INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SPECIAL GSP

Săpunaru crede în actuala trupă condusă de Villas Boas: "Rămîn la Porto să iau şi Liga"

Cristian Sapunaru Foto: Reuters +1   FOTO
Cristian Sapunaru Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 21 mai 2011 00:00 / Actualizat vineri, 20 mai 2011 21:31

Epuizat după o fiestă care a durat aproape 24 de ore, internaţionalul român povesteşte momentele de glorie trăite la Dublin şi la întoarcerea acasă, printre fani. Visează la un duel cu Messi în Supercupa Europei, dar şi în ediţia viitoare a Champions League

Cristi Săpunaru a ajuns stors de vlagă în mijlocul familiei, joi, aproape de miezul nopţii. Trecuseră mai bine 24 de ore de la cîştigarea Europa League, timp în care fundaşul dreapta de 27 de ani nu a închis un ochi, sărbătorind alături de zeci de mii de fani la Dublin, la sosirea pe aeroport şi apoi pe străzile oraşului Porto, unde fiesta a atins punctul culminant.

- Felicitări Cristi, cum te simţi în postură de campion al Europei?
- Sînt cam obosit şi nemîncat după atîtea ore nedormite şi fieste extraordinare cu suporteri, dar mă simt extraordinar. E un vis devenit realitate.

- Chiar ai visat vreodată că vei cîştiga un trofeu continental?
- Sigur, am sperat acest lucru din clipa în care am ajuns la Porto. Trăiesc cele mai frumoase momente din carieră, dar îmi doresc să mai urmeze şi alte performanţe. Ar fi extraordinar dacă aş avea parte în fiecare an de astfel de bucurii. Sînt conştient însă că e greu, foarte greu.

"Îl aştept pe Messi în Supercupa Europei"

- Cum a fost după fluierul de final la Dublin?
- Nu mai ştiam pe unde să mai fug! Eram nebun de fericire. M-am dus şi l-am luat în braţe pe Hulk, primul care mi-a ieşit în cale. Cred că aş fi luat în braţe pe oricine! Şi un steward aş fi îmbrăţişat, dacă era vreunul în preajma mea atunci. Atît de euforic am fost!

- Ce urmează?
- Duminică sper să cucerim şi Cupa Portugaliei, pe care am cîştigat-o de două ori consecutiv de cînd sînt la Porto. Ar fi a treia oară, record pentru club, dar şi pentru fotbalul portughez, fiindcă nici o echipă n-a reuşit aici să-şi adjudece Cupa trei sezoane la rînd.

- Cu cine ai prefera să joci în Supercupa Europei, Barcelona sau Manchester?
- Aş prefera să nu se mai dispute (rîde). Să o cîştigăm prin neprezentare! Cu oricare dintre cele două echipe vom avea meci greu. Mi-aş dori totuşi să joc şi contra lui Messi, fiindcă împotriva lui Manchester am mai evoluat. Într-o finală nu există favoriţi, sînt 90 de minute în care orice e posibil. Nici Porto n-a fost favorită cu Braga, deşi noi în campionat sîntem mult în faţa lor.

"Să ne rugăm pentru Neşu"

- Care este povestea steagului României, a bannerului pentru susţinerea lui Neşu, a fularului cu Rapid?
- Prin ele am dorit să transmit lumii întregii sentimentele mele. În primul rînd, că sînt român. Mihăiţă Neşu trece prin momente grele şi toţi trebuie să fim alături de el. Din păcate, n-avem ce face mai mult decît să ne gîndim la el şi să ne rugăm la Dumnezeu ca să-şi revină. Despre fularul cu Rapid n-aş vrea să mai comentez fiindcă am văzut deja că au apărut nişte păreri mai ciudate despre mine.

- Rapidiştii au apreciat gestul.
- Rapid e echipa mea de suflet pe care o să o iubesc tot timpul. Îmi doresc ca într-o zi şi Rapid să ajungă într-o finală de cupă europeană. A fost foarte aproape în 2006 şi cred că merita atunci să joace mai sus de sferturile de finală ale Cupei UEFA.

"Vrem linişte la lot"

- Apărarea "naţionalei" României are în componenţă trei jucători care au cîştigat trofee europene: tu şi Raţ Europa League, Chivu Liga Campionilor. Ce mai trebuie ca să apară şi rezultatele?
- Mai multă linişte. Să nu-şi mai tot dea cu părerea aşa-zişii cunoscători de fotbal. Avem atît de mulţi astfel de cunoscători încît dacă i-am strînge la un loc am face o selecţionată a antrenorilor. Nu mă refer la suporterii obişnuiţi, care au tot dreptul să comenteze, ci la oamenii din jurul fotbalului, care creează mereu numai o stare negativă în jurul echipei naţionale. Asta nu ajută şi n-a ajutat niciodată.

"Batem Bosnia cu atmosfera din Giuleşti"

- Urmează meciul Bosnia, care deschide seria "finalelor" în drumul spre Euro 2012.
- Trebuie să ne gîndim de acum înainte la fiecare meci în parte, nu la calificare. Sperăm să mergem la turneul final, chiar dacă ni se mai dau unu la sută şanse. Fie ele cît de mici, de ce să nu luptăm pentru ele?!

- Cît de mult contează că meciul se va disputa în Giuleşti?
- E un atu pentru noi. Ştim ce atmosferă fac suporterii rapidişti. Şi presupun că la acest joc vor veni şi alţi fani să ne susţină. Avem nevoie de suportul lor, pentru că oamenii au început să nu mai creadă în echipa naţională. Trebuie să obţinem rezultate şi să readucem lumea la stadion, fiindcă şi la meciurile din campionatul intern văd că nu mai vin spectatori.

"Îmi doresc să antrenez Rapidul"

- Vă afectează atît de mult criticile?
- Normal că ne afectează, doar nu sîntem roboţi să nu ne uităm la televizor, să nu citim ziarele. Şi în momentul în care auzi sau citeşti numai lucruri urîte despre unul sau altul, grupul are de suferit.

- Dar situaţia incertă pe care o are Răzvan Lucescu?
- Tot timpul, oriunde în lume, antrenorul e considerat vinovat de lipsa rezultatelor. Asta e meseria lor şi riscul pe care şi-l asumă. Poate şi eu dacă voi deveni antrenor o să trec prin astfel de momente.

- Îţi doreşti să devii antrenor după ce-ţi închei cariera de fotbalist?
- Da. Visul meu este să antrenez Rapidul. (din casă se aude vocea soţiei: "Te ia Copos?")

"Villas Boas e un antrenor special"

- Se spune despre antrenorul Villas Boas că e al doilea Mourinho. Chiar e un tip special?
- Nu-l cunosc personal pe Mourinho, care într-adevăr e mare prin rezultatele obţinute, dar şi Villas Boas este un antrenor extraordinar. Presa îl aseamănă cu Mourinho pentru că a reuşit aceleaşi performanţe pe care le-a avut şi "Special One" la început cu Porto, dar astea sînt doar statistici. Important e ca noi să cîştigăm trofeele pentru care jucăm şi ca el să rămînă la Porto şi să lucrăm împreună mai departe. Dacă se destramă echipa, e mai greu.

- Poate deveni Porto candidată la Champions League în formula actuală?
- Ne dorim să ne batem şi pentru Liga Campionilor, dar e mai bine să ne gîndim de la meci la meci. Pentru că dacă ne visăm cîştigătorii Ligii, s-ar putea să ne încurcăm. Eu zic că avem forţa să aspirăm la cel mai important trofeu continental.

"Nu m-a felicitat nimeni de la federaţie"

- Ce ţi-a zis Mircea Sandu cînd ai ajuns în tribună pentru decernarea trofeului?
- Nu l-am văzut pe Mircea Sandu. Serios, nu l-am văzut! Dacă îl vedeam îl salutam, doar e preşedintele federaţiei! În nebunia aia nu mai auzeam nimic.

- Nici Ionuţ Lupescu nu te-a căutat să te felicite?
- Nu, nici n-am ştiut că sînt la meci. Nu mi-a zis nimeni. La antrenamentul oficial m-am întîlnit cu Didi Prodan, mi se pare că şi Paul Zaharia mai era.

"Domnul Copos a ţinut cu Braga"

- Dar cu George Copos?
- Nu, nu! Domnul Copos a fost alături de preşedintele Bragăi. Aşa am citit în ziare, că vine să încurajeze Braga, fiindcă are o relaţie specială cu preşedintele de acolo. Nu ştiu ce a fost în sinea dînsului şi nici nu m-a interesat dacă a ţinut şi cu mine.

- Cum ar fi să joci anul viitor la Bucureşti finala Europa League?
- Mi-aş dori ca la Bucureşti să ajungă în finală o echipă românească. Ar fi cel mai frumos, ar fi stadionul arhiplin şi le-ar da o senzaţie extraordinară românilor.

- Ce zici de o finală Porto - Rapid?
- Ar fi frumos, dar e greu. Cînd se va investi şi în fotbalul românesc cît se investeşte în străinătate, atunci se va putea bate şi o echipă din România la o cupă europeană.


"Am avut grijă să nu scap cupa pe jos" :-)
Săpunaru a dat-o şi pe glume, amintindu-şi că Sergio Ramos a scăpat din autocarul decapotabil Cupa Spaniei, iar Stekelenburg a păţit la fel cu trofeul oferit pentru titlul din Olanda: "Eu am ţinut bine de cupă, să nu apărem şi noi prin ziare. N-am dormit cu ea pentru că n-am prea avut timp să închid un ochi. După un astfel de succes nu-ţi prea mai arde să dormi".

"Steagul României l-am avut în borsetă şi l-am adus la pauză pe bancă. La fel am procedat şi cînd am luat Supercupa şi campionatul Portugaliei. Sper să mă înfăşor în el şi după finala Cupei de duminică"
Cristian Săpunaru, fundaş FC Porto

"La 1-0, la cabine, n-am fost euforici. Antrenorul ne-a transmis să luptăm şi să cîştigăm pentru fanii lui Porto şi pentru familiile noastre"
Cristian Săpunaru, fundaş FC Porto

"Mai am contract pînă în 2013 cu Porto şi îmi doresc să rămîn aici, să continuu seria asta bună de performanţe pe care am început-o"
Cristian Săpunaru, fundaş FC Porto

11 meciuri a jucat Cristi Săpunaru în actuala ediţie Europa League, din totalul de 17 partide disputate de Porto de la intrarea în competiţie pînă la finală

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
magnifiku
magnifiku  •  21 Mai 2011, 10:36

A facut o alegere buna.In momentul de fata AS Roma nu e nici jumate cat FC Porto.

renegatul_
renegatul_  •  21 Mai 2011, 08:36

Bravo Sapunarule, toate felicitarile. Am intalnit portughezi din Porto, si mi-au povestit ca-s foarte multumiti de tine si ca esti un baiat serios...dar prin faptul ca ai jucat finala, asta spune multe despre un fotbalist. Succes in supercupa!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează