INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANTRENOR

OFICIAL Mircea Lucescu, selecționer » A semnat contractul în această după-amiază!

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2017 18:34

Mircea Lucescu, 72 de ani, e noul selecționer. Nu al României, ci al Turciei! A ajuns la un acord, azi după-amiază, cu președintele federației, Yildirim Demirören, urmând să-l înlocuiască pe Fatih Terim. Va fi prezentat vineri, la Istanbul. Are contract până în 2020!

La 72 de ani, tehnicianul nu ia nicio pauză după despărțirea de Zenit. Nu e însă Galatasaray noua echipă, unde ar fi fost director tehnic, nici Beșiktaș. Mircea Lucescu este, de azi, noul selecționer al Turciei. Ce n-a reușit FRF a realizat TFF.

Au negociat la hotelul Marriott

Azi după-amiază, la ora 15:00, tehnicianul s-a întâlnit cu cei mai importanți oficiali ai federației de la Istanbul (TFF). Președintele Yıldırım Demirören și vicepreședintele Ali Dürüst, bun prieten cu Luce din perioada în care a antrenat la Galata, au venit special pentru el la București.

Cei trei au negociat o oră la hotelul Marriott și au ajuns la un acord. Lucescu îl va înlocui pe Fatih Terim în acest sfârșit de campanie pentru Mondialul din 2018.

Beșiktaș a cerut 3 milioane pentru Guneș

Cum au ajuns turcii la Luce? După demisia lui Fatih Terim, pe 26 iulie, la două săptămâni după ce "Împăratul" s-a bătut într-un restaurant, Demirören a început să caute înlocuitor.

Mai întâi, a vrut un antrenor local. Primul curtat a fost Șenol Guneș, 65 de ani, campionul ultimelor două sezoane cu Beșiktaș. Și care pregătise "naționala" Semilunii între 2000 și 2004. Guneș ar fi acceptat, dar președintele clubului alb-negru, Fikret Orman, i-a spus foarte clar lui Demirören:
- Vreau 3 milioane de dolari în schimb pentru a putea găsi un alt om la fel de valoros ca Guneș!
- Nu am de unde!, i-a răspuns șeful federației. Și Guneș a ieșit din cărți.

Avcı a picat și el

Al doilea turc a fost Abdullah Avcı, 54 de ani, din 2014 la Bașakșehir, revelația care a încheiat sezonul trecut pe locul 2 în Süper Lig. Și el fusese selecționerul "ienicerilor" doi ani (2011-2013), chiar înaintea lui Terim. Nici Avcı nu a fost lăsat la lot.

Prietenul Dürüst l-a convins

Atunci a intervenit Ali Dürüst, vicepreședintele TFF, care i-a vorbit lui Demirören de Mircea Lucescu, promițându-i că îl va convinge să accepte postul. Ceea ce a și reușit.

Azi, Luce a acceptat în cele din urmă oferta, a semnat și pleacă mâine dimineață la Istanbul. Va fi prezentat mâine ca noul "sultan" al Turciei (ora 14:30, la centrul sportiv Hasan Dogan al "naționalei") și va încerca să-i califice pe alb-roșii la Mondialul din Rusia pe ultimii metri.

2 anieste durata contractului de bază al lui Lucescu cu federația turcă; și opțiune pentru un sezon suplimentar, până în 2020

3.000.000 €este salariul anual pe care îl va primi Lucescu la Istanbul

Patru meciuri de foc în finalul grupei

În acest moment, cu 4 etape înainte de sfârșitul preliminariilor, Turcia (11p) ocupă locul 3 în grupa I, la două puncte în spatele Croației și Islandei și cu același punctaj ca Ucraina (poziția a 4-a), având însă un final extrem de dificil:
2 septembrie - deplasare în Ucraina
5 septembrie - acasă cu Croația
6 octombrie - acasă cu Islanda
9 octombrie - deplasare în Finlanda

Burleanu a fost refuzat în octombrie 2014

Două zile a stat președintele FRF în Ucraina pentru a-l convinge pe Lucescu să preia "naționala" în octombrie 2014, după demisia lui Pițurcă. Dar antrenorul lui Șahtior l-a refuzat, chiar dacă i s-a propus lui Luce inclusiv să pregătească în paralel selecționata și echipa din Donețk.

"Eu sunt om bătrân, vedeţi-vă de treabă!"

În luna mai, când a fost întrebat dacă s-ar mai întoarce să antreneze în România, Lucescu a răspuns amuzat: "Să mai antrez în România? Măi, dar voi cât credeţi că voi mai trăi eu? Tu ştii câţi ani am eu? Zi-mi, ştii câţi ani am? Eu sunt om bătrân, vedeţi-vă de treabă!".

Trei trofee importante în 4 ani la Galata și Beșiktaș

Lucescu știe foarte bine fotbalul turcesc. În 2000, a semnat cu Galatasaray, cucerind imediat Supercupa Europei (2-1 cu Real Madrid). În 2002, a câștigat și titlul cu Cim-Bom-Bom. După, a trecut la rivala Beșiktaș, unde a stat tot două sezoane: în 2003, a fost campion al Turciei. 

Anunțul oficial pe site-ul Federației turce:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  03 August 2017, 10:36

D-le Ioanitoaia ,nu faci un interviu cu il Luce ,sa-l intrebi cat castiga la otomani ,ca de plaiesi e satul ,ce sai dam noi "saracia si neamu" ,mai bine-l dam la nemti ,ca si ei saraci ne-au atacat de-a lungul istoriei. Ce sa-i faci ,istoria se repeta ,iar ne conduc Fanariotii ,oare sunt si ei Pesedisti !!!! PS daca avea grad de la Dinamo ,traia din Pension sau Kilopensia gradatilor ,ca pensia e numai pt. plaiesi .

1666497473578573
Felician Manea  •  03 August 2017, 09:20

Nu am cuvinte! Lipsă de caracter, lipsă de patriotism, lipsă de respect fată de România,a uitat de unde a plecat, a uitat tot, un om care îl intereseaza doar banii. Putea să fie selectiunerul țării sale, cât mai poate antrena?? 3-4 ani maxim, putea să fie eroul nationalei, sau cel putin încerca ceva pentru fotbalul românesc. RUSINE!!

1666497473578573
Felician Manea  •  03 August 2017, 09:19

Nu am cuvinte! Lipsă de caracter, lipsă de patriotism, lipsă de respect fată de România,a uitat de unde a plecat, a uitat tot, un om care îl intereseaza doar banii. Putea să fie selectiunerul țării sale, cât mai poate antrena?? 3-4 ani maxim, putea să fie eroul nationalei, sau cel putin încerca ceva pentru fotbalul românesc. RUSINE!!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close