OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Zâmbiți, vă rog, îl înmormântăm pe Pelé!

Articol de - Publicat marti, 03 ianuarie 2023 17:20 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2023 17:23

Președintele FIFA, Gianni Infantino, și-a făcut selfie-uri lângă sicriul legendei braziliene. Un gest de normalitate în lumea contemporană

65.000-150.000. Acesta este scorul estimat religie-fotbal înregistrat luni, 2 ianuarie 2023. Prin fața catafalcului fostului Papă Benedict al XVI-lea din bazilica San Pietro au trecut aproximativ 65.000 de oameni, în vreme ce în Brazilia, la stadionul Vila Belmiro din Santos, alți 150.000 au adus un ultim omagiu suveranului pontif al fotbalului, Edson Arantes do Nascimento. Adică Pelé.

Credincioși și liber cugetători

Concluzia pripită ar fi că fotbalul a învins religia cu un scor categoric. Numai că în ambele cazuri vorbim despre credincioși. Țară catolică, Brazilia se închină de o sută de ani și zeului păgân, Fotbalul. Dar cu siguranță la cele două triste evenimente nu au participat doar persoane de religie creștin catolică, ci și de alte confesiuni. Și atei. Sau, cum li se mai spune acum, liber cugetători. Unul dintre aceștia este cetățeanul elvețian Gianni Vincenzo Infantino, președintele FIFA. El liber cugetătorește în numele a 211 țări membre. Mai multe decât țările-țări existente în realitate. ONU, bunăoară, numără 193 de state membre!

Capul la căpătâi

Domnul care a militat cel mai tare pentru transportarea Cupei Mondiale în Qatar, acolo unde s-a transportat el însuși împreună cu familia, nu putea lipsi de la înmormântarea unei legende a fotbalului ca Pelé. O impunea fișa postului. Capul organizației care conduce fotbalul trebuia să fie la căpătâiul ilustrului defunct. Mai departe, faptul că numitul Gianni a zâmbit larg, ca la un congres FIFA care urmează să-l realeagă, că și-a făcut selfie-uri cu sicriul lui Pelé pe fundal, lângă diferite personaje venite și ele ca la o sindrofie, nu subliniază decât inadecvarea noastră, nu a lui.

Zâmbiți, vă rog, îl înmormântăm pe Pelé!
Gianni Infantino, poze foarte aproape de sicriul lui Pelé

Nimic mai natural

Căci, nimic mai natural în lumea post-Pelé și post-Benedict decât să te pozezi lângă mort râzând cu gura până la urechi. Și de-abia atunci când te revolți în fața unora asemenea ipostaze arăți că ești inapt a funcționa în societatea contemporană altfel decât ca individ perimat moral. Scene grotești? Nu, o formă de incluziune prin intruziune. Vedeți ce bine sună? Ca un text de pe Fb compus de un ong-ist călit în lupte cu hidra conservatoare.

Inițiativa

Liber cugetătorismul recuperează natural valori perene ale comunismului. Așa că într-un autentic elan proletar new age signor Gianni Infantino a propus ca în fiecare țară membră FIFA un stadion să fie botezat cu numele marelui dispărut, Pelé. Ce frumos! Și cât de ipocrit. Cât de fals. În punctul ăsta, simți că ești tras de mână. Dar ce, mă, e Infantino primul care își face imagine pe memoria unui mare defunct?

Pelé Anghel Iordănescu. Sau CSA Pelé?

Sunt sigur că România se va afla printre primele națiuni care își vor însuși inițiativa președintelui FIFA. Conducerea FRF are mult din ADN-ul corporatist al șefilor de la FIFA și de la UEFA. Plus fibra națională a capului plecat. De-aia și rezistă și e pe cale să se eternizeze. În egală măsură sunt curios care va fi stadionul ales să poarte numele legendei Pelé. Și cum, pe ce criterii se va face asta? Cum v-ar suna CSA Pelé, din Ghencea? Sau Pelé din Gruia, la Cluj? Dar Pelé Anghel Iordănescu la Voluntari?


Comentarii (8)
pele1281
pele1281  •  24 Ianuarie 2023, 17:01

E ok acest articol, dar vorba unuia de la Digi Sport: `` ce ar fi ca noul stadion din Sangeorz- Bai sa se numeasca ``Pele``?`` asta vizavi de fiul acelui orasel, Gavrila Pele Balint. O gluma neinspirata si lipsitá de respect elementar.

flo990
flo990  •  09 Ianuarie 2023, 00:26

Excelent articol, bravo!

misu50
misu50  •  03 Ianuarie 2023, 21:06

Vorbe Cristi, vorbe...Te rog sa revezi emisiunea la care ai fost si sa vezi ce discutati voi intre voi in timp ce pe ecran erau imagini in direct cu inmormantarea Regelui! La "provocarea" lui Naum (care nu a invatat nimic de la marele Topescu), voi bateati campii cu ratacitul Ronaldo si cu ziua lui Balint...Sunteti exact imaginea fotbalului de la noi...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează