OPINII  »  EDITORIAL ALIN BUZĂRIN

Pușcaș, Moruțan, Lewandowski, trei oameni criticați

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat vineri, 15 septembrie 2023 11:11 / Actualizat vineri, 15 septembrie 2023 11:16

George n-are ce să caute, Olimpiu e cam obraznic. Dar nu știați că pentru polonezi și Lewa e cam egoist?

Polonia a luat bătaie în Albania, 2-1, după ce nu demult pierduse, cu totul surprinzător, și în Moldova, cu 3-2. Calificarea e oarecum compromisă. Doar 6 puncte pentru Lewa și ai săi, locul 4, în spate doar cu Feroe și în față cu Albania (lider surprinzător), Cehia și Moldova.

O grupă ușoară, aproape la fel de ușoară ca a noastră, dar noi nu suntem Polonia. Când ne-am întâlnit ultima dată cu ei, ne-au dat cinci, 3-0 la noi, 2-0 acolo, iar noi n-am reușit altceva decât să detonăm o petardă lângă Lewandowski, dacă mai țineți minte.

Au concediat favoritul lui CR7

Nu e prea mare surpriză că după eșecul de duminică, de la Tirana, leșii și-au dat afară selecționerul. Pe ditamai venerabilul Fernado Santos, om de aproape 70 de ani, plătit de forul de la Varșovia cam cu de 6 ori mai mult decât îi dă FRF lui Edi Iordănescu.

Santos, când antrena Grecia, ne-a eliminat pe noi din acel baraj pentru CM 2014, apoi a fost selecționerul favorit al lui Cristiano Ronaldo, cei doi alegându-se împreună cu titlul european din 2016. Dar când iei bătaie la Chișinău și la Tirana nu prea e loc de întors, pentru că Polonia are pretenții, a fost la ultimele două Cupe Mondiale și la ultimele 4 Europene (ce-i drept, la cel din 2012, fără preliminarii, pentru că a fost co-gazdă, alături de Ucraina).

Pușcaș, Moruțan, Lewandowski, trei oameni criticați
După două pase și două driblinguri reușite, Moruțan a început să ne tragă de urechi FOTO Cristi Preda

Banalul Komornicki

Dar nu Fernando Santos e subiectul, ci Lewandowski. După eșecul de la Tirana, într-un studio de televiziune din Varșovia, fostul international Ryszard Komornicki (20 de selecționări în anii optzeci, participant la CM din 1986, Mexic) a spus că principalul vinovat pentru eșecurile naționalei e Robert Lewandowski, care joacă doar pentru el, nu pentru echipă.

"Este un individualist, un egoist. Să nu ne așteptăm să aibă grijă de interesele echipei naționale. Dacă am fi pierdut cu scorul de 5-6 după cinci goluri ale lui, s-ar fi bucurat pentru că ar fi fost cel mai bun." Mai e ceva de spus?

81 de goluri, dar egoist

Komornicki, 20 de selecții în urmă cu 35 de ani, e cel care îl ceartă pe Lewandowsi. Deci nu Lato, nu Boniek, nu Tomaszewski, nu Gadocha. Ci Komornicki! Un jucător obișnuit, care a fost la un Mondial, dar se afla clar în umbra vedetelor de atunci, adică Boniek, Zmuda, Smolarek, Dzekanowski.

Un fotbalist de plan secund, până la urmă. Iar Lewa are 144 de selecții, a dat 81 de goluri pentru națională (la noi, liderii "tricolorilor", Mutu și Hagi, au doar câte 35), n-a luat Balon de Aur doar că n-a avut loc de Messi și Ronaldo, dar auzi că e egoist!

Dreptul de a certa

Noi îl certăm pe Pușcaș că nu face nimic pe teren, pe Edi Iordănescu pentru că-l bagă, îl urechem pe Moruțan, care după meciul cu Kosovo, în care intrase foarte bine, a fost cam obrăznicuț, ne-a cam dat cu tifla. Când spunem "noi", ne referim nu atât la presă și la public, cât la analiștii TV, omologii lui Komornicki.

Carierele lor au fost mult peste ale lui Pușcaș și Moruțan, așa că au dreptul să-i certe. Dar ce s-ar întâmpla dacă ar fi invers?

Fișa postului de idol

Gândiți-vă dacă la vreun eșec al Generației noastre de Aur (polonezii n-au așa ceva, deși în dreptul lor stau două "bronzuri" mondiale și un titlu olimpic) se pomenea un fost fotbalist de mai înainte cu două-trei decenii și spunea că Hagi a fost egoist. Era linșat public, excomunicat, probabil declarat persona non grata în fotbal.

La noi, ideea de idol și de legendă presupune două lucruri: să nu se atingă nimeni de tine, iar tu să poți judeca pe oricine. E fișa postului. La alții, în cazul de față, am văzut că fișa postului de idol e mai difuză, capitolul de obligații fiind mult mai stufos decât cel de drepturi. 


Comentarii (4)
Simo_e_nevinovata
Simo_e_nevinovata  •  16 Septembrie 2023, 18:02

Draga Dl. Buzarin: scuze ca scriu fara legatura cu articolul dvs dar asta arde mai tare. Dupa ce am citit decizia tribunalului in cazul Halep am decis sa va scriu dvs si altora din media in speranta ca o sa comunicati public precum si aparatorilor lui Halep o bresa majora in decizia negativa a tribunalului. Nu mi-e clar daca au sesizat-o, nu am vazut-o dezbatuta public in GSP sau altundeva; a fost vehiculata in sectiunile de comentarii din GSP. E vorba de faptul ce acuzarea asuma implicit ca o coincidenta ciudata (chiar absurda) s-a intimplat. Din ce scrie in decizie, rezulta ca Halep s-ar fi dopat cu Roxadustat pt o perioada si apoi a inceput sa ia un supliment alimentar care (asa cum au admis, sect. 246) era contaminat EXACT cu Roxadustat!! Ceea ce e f.f. greu de crezut. Sigur, asta asuma ca ea si echipa ei nu sint absolut diabolici sa incerce sa mascheze dopajul in acest fel. Dar si scenariul asta e f. improbabil, pt ca in supliment concentratia e practic de necontrolat, si ar fi riscat sa iasa la controale. Cred ca avocatii ei ar trebui sa prezinte argumentul asta in fata noii instante TAS, nu inteleg cum le-a scapat la instanta unde tocmai au pierdut. Multumesc

mauru007
mauru007  •  15 Septembrie 2023, 15:12
Postat de ionescugeorge77 pe 15 Septembrie 2023, 11:24

...da hagi a fost egoist nu juca decat pentru el si rata intr o veselie ...nu facea deloc faza de aparare si da goluri numai cu echipe de mana a dous ...

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1945sv0509
1945sv0509  •  15 Septembrie 2023, 14:21

Generatie de *** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează