INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  LAZIO

Ştefan Radu: "Viaţa de noapte nu există pentru mine!"

Stefan Radu, Radu, Lazio
Stefan Radu, Radu, Lazio

Articol de - Publicat marti, 12 ianuarie 2010 00:00

Ştefan Radu a rupt tăcerea ieri. El a dezvăluit cum a ajuns unul dintre cei mai în vogă fotbalişti români de peste hotare, titular incontestabil în apărarea lui Lazio

Un român a făcut Italia să se îndrăgostească de el, la doi ani după ce a debutat în Serie A! Presa peninsulară a scris elogios despre Ştefan Radu în ultimele săptămîni, apreciind prestaţiile fundaşului lazial în vîrstă de 23 de ani. "Pe partea lui nu se trece, e lider", a scris Calciomercato după 1-1 la Udine. "Are autoritate de mare fotbalist", au spus ziariştii italieni după 4-1 cu Livorno.

"O surpriză plăcută, care începe să devină confirmare. Ştie să acopere şi flancul stîng, iese excelent cu mingea la picior, iar pasele lui sînt exacte" este descrierea făcută de jurnaliştii din "Cizmă". De mai bine de un an, tînărul fotbalist s-a autoizolat, nemaidialogînd cu presa. A făcut ieri o excepţie din dorinţa ca românii să ştie cum a ajuns să aibă succes departe de ţară.

- Fane, care sînt pentru tine ingredientele succesului personal de la Lazio?
- Poate sînt cuvinte mari, dar munca şi seriozitatea maximă m-au adus aici.

- Detaliază!
- După ce-am plecat din România, acum doi ani, am închis capitolele: «baruri», «cluburi», «cafenele». Viaţa de noapte nu există pentru mine şi-mi place de mine aşa, mă prinde bine! Dacă mă prinde ora 22:30 prin Roma, o dată la o lună, înseamnă că e ceva deosebit. De multe ori rîd cu prietenii şi îmi spun că am devenit deja pensionar...

"Nu mi-e dor de ce e-n România"
- Ţi-e dor de România?
- Daaa, doar de familie. În rest, de ce mi-ar fi? De scandaluri? Nu! De cafenele şi lume care profită de pe urma ta? Deloc! Îţi spun eu: mă felicit că am plecat la timp.

- Erai un băiat care mai frecventa cluburile, cum de te-ai liniştit brusc?
- Nu sînt pustnic. Am prietena aici, iar cu amicii mă văd în vacanţe. De Sărbători am avut doar 4 zile libere. M-am odihnit în mare parte. Ştiu că pare ciudat, dar să vă zic o chestie: în doi ani de zile nici n-am apucat să văd toată Roma! Nu vreţi să mai vorbim şi despre fotbal, totuşi?

"Dacă sînt lăudat, înseamnă că joc fotbal"
- Te feliciţi că ai ales Lazio?
- Da, sînt foarte bucuros, cred că e cea mai bună alegere din viaţă. Păcat de faptul că, deşi avem o echipă foarte bună, eu zic chiar de nivelul grupelor Champions League, avem mult ghinion. De aceea nu sîntem sus în clasament.

- S-a scris în Italia că te-ar vrea Bayern Munchen.

- Nu ştiu. Sîntem într-o situaţie delicată la Lazio. Nu mă gîndesc să plec de aici, îmi stă capul doar la cum să ne salvăm. E tot ceea ce-mi doresc acum.

- Am văzut că ziariştii italieni te apreciază foarte mult.
- De cînd am venit la Roma, n-am vorbit cu nici un jurnalist de aici. Deloc. Nici un interviu. Doar ceea ce au văzut pe teren, la meciuri, multe antrenamente fiind închise la Lazio. Dacă sînt lăudat, înseamnă că joc bine fotbal.

"Mă gîndesc la Lazio, nu la «naţională»"
- N-ai mai fost convocat la echipa naţională de multă vreme. Nu te simţi frustrat de faptul că eşti titular în Serie A şi nu intri în planurile selecţionerului?
- Iniţial, am vrut să zic no comment. Dar s-ar fi interpretat. Nu mă gîndesc la echipa naţională! Adică, vreau să se înţeleagă că Lazio este într-o situaţie delicată în clasament şi vreau s-o ajut să urce. Nu reproşez nimănui nimic. Eu îmi fac treaba la Lazio. În rest, se cunoaşte numărul fax-ului de la club. Sănătoşi să fim!

- Despre Dinamo ce părere ai? Ba face rezultate miraculoase, ba pierde lamentabil. Plus scandalurile, atît de familiare.
- Dinamooooo! Acest club va rămîne mereu în sufletul meu. Îmi doresc să-i văd campioni la vară. Am fost crescut de la 7 ani în Ştefan cel Mare, mulţumesc cu fiecare ocazie faptului că mi s-a oferit prilejul să joc fotbal acolo. Băieţii de la Dinamo să muncească, să respecte fotbalul şi sigur vor avea rezultate pozitive.

20 de meciuri a jucat Ştefan Radu pentru Lazio în acest sezon, în toate competiţiile, într-o singură partidă nefiind integralist

8 selecţii a bifat fundaşul la prima reprezentativă, ultimul meci în care a evoluat fiind pe 6 septembrie 2008, România - Lituania 0-3

N-a uitat de Cupa Liceelor
"N-o să uit niciodată meciurile pe care le-am jucat la Cupa Liceelor, era un Champions League la acea vîrstă pentru noi. Sînt amintiri de neuitat pe care le-am trăit acolo, alături de sute de liceeni. Ca şi Ogăraru sau Cătălin Munteanu, am evoluat în acel turneu. Îi încurajez pe toţi liceenii să joace în această competiţie", a spus Ştefan Radu. Cupa Liceelor se va desfăşura de pe 13 ianuarie pînă pe 24 ianuarie la Sala Polivalentă din Bucureşti.

"Programul unei zile normale: mă trezesc, mă spăl, mic dejun, antrenament, prînz, somn, antrenament, acasă, cină, somn. Sincer, după pregătirile pe care le facem, nu mai ai nici un chef să ieşi de nebun prin oraş"
ŞTEFAN RADU, fundaş Lazio

"Puteam alege o altă formaţie, poate erau grupări mai mari care m-au dorit în 2008, dar dacă ajungeam acolo şi făceam tuşa, ce-aş fi cîştigat?"
ŞTEFAN RADU, fundaş Lazio

"Ştefan Radu intră în calculele noastre pentru amicalul cu Israel. Îl urmărim cu atenţie. Mai sînt 8 săptămîni pînă la acel joc"
RĂZVAN LUCESCU, selecţioner

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
ecriss
ecriss  •  13 Ianuarie 2010, 00:03

Eu consider ca baiatu' asta e cel mai de calitate si mai bun fotbalist Roman la ora actuala. E constant si e evident e titular incontestabil in defensiva lui Lazio. Respect Stefan Radu! Tot inainte. Vei ajunge un jucator mare!

 •  12 Ianuarie 2010, 15:27

Bravo Radule!am crezut ca e un transfer ratat(roman in italia, tzeapa a`la fratzi Becali).Dar de la debutul bun cu fiorentina cand a fo titular dupa 3 zile de la transfer am zis ca o sa fie util echipei...Joaca pentru echipa, nu se complica si de cand i-a luat locul Kolarov si joaca mai retras iese bine cu mingea la picior si stie cand sa accelereze jocul prin pase lungi pe atacant. iti doresc sa joci la fel si sa ma convingi si mai mult ca-ti meriti cei 6 milioane cu care ai fost cumparat.

 •  12 Ianuarie 2010, 15:21

Bravo Radule!am crezut ca e un transfer ratat(roman in italia, tzeapa a`la fratzi Becali).Dar de la debutul bun cu fiorentina cand a fo titular dupa 3 zile de la transfer am zis ca o sa fie util echipei...Joaca pentru echipa, nu se complica si de cand i-a luat locul Kolarov si joaca mai retras iese bine cu mingea la picior si stie cand sa accelereze jocul prin pase lungi pe atacant. iti doresc sa joci la fel si sa ma convingi si mai mult ca-ti meriti cei 6 milioane cu care ai fost cumparat.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează