OPINII  »  EDITORIAL

Ați auzit vreodată de „colăceii” lui Haaland?

Articol de - Publicat miercuri, 07 septembrie 2022 12:12 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2022 12:52

După cele două goluri în poarta Farului, Jovan Markovici este din nou subiect de discuție. Fotbalistică, dar și nutrițională.

Јован Марковић, adică Jovan Markovici scris în alfabet chirilic, este un cetățean român cu mamă româncă și tată sârb. Jovan Markovici are 21 de ani și este de profesie fotbalist, legitimat în prezent la CSU Craiova. 

Specialiști și nespecialiști împărtășesc părerea că ne aflăm în fața unui talent indiscutabil, dar care nu se ia foarte în serios. Posesor al unui rafinament tehnic înnăscut, masiv, puternic și tupeist în relația cu adversarii direcți, aduce aminte de un anume Rodion Cămătaru. Dacă nu vi se pare prea curajoasă comparația.

Markovici, potențial maxim, minim selecții

Mirel Rădoi, actualul lui antrenor de la echipa de club, a precizat după meciul Craiova-Farul 4-3 că el "l-a debutat" pe Jovan la echipa națională. Acolo unde acesta a evoluat în 3 rânduri. 

Până la cei 21 de ani împliniți în martie, Markovici a mai strâns și câteva selecții la echipele naționale de tineret, U17 (7), U19 (1) și U21 (6), foarte puține prin comparație cu vâlva creată în jurul talentului și potențialului lui. 

Asta însă nu trebuie să-l fi afectat pe fotbalistul care a susținut după victoria împotriva Farului (la care a contribuit cu două goluri marcă personală) că nu este interesat de ce se scrie și ce se comentează despre el.

Campion la Oktoberfest

Tema nu este nouă, iar originală nici atât, așa că nu îl voi certa didactic pe Jovan. Curios este însă faptul că, asemenea lui, toți cei care pretind că trăiesc izolați într-un buncăr știu foarte bine ce se spune despre ei. Chiar la nuanță. 

Ați auzit vreodată de „colăceii” lui Haaland?
Jovan Markovic înainte de meciul Craiova-Farul alături de Nicolae “Țîcă” Zamfir, unul dintre cei mai importanți șlefuitori de talente ai clubului din Bănie în ultimele decenii (foto: sportpictures.eu)

De exemplu, despre Jovan Markovici se spune că este supraponderal. Gras în limbaj popular. Ați observat, îmi închipui, problema masei corporale este o particularitate a fotbalului românesc și a fotbalistului român. La alții nu se discută pentru că așa ceva este de neconceput. 

Cum să aibă abdomen de campion al Oktoberfest-ului un sportiv activ, un tânăr care se antrenează zilnic, trăiește ordonat și mănâncă echilibrat? Ați auzit ceva de problemele de greutate ale lui Harry Kane, de țesutul adipos al lui Paul Pogba sau de „colăceii” lui Haaland? Nu, dar nici de ceafa de porc sau de mititeii din dieta lor nu ați auzit.

În greutate, dar cu țesut adipos?!

După meciul-carusel de la Severin, la capătul căruia Craiova lui Rotaru s-a impus în fața Farului lui Hagi cu 4-3 (și) grație rătăcirii lui Aioani, Mirel Rădoi a dezvăluit cum a reușit să își mobilizeze elevii la pauză. Îl cred, Mirel este un bun motivator. Și un om care nu renunță la ideile lui. 

Nu vi se pare că stilul acesta kamikaze al Craiovei - totul pentru atac, nimic pentru apărare – seamănă izbitor cu ce vedeam până mai ieri la națională? 

Chestionat apoi pe marginea subiectului Markovici, valoare&potențial versus greutate, fostul selecționer a spus că este deranjat de insinuări și că atacantul se află într-o relație de armonie cu cântarul (mă rog, nu a spus chiar așa, dar rețineți ideea), singura problemă care ar fi de rezolvat fiind ceva țesut adipos. Interesant. 

Ca să nu rămânem ignoranți, Mirel ar trebui să ne lămurească în ce fel poți avea greutatea optimă, dar având și țesut adipos.

Vedeți, în loc să vorbim despre felul în care Markovici s-a jucat în careu cu Larie și cu Mihai Popescu, despre pasele lui cu exteriorul și viteza naturală de execuție, dezbatem despre burta lui. Numai vina noastră?


Comentarii (12)
iliecernea
iliecernea  •  08 Septembrie 2022, 07:50

Cu cine seamana, cu CAMATARU? Ala care l-a “turnat” pe colegul sau de nationala, Marcel Raducanu???? Matale ai spus asta intr-un editorial precedent, sper ca n-ai uitat. CAMATARU??? ALA CU GHEATA DE SOSON? 23 de goluri in 7 partide, sau ceva de acest gen??? Bai nene, chiar nu ti-e rusine sa-l evoci pe acel individ???

alexfoi
alexfoi  •  08 Septembrie 2022, 01:10

Nu am auzit de colaceii lui Haaland, dar am auzit de cei ai.lui Hazard pe care au fost plătiți 120 milioane de euro si s-a intors din vacanta cu reale probleme de greutate neputând fi titularizat. De asemenea mai sunt multe exemple si in fotbalul vestic, in mod special de brazilieni supraponderali, este si.genetic (Ronaldo, Adriano, etc). Ibsa exemplul clasic este cel al lui Ferencz Puskas care ajunsese sa cântărească cam 100 kg spre finalul carierei desi avea doar 1.72 m.

jonescu
jonescu  •  07 Septembrie 2022, 18:03

...Cristinele,ia spune matale cam ce greutate nu te-ar supăra pe matale la Jovan ?...45,57,68 kg...modificăm și înălțimea,freza și culoarea ochilor ?...numărul de pe tricou,data și locul nașterii?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează