OPINII  »  EDITORIAL

Acești tineri bătrâni ai lui Dinamo

Articol de - Publicat miercuri, 01 iunie 2022 12:15 / Actualizat miercuri, 01 iunie 2022 12:17

De ce clubul din Ștefan cel Mare nu mai are nici șansa de a se reconstrui din interior

În timp ce arheologii egipteni continuă să dezgroape zeci de sarcofage și mumii de pe timpul faraonilor, căutătorii de comori dinamoviști nu i-au putut descoperi decât pe Bordușanu, Ahmed Bani sau Geani Crețu. Ei sunt pepitele plămădite în clubul din Ștefan cel Mare. Ei ar fi trebuit să fie oamenii care să lupte să salveze Dinamo de la retrogradare tocmai prin atașamentul sentimental față de echipa care i-a crescut. Nu au fost și nici nu vor fi.

Felicitări de la Ionuț

Gloriile dinamoviste continuă să își strige supărarea. Nu își ascund revolta, își mărturisesc rușinea de a fi contemporane cu falimentul absolut al unei echipe care mai păstrează din trecut doar eticheta. Și aceea de proveniență îndoielnică. Ionuț Lupescu este de-a dreptul furios, numind în cheie ironică 3 oameni responsabili de scufundarea lui Dinamo: "Îi felicit pe Nicolae Badea, pe Elias, pe Iuliu Mureșan, unii încercaseră acum mai mult timp să distrugă clubul. Toți tâlharii din perioada asta au încercat să distrugă clubul și iată că s-a ajuns unde s-a ajuns".

Au crescut, au șlefuit

Sunt cuvinte grele, spuse de un om crescut și lansat în fotbal de Dinamo. La fel ca Florin Răducioiu, care părea că se asfixiază la finalul meciului cu U Cluj. Răducioiu este o fire mai sentimentală, Lupescu în schimb a avut mereu genul acela de luciditate rece, de sorginte nemțească.

Așa că este cu atât mai grav ce spune. Să nu pierdem însă ideea. Dinamo a crescut, a șlefuit. Și a lansat. Jucători ca Lupescu și ca Răducioiu. Ca Bogdan Stelea și Florin Prunea. Ca Marius Niculae și Ciprian Marica.

Puțin și prost

Dinamo de astăzi a ajuns un club în prag de desființare nu doar pentru că a avut 4 antrenori și jumătate într-un sezon, nu din cauză că a fost țepuită de personaje dubioase băgate în schemă de Johnny Negoiță, nu pentru că a trăit de azi pe mâine, nu o dată din contribuția suporterilor.

Dinamo a ajuns ce a ajuns pentru că și-a tăiat rădăcinile. Fotbalistic, asta înseamnă că pepiniera clubului a produs puțin și prost. "Dinamo este al dinamoviștilor", susține Gică Mihali, adăugând necesitatea îndepărtării tuturor jucătorilor care au contribuit la retrogradare. "Cu excepția jucătorilor tineri, Bordușanu, Bani, Crețu. Ei pot reclădi echipa", a concluzionat fundașul de fier din anii ’90.

Cine sunt speranțele

Hai să vedem! Antonio Bordușanu (17 ani) a evoluat în 17 partide, reușind un gol și două pase decisive. Ahmed Bani (19 ani), 28 de meciuri, zero goluri, o pasă decisivă. Geani Crețu (22 ani), 27 de meciuri, un gol. Așa arată viitorul lui Dinamo. Așa arată? Sau chiar mai rău.

Acești tineri bătrâni ai lui Dinamo
Fundaș central cu talie bună, Deniz Giafer s-a ilustrat prin câteva apariții comice la Dinamo

Să facem și noi puțină arheologie în lotul lui Dinamo. Vi-l mai amintiți pe Rici Grigore? Dar pe Deniz Giafer? Vi se pare că are vreunul ceva, un atom, o moleculă din Ioan Andone? Din Radu Ștefan? Sau, pentru mai vârstnici, din Cornel Dinu, Sătmăreanu II, Nelu Nunweiller ori Sandu Gabriel?

Dezastru deplin

Valentin Borcea, Costin Amzar, Claudiu Stan, Cătălin Măgureanu. Cu ei ar trebui să credem că va renaște Dinamo? Nu este o întrebare numai pentru Gică Mihali. De ani de zile, Academia produce marfă de calitatea a doua.

Puțini își mai amintesc că tot Negoiță a fost, cu ani în urmă, la originea măsurii de a reduce drastic cheltuielile cu centrele de copii și juniori. Altădată campioană pe linie la grupele de copii și juniori, Dinamo este întrecută constant acum de cluburi ca Sepsi, Csikszereda, Farul, CFR sau FCSB. Dezastrul este deplin, la toate categoriile de vârstă.

Poftiți la snooker!

La suporteri, lucrurile stau cam așa. Cei din segmentul celor de până în 40 de ani sunt furioși, cei peste 40 de ani încă mai speră, domnii în jurul vârstei de 50 sunt sceptici, în vreme ce seniorii trăiesc un coșmar.

Dacă nu vă regăsiți în niciuna dintre aceste categorii înseamnă că vă uitați doar la Turul Franței și la snooker pe Eurosport. Ceea ce este minunat.


Comentarii (15)
dinamo99
dinamo99  •  03 Iunie 2022, 14:31

AGERPRES 3 jucători de la Dinamo ar putea ajunge la U Cluj Pe lângă plecări, cei de la U Cluj caută să facă și transferuri pentru a face o figură frumoasă în Liga 1. Studenții au pus ochii pe 3 jucători de la Dinamo, adversara de la baraj. Mirko Ivanovski, Jonathan Rodriguez și Cristiano Figueiredo ar putea să ajungă la U Cluj, după ce au existat discuții în acest sens în ultimul timp. Intereseant - mai ales portarul care a fost contactat inainte de baraj si s-a dat racit in prima mansa si dupa, accidentat (a cazut din pat de la febra) portar platit de Dinamo la ora meciului ...

TIborSzoltan
TIborSzoltan  •  02 Iunie 2022, 21:57
Postat de abavati pe 02 Iunie 2022, 12:15

asta e din ciclul "cand prostia nu doare"

Hai ca esti u fericit. O sa poti sa bei cafeaua si sa te uiti la meci. Aaa e la matineu

abavati
abavati  •  02 Iunie 2022, 12:22
Postat de zorrozabal pe 01 Iunie 2022, 19:11

Poate ca nu va urma falimentul-având in vedere ca din datoria de 5,4 milioane de euro(conform planului de reorganizare)-și nu de„peste 7 milioane”cum „informeaza„triumfator *** la„știrile”sale-ei bine, majoritatea creanțelor sunt ale DDB și a altor persoane legate de Dinamo( și care nu vor solicita falimentul in cazul intârzierii plaților conform planului)!Dar in plan sportiv,nu cred ca se va reuși promovarea!Dinamo este in mod cert blestemata cu astfel de șefi care iata, se roaga(sa continue) tot de expirații aia care au retrogradat!In loc sa-l recheme de urgența pe Bonetti - ca sa sune adunarea tinerilor!

corect, minus (re)chemarea lui Bonetti. Avem suficienti de multi antrenori dinamovisti de calitate - asta trebuie acum. Ionut Badea, Clau-gol, Mihalcea, etc. Danciu inapoi ca director sportiv. Afara cu coaforul si restul de capuse si hoti. Si sa-i explice cineva lui Bucurica ca socios-ii lui Barca nu schimba antrenori si nici abonatii lui United nu aduc jucatori la echipa. Stadionul nou va fi administrat de CS Dinamo in numele proprietarului de drept, pa Computerland zis si "dineu = matineu"

Vezi toate comentariile (15)
Comentează