INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  MOUSCRON

Rednic a semnat cu Mouscron, "mingea" offshore-urilor malteze!

Articol de - Publicat miercuri, 07 decembrie 2016 00:00

Mircea Rednic, 54 de ani, are acord pe un sezon și va fi prezentat azi.

Mouscron e clubul implicat în scandalul "Manea". Și gruparea mutată de impresarul israelian Pini Zahavi și nepotul său Adar printr-un transfer de 10 euro între două companii cu sediul în Malta!

De-abia apăruse Mouscron în Football Leaks! Acolo, la clubul impresarului israelian Pini Zahavi, a ajuns Cristian Manea de un an și jumătate, împrumutat de la Apollon Limassol, grupare cipriotă controlată tot de Zahavi. Care îl cumpărase de la Viitorul cu 2,5 milioane de euro. Hagi plătind apoi un milion de euro unei companii offshore malteze, Dito Trading and Consulting Limited, pentru "a evalua transferul transferului, drepturile economice și federative ale lui Manea". Un procent de 40% din valoarea tranzacției, a dezvăluit Gazeta de luni, în ancheta European Investigative Collaborations.

"Trebuie să evite retrogradarea"

Lângă Cristian Manea, tocmai a ajuns și Mircea Rednic! Antrenorul, 54 de ani, ex-Standard Liege, care și-a reziliat contractul cu Dinamo în mai, anunțase din septembrie întoarcerea iminentă în Belgia. Atunci, era pe lista finaliștilor lui Malines. În ultima clipă, a pierdut duelul cu Yannick Ferrera.

Românul a rămas în stand-by. Și a apărut a doua șansă, pe care n-a mai ratat-o. Mouscron, locul 15 (penultimul) în ProLeague, cu 11 puncte după 17 etape. Fără om pe bancă, după demiterea lui Glen De Boeck.

Ieri dimineață, fostul dinamovist a negociat cu șefii clubului valon și a ajuns la un acord. Pieter-Jan Calcoen, jurnalist la Het Laatste Nieuws, a fost primul care a dezvăluit pe Twitter: "Rednic e noul antrenor al lui Mouscron". Puțin mai târziu, cotidianul La Derniere Heure a confirmat: "Obiectiv, evitarea retrogradării". Iar site-ul oficial al formației a oficializat știrea: "Contract până la sfârșitul sezonului. Va fi prezentat miercuri, după antrenament. Ora 13:00 (n.r. 14:00 la București), la stadionul Cannonier".

"A plătit 10 euro pentru Mouscron. Prețul a patru pâini"

Cine e Royal Excel Mouscron? Nu doar clubul lui Manea. E clubul la care totul se învârte în jurul lui Pini Zahavi (el l-a adus la Chelsea pe Abramovici în 2003), cel ce a transformat REM într-o minge jucată de offshore-urile cu sediul în Malta.

În iulie 2015, "superagentul" israelian a salvat Mouscron de la ruină împreună cu prietenul său Fali Ramadani, controversatul intermediar macedonean de origine albaneză, Zahavi susținând că a achiziționat 90% din acțiuni și că va investi 8,5 milioane de euro în următorii trei ani. Firma care a realizat afacerea se numea Gol Football Malta Limited, deținută de altă companie a lui Zahavi, Gol Football International, cu sediul în Gibraltar.

Nu a fost tot. Pentru că FIFA interzicea unui impresar să fie și proprietarul unei echipe de fotbal, Zahavi a mai făcut un truc. A vândut fictiv Mouscron în februarie 2016, pentru 10 euro, unui alt offshore maltez, Latimer International Limited.

"Prețul a patru pâini. Atât a plătit Latimer pentru a prelua Mouscron"
Voetbalmagazine, revistă belgiană

Al cui era acest offshore? Al lui Adar Zahavi, nepotul agentului! Iar în Consiliul de Administrație al lui Mouscron apare și fiul Gil. Clubul rămâne în familia Zahavi.

Latimer avea un capital de 1.200 de euro când a cumpărat Mouscron. Câteva zile mai târziu, au fost injectate 2,5 milioane de euro! Banii nu mai lipseau. Doar așa, echipa a primit licența pentru a participa și la sezonul 2016-2017.

300.000 €a fost ultimul salariu primit de Mircea Rednic în Belgia, la Gent (în sezonul 2013-2014)

6 ania jucat Rednic în campionatul belgian: cinci la Standard Liege (1991-96) și unul la St. Trond (1996-97)

Dat afară de Standard din cauza comisioanelor?

Pe 27 octombrie 2012, Mircea Rednic a semnat pe un an cu Standard Liege. A încheiat pe locul 4 într-un sezon în care i-a adus pe Adrian Cristea, Țucudean și Diabate, dar contractul nu i-a fost prelungit. Presa belgiană a speculat atunci că președintele grupării, Duchatelet, l-a suspectat că și-ar fi luat comisioane la transferuri. Pe 1 octombrie 2013, a devenit antrenorul lui Gent. A fost concediat pe 9 aprilie 2014, chiar de ziua lui.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
869192929839265
Dragos Bargaoanu  •  07 Decembrie 2016, 12:03

Succes, Mircea!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează