OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN STRIBLEA

Sistemul public de handbal merge la Mondiale

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat joi, 30 noiembrie 2023 20:02 / Actualizat joi, 30 noiembrie 2023 20:06

Începe luna aceea a anului în care în România se sparg cele mai multe televizoare. Pentru că nicicând suferința nu e mai mare decât atunci când joaca Naționala fetelor de la handbal. De data asta la Mondial. Vă invit, însă, să vă temperați așteptările. România e mare la handbal, dar doar rar. Să trecem la date, fapte și întrebări.

Naționala feminină de handbal debutează de Ziua Națională la noua ediție a Campionatului Mondial, cea din Danemarca. Grupa este una accesibilă, Danemarca, Serbia și Chile, dar Cristina Neagu va fi absentă. Nu e clar cât, poate un meci, poate întreg turneul. Chiar și așa, România are șanse foarte bune să treacă de grupe. Cu ceva noroc, adică o adversară accesibilă, ar trebui să jucăm chiar în sferturi. Mai departe? Trebuie să fim cu adevărat buni.

Iar dincolo de această introducere, optimistă pe alocuri, începe adevăratul nostru test. Un test care nu este al jucătoarelor prezente pe teren.  Jucătoarele vor face fix cât vor putea ele și cât le-a pregătit sau le-a dat idei noi Florentin Pera. Ele sunt produsul unui sistem public de sport pe care societatea noastră l-a acceptat și pe care-l finanțează abundent. Un sistem pe care l-am adoptat de decenii, dar care în ultimii cinci ani și-a atins apogeul.

Sistemul funcționează așa: România, prin autoritățile sale politice, administrative și sportive, a acceptat să finanțeze aproape integral din bani publici funcționarea unui campionat în care joacă printre cele mai mari sportive ale lumii. Acestea sunt plătite cu sume de bani care trec în mai multe situații de 10 mii de euro. De fapt, România plătește vârfurile salariale ale acestui sport. În absența unui program de austeritate al guvernului, sistemul ar fi mers mai departe, dar contractele noi au fost limitate la 6 mii de euro. Cele vechi pot fi însă prelungite la un nivel superior.

Sistemul public de handbal merge la Mondiale

Banii vin în majoritate de la primării, dar și de la ministere. Cheltuielile merg de la câteva sute de mii de euro până aproape de 4 milioane de euro anual. Rezultatul este că avem o sumedenie de jucătoare străine valoroase și o mână de românce de nivel mediu. Plus două echipe de Liga Campionilor, cu rezultate medii. Eu consider că a fi în primele opt echipe ale lumii constant poate fi socotit un rezultat mediu.

Nu-mi este, însă, clar de ce cheltuim acești bani. Care este obiectivul?  Și, atenție, nu cel sportiv al echipelor pe care comunitățile le înscriu în campionat. Ci chiar obiectivul comunității. De ce plătește o primărie câte un milion de euro pentru aceste echipe? Ca să câștige un campionat, o cupă europeană? Ca să promoveze orașul? Ca să creeze o stare de spirit bună alegătorilor? Ca să aducă investitori? Ca să încurajeze sportul local? Ca să găsească talente? Ca să aibă naționala un pol de jucătoare care să aducă cupe? Ca să facă lumea sport? Ca să aducă venituri la buget? Ca să trăiască bine handbaliștii? Ca să trăiască bine administrațiile sportive?

Încercați dvs să vedeți care răspuns la întrebări se potrivește comunității în care trăiți. Iar dacă nu-l găsiți, poate vă întrebați primarii și consilierii locali ce au de gând anul viitor.

Deocamdată, performanța naționalei va fi rezultatul acestui sistem. La ultimele 10 ediții, adică în 20 de ani, am fost de patru ori în sferturi, am jucat trei semifinale și o semifinală. Dacă vi se pare complicat de calculat, de fapt în 6 din 10 situații nu am trecut mai de parte de optimi. De fapt, de 6 ori am fost între locurile 10 și 13.

Tehnic, asta nu ne califică la mari așteptări. Trebuie să fim mai curând temperați. Totuși știm că România poate face mereu un rezultat mare. Problema este că nu-l poate face niciodată de două ori la rând. Statistica o arată. Iar în ultimii șase ani, trei ediții, nu am fost mai sus de 10. La Europene, în 2018 și 2016, am fost pe 4 și pe 5, însă. Deci o șansă ar fi.

Așa că țin pumnii să fie 2023 anul acela bun care apare din când în când. Dar cel mai tare țin pumnii ca lumea să înceapă să pună întrebări tuturor celor care conduc administrația și sportul românesc. Deci care-i faza pentru care cheltuim noi atâtea milioane din bani publici pentru handbal? Că pare că nu e pentru națională. Deci care-i planul pe viitor, ce așteptări sunt, care-i performanța și mai ales care-i obiectivul? Da, dincolo de plata salariilor. Și, da, handbalul nu poate exista fără bani publici, dar, atenție, nu poate funcționa fără să răspundem la aceste întrebări.

Întrebări care rămân valabile și dacă o să ne întoarcem campioane mondiale, ceea ce-mi doresc din tot sufletul. Așa că aduceți televizoarele!


Comentarii (22)
pernobil
pernobil  •  03 Decembrie 2023, 02:23
Postat de CostelMC pe 01 Decembrie 2023, 06:49

Întrebări de bun simt care nu-și vor găsi un răspuns. Ministere, primării arunca cu sport bani publici pe nimic, CSA-ul, CSM-ul, Rapidul etc sunt doar vreo trei exemple de lucruri făcute fără cap. Rezultatele sunt zero barat și asa vor fi și de-acuma încolo. Important e sa plătim salarii babane și sa jucam degeaba. La asta ne pricepem foarte bine.

Vezi ca echipa pe care o sustii are in vitrina 'zero barat'. Sa spui despre csm ca nu are rezultate sau despre csa care are cupa campionilor si zeci de titluri la fotbal/alte sporturi ca joaca degeaba, denota o lipsa crasa de informare si de simt al realitatii. Ma mir ca ai citit articolul asta si nu ai ramas la cele cu referinta la *** tau antrenor.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vanbasten_85
vanbasten_85  •  03 Decembrie 2023, 00:21

Acum ceva timp, Florin Matache, eroul de la Liberec afirma ca si-a inscris copiii la handbal. Asta dupa ce clubul Dinamo, club cu finantare de Stat a investit in ani in antrenori si jucatori straini care au readus in ochii cetatenilor acest sport unde Romania a excelat si pe care tineretul nu il mai practica in scoli. Nu suna a ipocrizie sa vorbesti despre investitii private cand finala Champions League de anul trecut s-a jucat intre Arabia Saudita si China acoperite sub niste fonduri de investitii?

Radunr83
Radunr83  •  02 Decembrie 2023, 08:31

Bani publici merg în handbal însă merg și în alte sporturi, sportul de masa trebuie susținut de stat. Când devin apoi cluburile profesioniste ar trebui sa fie private. Dar în tara și Divizia A e plina de cluburi ale primăriilor, ca au ele niște marionete pe post de investitor e altceva.Hai sa o luam altfel: avem nevoie de televiziune publica? Eu zic ca da. E controlata media privata de banii partidelor ? Eu zic ca da. Dacă cel mai mare ziar de sport al tarii a fost închis de pe o zi pe alta ce rost are sa vorbim despre public/privat. Au creat ceva "plus valoare" investitorii privați din fotbal? Au creat mai multa corupție decât performanță. Cat despre nivelul competiție ce rost are sa vorbim când te elimina orice echipa în 11 jucători.Lupta asta între privat și stat duce la o idee de competiție în tara când de fapt afacerie mari se fac cu statul. Dar acolo nu vorbim sa nu ne deranjam"investitorii".

Vezi toate comentariile (22)
Comentează