OPINII  »  EDITORIAL

Doamna deputat Rodnina

Articol de - Publicat miercuri, 06 aprilie 2022 09:32 / Actualizat miercuri, 06 aprilie 2022 09:58

O figură legendară a sportului lansează un mesaj către sportivii ruși pe care i-ar bate gândul să își schimbe cetățenia. Dar mesajul introduce și o notă de ambiguitate.

Cei de o anumită vârstă, care pe deasupra mai și iubesc sportul, își amintesc cu siguranță de serile în care ne întâlneam cu Irina Rodnina. Cu Irina Rodnina și Aleksander Ulianov, apoi cu Irina Rodnina și Aleksandr Zaițev. Ați dorit să scrieți Ulanov și Zaitsev!, te ceartă motorul de căutare atunci când vrei să îți împrospătezi memoria. Iertare, nu mai fac!

Păpușa cu mușchi de culturist

Acum 5 decenii, pe când sportul era mai puțin sursă de divertisment și mai mult refugiu pentru minte și suflet, patinatoarea Irina Rodnina era o legendă. Legendă într-o vreme în care legendele fiind veritabile nu purtau numele de legende.

Trei titluri olimpice consecutive, alte 10 (zece!), și tot consecutive, de campioană mondială la proba de perechi între 1969 și 1980, împreună cu Ulianov la început, apoi cu Zaițev. Micuță (1,52 metri) și brunetă, tunsă băiețește, Rodnina contrazicea imaginea-clișeu a frumoasei și suavei rusoaice cu plete blonde și cu ochi albaștri.

Doamna deputat Rodnina
Rodnina a intenționat să se retragă la 23 de ani fiindcă o părăsise primul partener. A câștigat apoi încă 6 titluri mondiale și două olimpice (foto: Imago)

Un bulgăre de energie, un coșmar pentru adversari și adversare. Aruncată în aer ca o păpușă cu mușchi de culturist, Irina nu ateriza niciodată greșit. Ulianov și Zaițev erau propulsoarele rachetei Rodnina. Nu vă gândiți totuși la „acele” rachete!

E folosită, se folosește

Astăzi, Irina Rodnina este o doamnă de 72 de ani, deputat în Dumă (camera inferioară a Parlamentului rus). Rodnina a ajuns ales al poporului candidând pe listele partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită. Să nu ne grăbim totuși cu morala!

La fel ca alți mari sportivi, inclusiv de pe la noi, nu doar de la ruși, Rodnina este folosită și se folosește de celebritatea ei pentru promovarea imaginii sistemului. Legendă în vremea regimului sovietic, purtătoare și acum a mesajului de învingător, Rodnina a lansat un avertisment către sportivii ruși pe care i-ar bate gândul să treacă în tabăra adversă.

Într-o situație precum cea de acum, când securitatea și interesele unei întregi țări sunt în joc, să îți schimbi naționalitatea este total greșit. Îi înțeleg, ei vor să concureze pe scena internațională, dar trebuie să înțeleagă că există niște restricții. Este clar că un exod al sportivilor va duce la o replică importantă. Să nu ne grăbim, nu știm ce va fi în anii următori.

A fost cândva o fată rea

Este un avertisment pe linia propagandei oficiale, dar unul nuanțat. Citit printre rânduri, mesajul spune că și Rodnina are niște îndoieli. Pe care le îmbracă într-o haină a corectitudinii idelogice kremliniste de teama că își va pierde privilegiile.

Altfel, fosta patinatoare nu a fost nici ea mereu o fată foarte cuminte, de vreme ce câțiva ani s-a dat cu dușmanul, trăind în Statele Unite ale Americii. Repatriată, s-a purificat fiind una dintre promotoarele legii prin care cetățenilor americani le este interzisă adopția de copii orfani ruși. Nu a fost prea cuminte doamna Irina nici atunci când, prin 2014, a photoshopat o fotografie cu Barack Obama, care apare în imagine mâncând banane cu gura plină.

Ce-o fi înțeles Valieva?

„Mi-am exprimat libertatea de opinie”, și-a motivat ea acțiunea. Da, Rusia este paradisul drepturilor omului! După o vreme, Rodnina a spus că, de fapt, i-a fost atacat de hackeri contul de pe rețeaua socială unde postase „opera”.

De fapt, este clar că mesajul nu i-a fost heckărit. Când ai un salariu lunar de deputat de peste 400 de mii de ruble, cam de 13-14 ori mai mult decât un cetățean obișnuit al Federației, nu îți permiți să încalci regula jocului. Sau o faci doar dacă ești inconștient (curajos?). Pe persoană fizică, aș fi curios ce părere are pe subiect Kamila Valieva, urmașa puțin dopată a Irinei Rodnina.

Ei nu se dopau, beau ceai!

Despre Rodnina nu are rost să spargem gheața, întrebându-ne dacă a câștigat toate medaliile alea bând ceai negru și mâncând biscuiți. Deoarece pe timpul ei și al lui „Zaitsev” ori al frumoasei americance Peggy Fleming dopajul era o noțiune abstractă. Așa cum este acum și tragedia de la granițele noastre.

Vedeți, de-aia e frumos sportul, că operează cu abstracțiuni și bagă capul în nisip! Iar când ne cade bine pe bombeu, zicem că este oglinda lumii în care trăim.


Comentarii (6)
117850983907825
Mircea Ordean  •  07 Aprilie 2022, 09:59

Fiecare ne avem prețul.

347655969058390
Ion Popescu  •  07 Aprilie 2022, 08:45

Nu sunteti in stare de nimic, numai barfe, can can, telenovele, poze cu femei, ce a mai zis MM, Becali, Prodanca, etc.

valentindragobete
valentindragobete  •  06 Aprilie 2022, 19:34

Chiar este de neînțeles de ce nu vă ocupați voi de jijică ? Lăsați politică și propaganda, măi băieți, că sunt destui " specialiști specializați "!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează