OPINII  »  EDITORIAL

I-a tradus cineva Estavanei Polman ce se strigă din tribună, la Rapid?

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2023 22:45 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 23:14

Stimată doamnă Estavana Polman, întâi de toate, bine ați venit în România și mulțumim pentru aerul de normalitate cu care ați vorbit în studiourile de televiziune de la noi. Vă scriu din respect pentru profesionalismul dumneavoastră și pentru palmaresul care include un titlu de campioană mondială. 

Am văzut recent că v-ați declarat o admiratoare a Cristinei Neagu, cea mai mare jucătoare din istoria handbalului, potrivit mai multor date statistice. Mi-a rămas în minte fraza dumneavoastră în care spuneți că ”Sper să mai joace câțiva ani pentru România. Este incredibilă.

Cred că Cristina Neagu este onorată de aceste cuvinte frumoase, dar în același timp vă anunț că sunteți în eroare, potrivit strigătelor și credințelor a mii de bărbați în această țară. Nu știu dacă cineva dintre colegele dumneavoastră sau din clubul Rapid v-a tradus ce s-a strigat luni seară în tribunele Sălii Polivalente la adresa Cristinei Neagu. Dacă nu au făcut-o, cu părere de rău, trebuie să vă spun că persoana admirată de dumneavoastră a fost înjurată și invitată la sex oral, în mod repetat, de membrii galeriei de la echipa pentru care jucați.

Strigarea fost preluată pe internet și explicată amănunțit de aceeași bărbați care cred că este absolut necesar ca, pe lângă tradiționala pâine și sare cu care ești primit în România, să primești și un sex oral. Nu știu dacă la dvs în Olanda, invitația din tribune la sex oral este la fel de prezentă, dar de ce se întâmplă asta la noi, am să vă explic mai jos.

I-a tradus cineva Estavanei Polman ce se strigă din tribună, la Rapid?

Doamnă Polman, noi, românii, trăim momentul în care Cristina Neagu este desființată ca om, nu ca sportiv, într-o sală de sport. Am ajuns să trăim momentul în care cea mai bună jucătoare din istorie este călcată în picioare în propria țară, în fața unor părinți, în fața unor copii, în fața unor oameni care caută o oră în care să respire sport la superlativ. O să retrăim toată viața acest moment de perplexitate și de cădere nesfârșită în mocirlă care este înjurătura sexuală la adresa unei femei, care a ales în viață să susțină altceva decât ce vor câteva sute de bărbați.

Trăim și nu ne vine a crede, am spune. Dar nu e nicio surpriză aici, stimată Estavana Polman. Momentul acesta era așteptat, a fost pregătit și toată lumea știa că o să vină. Nu bănuiam victima, dar simțeam că se va termina prost și că va avea magnitudine.

Cu un derby sau două în urmă, suporterii Rapidului au aruncat cu sticle de apă către jucătoarele CSM-ului, iar unii, doar unii, le-au înjurat pe jucătoare. Nicio reacție oficială. De ce să reacționezi la mizerii? Cu ceva mai mult timp în urmă, galeria clubului din Vâlcea a întins un afiș uriaș deasupra tribunei a doua cu aceeași urare sexuală către o altă sportivă, chiar fostă jucătoare, Cristina Vărzaru. Bănuiesc că o știți, a câștigat patru Ligi ale Campionilor.  În tribună, bărbați de vază din administrația locală și federația de handbal. A se citi ”toți cei care pot lua măsuri”.

Dar să mergem mai departe, doamnă Polman. Atunci când fostul antrenor al naționalei și-a făcut jucătoarele bețive. Și apoi le-a luat la înjurat și bătut pe puținele care au vrut să mai joace cu el. Sancțiunile au fost mângâieri pe cap și un interviu omagial chiar în acest ziar.  Iar când Crina Pintea a vorbit despre abuzul la care a fost supusă, i s-a transmis ”așa te porți cu cine te-a făcut om?”.

Trebuie să știți, Estavana Polman, că, la noi, cine te abuzează, ăla te face om. Și sigur, în materie de explicații, întotdeauna se va găsi câte una. Iar după atâtea explicații, acum suntem în situația în care bărbatul vine beat acasă, soția îl întreabă unde a fost și de ce atât de mult, iar el o bate. Pentru că o femeie trebuie să știe când să tacă, să nu deschidă gura. Căci, în România, victima violului încă este de vină. Cristi Geambașu o explică mai bine ca mine.

Să ne uităm, însă un pic la cine ar trebui să rezolve problema. Federația s-a delimitat … ”s-a delimitat” de… situație. Mai avea puțin și trăgea un semnal de alarmă, că așa nu se mai poate. După un an de pus batista pe țambal, acum se luptă cu tobele, vrea fair-play și vorbește de Cristina Neagu în penultimul paragraf din comunicat. Ascunde problema sub un snop de panglici și cu asta vrea să ne arate că face ordine în problemă.

Clubul dumneavoastră, Rapid, care încălzește această ”cea mai frumoasă galerie din lume”, de pe ”planeta care nu a mai văzut așa ceva”, nici măcar nu s-a delimitat de situație. Poate n-ar fi rău să se întrebe dacă nu cumva căderea echipei se găsește și în mintea jucătoarelor românce șocate de ceea ce-au putut auzi la adresa liderului lor. Poate vă explică dumneavoastră ce au auzit.

Una peste alta să mai spun că această mizerie se petrece doar pe bani publici în România. Și că este de fapt cauza profundă a acestor lucruri. Că banul public duce la lipsă de responsabilitate și la depersonalizare. Și dumneavoastră, ca și Cristina Neagu, sunteți plătită din bani publici, să nu aveți dubii.

Pentru că nu mulți sponsori acceptă să dea banii pe această mizerie. Și de asta nimeni nu se zbate să-i mai caute. Pentru că ar fi trași la răspundere. Iar câtă vreme nu vom schimba raportul dintre banii publici și privați, doar ne vom delimita. Ca și publicul de calitate care se va delimita de această mizerie.

Cam asta este situația, doamna Polman, și cred că meritați să o știți. Poate vă citește cineva aceste rânduri.  Măcar să aveți idee de societatea și de clubul care vă plătește. Și să vă pregătiți sufletește pentru momentul când veți primi și dumneavoastră tradiționala invitație la sex oral din tribunele românești. Că nu o să jucați perfect, mereu. A, să nu uit. Cu siguranță invitația va fi adresată și soțului dvs, dar nu pentru că aici avem deschidere față de relații cu bărbați, nu, nu, ci pentru că sigur a jucat el la un moment dat la o echipă pe care o galerie nu o suportă.

Dar până una-alta, poate întrebați și dumneavoastră la locul de muncă cum de e posibil așa ceva. Că și noi suntem curioși ce cred ei. Poate că unei mari campioane îi vor răspunde.

Încă o dată, bine ați venit în România!


Comentarii (113)
Cronos666
Cronos666  •  28 Februarie 2023, 20:30
Postat de bozo76 pe 28 Februarie 2023, 05:41

Cronos, doamne iarta.ma te crezi singuru cu studii. Dute in fumingenele pe care le.ai invocat. Afumate-ai in cutia ucrainiana de rabla ce esti...

Nu vezi mah in ce hal scrii, cultule din cea mai ieftina zona a unui stadion! Tu si gramatica limbii romane sunteti paraleli! Asa ca ne-am prins toti cat de citit, de cult si cu studii facute pe bune ai!! Esti hilar afumatorule/aruncatorule de petardele!

bozo76
bozo76  •  28 Februarie 2023, 05:41
Postat de Cronos666 pe 27 Februarie 2023, 19:17

Nu mersi. Nu sunt genul vostru. Din toate punctele de vedere sunt peste voi, aruncatorii de fumigene. De altfel, ca multi oameni sanatosi la cap, cu ceva studii si mai ales cultura generala.

Cronos, doamne iarta.ma te crezi singuru cu studii. Dute in fumingenele pe care le.ai invocat. Afumate-ai in cutia ucrainiana de rabla ce esti...

Cronos666
Cronos666  •  27 Februarie 2023, 19:17
Postat de bozo76 pe 26 Februarie 2023, 13:26

Cronos dute in fumigene sa te duci

Nu mersi. Nu sunt genul vostru. Din toate punctele de vedere sunt peste voi, aruncatorii de fumigene. De altfel, ca multi oameni sanatosi la cap, cu ceva studii si mai ales cultura generala.

Vezi toate comentariile (113)
Comentează