început cariera de tehnician în 1992 // Foto: Raed Krishan
Pițurcă, 60 de ani, și-a început cariera de tehnician în 1992 // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 24 iulie 2016 00:00

Fostul selecționer al României e pe lista candidaților pentru banca ”dracilor roșii”. Impresarul Bognar îl reprezintă pe Pițurcă în relația cu federația de la Bruxelles și confirmă că CV-ul românului e pe masa președintelui forului belgian.

Victor Pițurcă a scăpat de Al Ittihad, cu care se va judeca la FIFA pentru recuperarea datoriilor salariale, a revenit vineri noaptea la București și pregătește o mutare incredibilă: e în cărți să preia naționala Belgiei! Informațiile au transpirat în presa arabă, dar sunt confirmate de agentul maghiar Istvan Bognar.

El e omul care intermediază posibila numire a antrenorului român pe banca "dracilor roșii": "E adevărat. În cursul săptămânii am avut o discuție cu Pițurcă, l-am întrebat dacă ar fi interesat de Belgia, iar răspunsul a fost, evident, pozitiv. Am introdus candidatura lui la Bruxelles, la directorul tehnic Chris Van Puyvelde, cu care am avut și o întâlnire. După cunoștința mea, au fost acceptate în jur de 20 de CV-uri, iar decizia finală urmează să o ia Comitetul Executiv al federației".

Concurează cu Lippi și Van Gaal

Bognar crede că "e o mare provocare pentru orice tehnician să pregătească echipa de acum a Belgiei, unde există o constelație de vedete. Pițurcă are avantajul că e un foarte bun tactician și cere o disciplină de fier. Sunt exact punctele care i-au lipsit Belgiei la Euro, unde a fost un fiasco deoarece Wilmots nu a demonstrat abilitatea de a stăpâni aceste lucruri. În plus, Pițurcă a avut trei mandate reușite pe banca României. Sunt convins că ar fi soluția potrivită pentru belgieni".

Printre alte nume, pe lista forului de la Bruxelles se mai află Marcello Lippi, Alain Perrin, Rudi Garcia și Louis Van Gaal, în timp ce Laurent Blanc nu s-a arătat interesat de post.

Legături vechi cu fotbalul românesc

Familia Bognar, care conduce compania East Foot Management, are relații foarte vechi cu fotbalul românesc. Gyorgy, seniorul, a pus bazele unei colaborări strânse cu câțiva dintre liderii Stelei care au cucerit CCE în 1986. El e cel care a obținut înainte de Revoluție transferurile lui Boloni la Racing Jet Bruxelles (1987), Stoica și Pițurcă la Lens (1989).

Într-un interviu publicat în presa belgiană în 2008, când Boloni a devenit principal la Standard Liege, Gyorgy Bognar povestea cum a reușit să-l scoată pe Loți din România comunistă: "Într-o zi, i-am povestit despre Boloni lui Raymond Goethals, care lucra la Racing Jet. M-a privit neîncrezător. Considera că va fi imposibil să-l aducem pe Loți din România. Am început să mă ocup de acest transfer și mi-a luat șase luni să rezolv cazul. A trebuit întâi să leg o prietenie cu fiul lui Ceaușescu, Valentin, pentru a-mi atinge scopul. Dar, după 20 de ani de refuzuri, un jucător român putea, în fine, să-și încerce șansa la o formație din vestul Europei".

L-a propus pe Leekens la FRF

În perioada în care FRF căuta înlocuitor pentru Iordănescu, Istvan Bognar l-a propus la București pe George Leekens, fostul selecționer al Belgiei: "I l-am prezentat lui Gabriel Bodescu pe antrenorul care a creat această fantastică echipă de acum a Belgiei. A condus naționala în perioada 2010-2012, când i-a promovat pe Hazard, Courtois, De Bruyne, Lukaku. Ar fi fost o soluție perfectă pentru ceea ce avea nevoie România. Federația l-a ales însă pe Daum, foarte bine, îi urez succes, fiindcă îl cunosc și personal. Leekens venea însă cu o experiență suplimentară în spate în calitate de selecționer".

"Nu cred că un nume de clasă mondială precum Van Gaal e abordabil de federația belgiană. Poate doar dacă ar fi dispus la concesii financiare importante. Nu avem același buget precum federațiile din Franța, Spania sau Germania"
Gerard Linden, director executiv federația belgiană

650.000 € era salariul fostului selecționer al Belgiei, Marc Wilmots: va primi compensații de circa un milion de euro pentru destituire

2e locul pe care-l ocupă Belgia în clasamentul FIFA la zi. Prima poziție e ocupată de Argentina

Profilul cerut de belgieni

  • experiență
  • rezultate în fotbalul mondial
  • atestate pentru cunoștințele tactice
  • capacitatea de a lucra cu experți de vârf
  • bun comunicator
  • adaptare la activități în organizație, în colaborare cu o structură comercială, financiară, managerială

Ce vedete ar avea pe mână Pițurcă

Nume  Vârstă Club Cotație financiară
Hazarad 25 ani Chelsea 65
De Bruyne 25 ani Man. City 60
Lukaku 23 ani Everton 40
Batshuayi 22 ani Chelsea 40
Courtois 24 ani Chelsea 35
Nainggolan 28 ani Roma 33
Alderweireld 27 ani Tottenham 27
Witsel 27 ani Zenit 23
Fellaini 28 ani Man. United 15

* conform transfermarkt.com

Au ieșit în "sferturi" la Euro 2016

Rezultate în grupă
Belgia - Italia 0-2
Belgia - Irlanda 3-0
Belgia - Suedia 1-0
"Optimi"
Belgia - Ungaria 4-0
"Sferturi"
Țara Galilor - Belgia 3-1

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (15)
utraian
utraian  •  24 Iulie 2016, 09:27

E o chestie: "dracii rosii" il vor ca selectioner pe "Satana"... Unde mai pui ca cele mai importante goluri din cariera lui Piti au fost impotriva lui Arderlecht, o fi ceva intre bulanosul asta si belgieni...

mexcj
mexcj  •  24 Iulie 2016, 22:52

Dacă și-o ispășit pedeapsa e "perfect" pt. Belgia...

sange_alb.rosu
sange_alb.rosu  •  24 Iulie 2016, 14:46

Hahaha. Cica nu e gluma si totusi ma face a rad. Asadar *** s-a cerut la belgieni dupa ce arabii l-au dat afara pentru a cata oara? A facut praf echipe romanesti inclusiv nationala, la arabi lua echipa de pe locul 1 si o ducea pe 10, dar gsp crede ca *** e in carti in competitie cu Van Gaal si Lippi??? Chiar nu e gluma? Atunci e prostie pura.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează