OPINII  »  EDITORIAL

Dosarul ITIA a fost o farsă?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 05 martie 2024 19:43 / Actualizat marti, 05 martie 2024 20:46

Sună trompetele victoriei pentru Simona Halep, dar se nasc niște întrebări către Agenția de Integritate a Tenisului. Cum a putut vota judecătorul acesteia de la TAS în favoarea româncei? Este o glumă?

Șocul reducerii pedepsei este la fel de mare ca acela al suspendării pe 4 ani. Doar că în sens invers. Acum trompetele cântă marșul triumfal, atunci interpretau marșul funebru.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a redus de la 4 ani la 9 luni suspendarea Simonei Halep și a trimis în derizoriu și în ridicol decizia luată de celălalt tribunal, Sport Resolution, care s-a bazat pe probele prezentate de Agenția de Integritate a tenisului (ITIA).

La gunoi cu pașaportul bilogic!

Cine a greșit totuși? A fost o făcătură dosarul acela de peste 100 de pagini prezentat de ITIA la procesul Sport Resolution? S-a sprijinit Agenția de Integritate pe un fals medical de proporții? Au fost acelea zeci și zeci de pagini pline de neadevăruri vândute cu date statistice care dădeau fiori?

De exemplu, despre concentrația de Roxadustat, mult mai mare susțineau ei pentru a fi fost ingerată accidental dintr-un produs contaminat? Ori despre neregulile din pașaportul biologic, care se întindeau, susținea ITIA, pe mai multe luni înaintea fatidicului control din octombrie 2022?

Cine a fost neprofesionist, ITIA, cu faimosul dosar, sau TAS, cu cei 3 judecători care au rașchetat suspendarea de la 4 ani la 9 luni?

Dosarul ITIA a fost o farsă?
Simona Halep

3-0, scor de neprezentare. Pentru ITIA

Dacă ITIA este descoperită și Sport Resolution a judecat strâmb, se cheamă că Simona Halep a ispășit degeaba pedeapsa din iulie 2023. Cum lunile pierdute de atunci încoace nu i le poate da nimeni înapoi, există temeinicia unui potențial proces împotriva ITIA, cu pretinderea de daune nu doar morale.

Decizia luată de TAS șochează și prin unanimitatea verdictului. 3-0 în favoarea româncei, inclusiv judecătorul ales de ITIA votând în favoarea ei. Ce-i asta? O comedie proastă în urma căreia un sportiv de top a pierdut măcar 8-9 luni din carieră, suferind totodată și o traumă psihică, și o deteriorare a imaginii?

Comunicatul ITIA este o bâlbă călduță, din care nu înțelegi dacă membrii agenției ar fi revoltați de întoarcerea dramatică a primului verdict. E un soi de acceptare resemnată, îmbrăcată într-un limbaj neutru, corporatist. Citiți și vă minunați.

"Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) ia act de decizia de astăzi a Curții de Arbitraj pentru Sport (TAS) în cazul jucătoarei române de tenis Simona Halep.

În urma unei audieri desfășurate în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția, completul TAS a admis parțial un recurs formulat de Halep împotriva unei sancțiuni disciplinare impuse de un tribunal independent în septembrie 2023, reducând perioada de ineligibilitate de la patru ani la nouă luni. Decizia de astăzi vine sub forma unui rezumat "adjudecare operativă", decizia completă scrisă a juriului CAS urmând a fi publicată la o dată ulterioară."

Rămâne nelămurirea

Nu că ar conta foarte tare. Mă număr printre pesimiștii care au considerat că Simona putea fi victima neglijenței echipei, dar am crezut în seriozitatea acuzațiilor Agenției de Integritate, bazate pe documente medicale și analize.

Mizam în mod realist pe reducerea pedepsei la jumătate, adică la 2 ani, ceea ce însemna că Simona era eligibilă pentru US Open, exact locul de unde începuse dezastrul. Se cheamă că m-am înșelat și mă bucur că este așa. Că rămân cu o mare nelămurire, și bănuiesc că nu sunt singurul, iar nu prea contează.

Merci, professeur Alvarez! Infiniment

Oricum, astăzi, după decizia TAS în cazul Halep, am înțeles și mai bine importanța oamenilor de specialitate în astfel de situații extreme. Bunăoară expertul francez Jean-Claude Alvarez, cel care a ajutat-o pe Simona să demonstreze contaminarea cu roxadustat a produsului cu colagen furnizat de cuibușorul de nebunii de la Academia Mouratoglou, este pe cale să demonstreze nevinovăția compatrioatei lui Isaora Thibus, floretistă campioană mondială în 2022.

Isaora a fost suspendată provizoriu pentru un test pozitiv la ostarină, un steroid anabolizant care ajută la creșterea masei musculare. Isaora susține însă că s-a contaminat prin contact sexual de la partenerul ei, numitul Race Imbolden, fost floretist și el, dar acum retras din activitate.

Carevasăzică, deși nu mai concurează, omul consumă și acum ostarină. Interesant. Prin fluidele corporale s-a produs conataminarea, pretinde le professeur Alvarez, ce sunteți grei de cap? Și poți să îl contrazici? Nu! Dar poți zâmbi? Mai e voie?


Comentarii (95)
Mirca
Mirca  •  08 Martie 2024, 08:46

Altul care amintește de motivarea de sute de pagini de la SR, dar a citit doar finalul. Probele pozitive nu au fost testate cantitativ! Asta a zis laboratorul ITIA, că nici măcar nu putea sa facă determinare exactă de concentrație că nu aveau cele necesare. Ei au căutat doar să vadă dacă există substanțe interzise și atât, nu să măsoare și concentrația cu exactitate, de altfel chiar între probele A și B a fost diferență de concentrație pe care au pus-o pe seama degradării din cauza expunerii la lumină. De cealaltă parte nici apărarea nu a testat pentru concentrație și nici nu avea cum pentru că dacă produsul a fost contaminat presupui că a fost involuntar și atunci nu te poți baza pe omogenitate, n-ai de unde ști că în lingurile pe care le-a luat Simona nu a fost o cantitate de 1 milion de ori mai mare decât în cele pe care le-a luat laboranta, ar fi trebuit să testezi pe zeci de persoane toate cutiile alea să ai o imagine mai clară și nici atunci 100%. În afara de asta in instanțele sportive nu se da verdict că în cele normale unde condamni pe cineva doar daca nu ai nicio îndoială, nu e cu martori, cu jurăminte etc. Dau verdict pe probabilități și atât. Așa funcționează știința. Contrar aparențelor domeniul științei nu înseamnă să știi, înseamnă să cauți să știi.

milli
milli  •  07 Martie 2024, 15:15
Postat de zb59 pe 07 Martie 2024, 14:47

Veste buna pentru Simona. Dar, din pacate, totul este un circ, o regie, care se invarte in jurul banilor! Multi, foarte multi bani! Prin reducerea unei pedepse de la patru ani la noua luni (o discrepanta uriasa) s-a creat un precedent periculos. Si nu numai in tenis. Vor urma lanturi de dopaje facute din “greseala”, iar sportul “alba” se va doveni ca este mult mai mult decat “gri”!

nu cred ca ar avea sa se dopeze cineva, chiar si "accidental" in ideea ca va sta doar 2 ani cat a stat simona

zb59
zb59  •  07 Martie 2024, 14:47

Veste buna pentru Simona. Dar, din pacate, totul este un circ, o regie, care se invarte in jurul banilor! Multi, foarte multi bani! Prin reducerea unei pedepse de la patru ani la noua luni (o discrepanta uriasa) s-a creat un precedent periculos. Si nu numai in tenis. Vor urma lanturi de dopaje facute din “greseala”, iar sportul “alba” se va doveni ca este mult mai mult decat “gri”!

Vezi toate comentariile (95)
Comentează
Close