OPINII  »  VIOLENȚE

Stenogramele și cruciada împotriva violenței din tribune

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 28 martie 2024 15:50 / Actualizat joi, 28 martie 2024 15:52

Evenimentele de acum două săptămâni de la Rapid și suspendările drasice primite recent de Dinamo și de UTA n-au cum să nu se lege între ele.

Când Bocciu și colegii săi de peluză giuleșteană au primit mandate de 30 de zile, gândul s-a dus în altă direcție decât strict la artificii, petarde, meciuri întrerupte.

Cu toții ne-am gândit că nu se rețin oameni doar pentru asta. Sunt criminali cunoscuți, cu faptele comise cu ani în urmă, care prin diverse tertipuri avocățești au reușit să nu facă o oră de pușcărie. Au apărut apoi și imaginile acelea cu băieții jucându-se cu niște arme în spatele unor blocuri și ne-am gândit că asta se află la capătul firului: deținere ilegală de arme, poate chiar trafic cu acestea. Oricum, ceva din acest registru.

Mai e și altceva?

Dar iată că la aproape două săptămâni de la acele areștări, au apărut stenogramele. Nicio silabă despre arme, totul se învârte în jurul unor întâmplări de peluză. Sau poate că autoritățile (Parchet, Poliție) au grijă să se scurgă către opinia publică dpoar ceea ce vor ele să se afle.

Poate că sunt și niște stenograme în care se vorbește și despre altceva decât despre petarde și artificii, dar acele discuții n-au fost date publicității. Așa cerdem noi de obicei, că ni se spune întotdeauna altceva decât adevărul.

A vorbit sau doar a zis că a vorbit?

Să rămânem în zona stenogramelor. Apare o discuție în care Daniel Niculae îi spune lui Bocciu că a vorbit cu Colțescu, dar asta nu înseamnă că a și vorbit.

Oricine poate „asigura” un prieten că a pus o vorbă bună pe lângă cineva, fără s-o pună aievea. Asta ar fi partea cea mai incriminatoare din inregistrările telefonice. N-ai voie să iei legătura cu arbitrii înainte de meci, iar dacă o iei, arbitrii ar trebui să informeze imediat Comisia Centrală.

Dar oare s-a vorbit într-adevăr, sau doar s-a povestit că s-a vorbit? În rest, în celelalte stenograme publicate până acum, nu e mai nimic. Într-una Bocciu îi spune ceva cuiva numit ”domn”, fără ca persoanei respective să-i fie deslușită identitatea, iar în a treia stenogramă Bocciu pur pși simplu monologhează. Nimic concludent…

Dinamo și UTA, țapi ispășitori?

Însă evenimentele de acum două săptămâni nu pot fi dezlegate de deciziile Comisiei de Disciplină a FRF de miercuri, 27 martie. Câte patru etape de suspendare a prezenței publicului în tribune pentru Dinamo și UTA nu înseamnă mult, ci enorm. Practic, ambele echipe vor evolua până la finalul campionatului cu tribunele goale.

Dacă pentru UTA, clasată mai confortabil, măsura nu pare atât de radicală (totuși, la Arad tribunele sunt aproape pline la fiecare meci, indiferent de adversar), pentru Dinamo decizia ar putea fi echivalentă cu retrogradarea. Fără public, Dinamo își pierde acum, când și-a făcut cât de cât echipă, jumătate din ce are. Acum două-trei luni puteam spune că fără public Dinamo de fapt își pierde totul.

Stenogramele și cruciada împotriva violenței din tribune
Suporteri Rapid pe Arena Naționala, la Rapid - FCSB (foto: Cristi Preda/GSP)

Cheia e la Apel

Pare că lucrurile se leagă și că ”undeva sus” cineva a dat comanda să se termine cu petarde, torte, artificii, bătăi de tribună și de stradă. În alt context decât al evenimentelor de la Rapid, Comisia de Disciplină probabil că le-ar fi tratat mai bland pe Dinamo și pe UTA.

Cele două vor face apel, iar dacă suspendarea li se va reduce acolo, înseamnă că tot ce-ați citit în acest text sunt doar simple supoziții și chibițăreli.

Dar dacă pedepserle vor fi menținute, înseamnă că ne aflăm într-o plină cruciadă împotriva violențelor din jurul fotbalului. Iar cruciații sunt doi, Statul și FRF.


Comentarii (17)
dragan
dragan  •  31 Martie 2024, 16:37

buzarine, cu mine iti incepi cruciada promisa? in ziua Pastelui catolic? wow!

dragan
dragan  •  31 Martie 2024, 11:37

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

eugenrc
eugenrc  •  30 Martie 2024, 00:35
Postat de lefter_popescu pe 29 Martie 2024, 22:59

Amice, combați bine...dar pe lângă ceea ce spui ca unii ar putea sa se întoarcă acasă cu arsuri de la o petarda , mai pune și un cap in gura ,unul spart ,un ochi umflat , dacă ai șanse chiar amândoi, din cafteala din perimetrul ARC...

Mea culpa, am uitat de binefacerile unei cafteli sanatoase pe stadion sau in jurul lui. Recunosc ca nu am inteles niciodata violenta fizica si din acest motiv am ales atletismul in detrimentul boxului pe principiul fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa. Am luat aceasta decizie dupa un meci Steaua-Rapid de prin anii 70', ca urmare a faptului ca la final s-a lasat cu o bataie ca in filme in care suporteri efectiv s-au duelat cu stinghiile de lemn ale bancilor stadionului. Eu am avut noroc ca am fost la tribuna si am reusit sa ma strecor afara din stadion dar un coleg de clasa care a fost in galeria Rapidului a venit a doua zi la scoala cu niste vanatai pe spate de mai toata frumusetea. Ce imi aduc aminte e faptul ca dupa acel meci s-au luat masuri mai drastice la meciurilre cu potential periculos. Eu unul am ales sa merg doar la cuplaje pentru ca aveau loc pe 23 August si erau foarte multi oameni care veneau doar pentru fotbal si din acest motiv altercatiile erau stinse repede si doar in afara stadionului mai aveau loc rafuieli dar nu ca cele de la Arcul de Triumf pentru ca era si militie si armata mobilizata la astfel de evenimente.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează