OPINII  »  EDITORIAL

Elisabeta Lipă și gimnastica

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 03 ianuarie 2024 16:26 / Actualizat miercuri, 03 ianuarie 2024 17:50

Nu cea de înviorare. Vorbim despre disciplina aceea odinioară glorioasă care după 12 ani a obținut o calificare de pe locul 10 pe națiuni la Jocurile Olimpice de la Paris

Dacă s-ar mai gândi cineva să ecranizeze "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu, rolul Vitoriei Lipan ar trebui atribuit din oficiu Elisabetei Lipă. Fără ironie, doar cu admirație. 

Hotărâtă, aprigă, îndărătnică, trecută prin greutățile vieții, vicleană cât să nu fie colportoare, președinta Agenției Naționale pentru Sport și a Federației de Canotaj își poate juca propriul personaj într-o ipotetică nouă versiune a romanului. Slabe speranțe însă, regizorii noștri de film și de teatru și-au stabilit alte azimuturi.

Unii în căruță, alții în teleguță

Legendă autentică a sportului românesc, Elisabeta Lipă trage alarma trenului cu două vagoane al gimnasticii. A trecut timpul garniturilor luxoase de mare viteză. Acum, totul se înghesuie în două vagoane destul de uzate

În primul se află Sabrina Maneca-Voinea, care se pregătește cu mama ei, Camelia Voinea (vicecampioană olimpică cu echipa la Seul în 1988) pentru Jocurile Olimpice de la Paris, în vreme ce în al doilea sunt celelalte 5 fete componente ale lotului olimpic, antrenate de olandezul Patrick Kiens, coordonator, și Daymon Montaigne Jones – antrenor coregraf.

Privat pe banii statului

Elisabeta Lipă (Lipan) observă anomalia și o amendează. Scindarea lotului nu poate duce la nimic bun, avertizează președinta ANS. Precizând că nu poate interveni în funcționarea FRG, care este o structură privată, de utilitate publică și de interes național. Ce frumos e să ai statut de privat și să trăiești din banii de la stat. Na că a ieșit și rima!

Elisabeta Lipă și gimnastica

„Dacă mă întrebați ca om de sport și ca președinte de federație, că sunt la al patrulea mandat, nu sunt de acord cu această politică de pregătire, pentru că lotul este rupt în două. O sportivă se pregătește în sală la Dinamo, sală construită special în incinta Parcului Dinamo pentru lotul olimpic de gimnastică. Au aparate care stau împachetate și noi ne plângem că n-avem" 
Elisabeta Lipă, cvintuplă campioană olimpică

Olandezi sau neerlandezi?

Lipă pune pe bună dreptate la îndoială "strategia" Federației de Gimnastică de a-i numi pe Kiens și Jones, pentru că "CV-ul lor nu arată că ar fi pregătit nu știu ce echipe sau ce rezultate de excepție au". Într-adevăr, miroase a incompetență. Sau a habarnism. Sau a interese obscure. 

În același timp, mă gândesc că doamna Carmencita Constantin, președinta FRG, este pregătită cu o replică tăioasă la adresa Elisabetei Lipă. Și este normal să fie așa dacă citești raportul de activitate pe 2023 al doamnei Carmencita. Hai să spicuim din ideile șefei de la FRG, cea care ne face să înceapă să ne fie dor de faimosul dumneaei predecesor Nicolae Vieru.

"2023 a fost un an cu obiective îndeplinite, cu multe împliniri, dar şi cu multe frământări şi aşteptări. În final, când tragem linie, un an foarte bun. Calificarea echipei feminine la Jocurile Olimpice este ceea ce ne-am dorit extraordinar de mult, pentru că noi aveam oricum certitudinea unor calificări individuale. (…) 

Gimnastica românească este pe direcţia care trebuie. Şi lucrul care ne bucură pe toţi este faptul că gimnastica revine în casele oamenilor, redevine sportul acela fundamental, care odată practicat deschide drumul către alte discipline sportive. Şi nu ne pare rău, gimnastica este sportul fundamental, cel care dezvoltă calităţile motrice, fizice, psihologice şi motivaţionale. Iar nouă ne place să vedem mai târziu sportivi care derivă din practicarea gimnasticii la bază. 

Pe noi ne ajută foarte mult la creşterea popularităţii, ne place să vedem părinţi cu tricouri inscripţionate pe spate cu mesajul 'Mamă de gimnast' sau 'Frate de gimnastă'. (…) Azi avem senioare mai multe, mai sănătoase, din care putem să facem selecţia celor mai bune cinci pentru Jocurile Olimpice. Avem însă foarte, foarte multe alte lucruri de făcut. Cele mai multe la bază, la nivelul cluburilor şi la nivelul infrastructurii"

Elisabeta Lipă și gimnastica
Carmencita Constantin

Carmencitele

Halucinant! Rămâi cu gura căscată. Ce nu înțelegi, ești greu de cap, măi telespectatorule, măi contribuabilule? Trăim o epocă de împliniri mărețe cu echipa feminină de gimnastică a României calificată la JO Paris 2024 de pe locul 10! Asta ne spune doamna Carmencita. 

Ce rușine, ce mistificare grosolană! Cât tupeu îți trebuie să reciți un astfel de text alcătuit de unii care își iau leafa bricolând minciuni? Și de astfel de carmencite care prezintă o realitate plăsmuită în închipuirile lor de telenovele braziliene sunt pline și birourile altor federații.

E timpul să intrați în rolul Vitoriei Lipan, doamnă Lipă! Nu literal, ci instituțional. În conformitate cu legile de astăzi, nu cu baltagul în mână. Trebuie să fie o cale pentru ca astfel de personaje să își vadă de drum. De pensie, eventual. Mai mult ca sigur specială și aia, că oamenii e musai să fie răsplătiți pentru pantomimă.


Comentarii (22)
MaxiP
MaxiP  •  08 Ianuarie 2024, 10:42
Postat de Enora.Alessia pe 04 Ianuarie 2024, 22:26

Nu stiu daca,intr-adevar,d-na Lipa se aseamana cu Vitoria Lipan ,dar,in rest,articolul mi se pare de bun simt...S-a ivestit destul in noua sala de la Dinamo,ca sa aiba si Bucurestiul o sala performanta de gimnastica,dar d-na carmencita cere bani de peste tot ca lotul sa se pregateasca prin strainatate... Nu e logic,si nici de bun simt... Are dreptate d-na Lipa cand spune ca faptul ca lotul e scindat in doua ,''ca nu formeaza o echipa.'' Nu cred ca avem sanse la medalii la olimpiada,cu actuala echipa si cu acest mod de a se antrena,adica cu antrenori diferiti pentru cele doua grupuri.

Ce legatura are lotul national cu locul unde se pregatesc gimnastele? E sport individual, in orice sport componentii lotului national activeaza la cluburi. Chestia asta cu un lot national care se pregateste centralizat, tot timpul impreuna e depasita, ne este tipica, cu acest sistem nivelul lotului a decazut enorm in ultimii ani. Bun, nu a fost asta principala problema a decaderii, dar nu vad care este obsesia pregatirii permanente cu un lot, din contra, nici nu ar trebui sa fie limitat totul la un lot care se pregateste impreuna, n-ar trebui sa stim inca numele celor care vor merge la JO. Treaba antrenorilor e sa le cunoasca, indiferent unde activeaza, e comparativ cu sporturile de echipa, unde urmaresti jucatorii pentru a face selectiile. Momentan fix cea rupta de lot are cele mai bune rezultate, din nou, nu neaparat ca nu face parte din lot, desi s-ar putea sa se formeze mult mai bine individual, beneficiind de un interes crescut din partea antrenorului individual. Iar sansele scazute la medalie de la JO tin de lipsa de formare si a bazei de selectie din ultimii ani, nu de faptul ca nu exista un lot centralizat. Da, sansele nu sunt foarte mari, desi nu e exclus ca intr-o zi foarte buna una dintre Barbosu sau Voinea sa faca o surpriza placuta. Nici nu cred ca obiectivul este o medalie olimpica la ora actuala, pregatirea pentru medalii olimpice se va face pentru Los Angeles, momentan trebuie sa vedem o crestere progresiva in rezultate.

Enora.Alessia
Enora.Alessia  •  04 Ianuarie 2024, 22:26

Nu stiu daca,intr-adevar,d-na Lipa se aseamana cu Vitoria Lipan ,dar,in rest,articolul mi se pare de bun simt...S-a ivestit destul in noua sala de la Dinamo,ca sa aiba si Bucurestiul o sala performanta de gimnastica,dar d-na carmencita cere bani de peste tot ca lotul sa se pregateasca prin strainatate... Nu e logic,si nici de bun simt... Are dreptate d-na Lipa cand spune ca faptul ca lotul e scindat in doua ,''ca nu formeaza o echipa.'' Nu cred ca avem sanse la medalii la olimpiada,cu actuala echipa si cu acest mod de a se antrena,adica cu antrenori diferiti pentru cele doua grupuri.

MaxiP
MaxiP  •  04 Ianuarie 2024, 18:53
Postat de ThomasVorbe pe 04 Ianuarie 2024, 14:01

In afara de trecutul controversat al antrenorului olandez, toate celelalte trei probleme persistente evidentiate de mine sunt incluse atat in declaratia Elisabetei Lipa, cat si in articolul lui Cristian Geambasu. Situatia generata de contextul federatie privata / finantare publica a fost mentionata de Elisabeta Lipa ca o scuza pentru faptul ca nu a putut sa ia decizii pentru a rezolva acele probleme, dar le aduce in fata cetatenilor pentru ca e un lot olimpic a carui pregatire e finantata din bani publici. Trage un semnal de alarma in presa care ar trebui sa dea de gandit conducerii federatiei de gimnastica. Asta e mesajul pe care il percep eu. Jurnalistul insista pe triumfalismul raportului de activitate al conducerii federatiei care nu are acoperire faptica, ci doar de coafare a situatiei. Si cred ca are dreptate, mai ales ca nu am vazut o comunicare publica adecvata acestui sport destul de mult iubit de romani. Da, aveti dreptate, jurnalistii au scris putin despre gimnastica. Dar sa nu uitam ca jurnalistii publica o stire pozitiva despre un sport atunci cand gasesc referiri de genul "cel mai / cea mai", surprind o poveste sau expun publicului cititor un caracter deosebit care a reusit. Adica exceptiile. Nimeni nu a interzis oficialilor din gimnastica sa comunice public astfel de informatii de exceptie si nimeni nu i-a oprit sa gaseasca registrul potrivit de comunicare a elementelor de noutate rezultate in cursul acelor multor concursuri. Chiar nu sunt?

Nu spun ca federatia de gimnastica e exemplara, dar mi se pare obscur ca exact dupa niste decizii bune, exact la putin timp dupa ce se incepe o munca, dupa ani de zile in care federatia chiar merita sa fie luata la rost si dat cu ea de toti peretii, chiar acum sa criticam?! Apar primele rezultate, anul trecut s-a largit cel mai mult lotul, s-a scos cel mai mult de la gimnaste in materie de rezultate, de siguranta in evolutii si chiar acum ii luam la rost? De cine, de niste oameni care nici macar nu au treaba cu acel sport. Geambasu si gimnastica? Pai mi-e scarba, omul nu are treaba cu sportul, el a mediatizat fotbal toata viata lui. Si cu tot respectul, dar nici Lipa nu cred ca cunoaste foarte mult acel sport, da, vorbeste in calitate de sefa a sportului, dar s-a axat cam mult pe unul din sporturile care incepe sa dea niste semne de viata. De ce nu pune intrebari judo-ului (cu probleme destule controversate si acesta), scrimei, sporturi care au pierdut enorm. Asteapta probabil performanta si acolo. Se va lega cand va aparea echipa de sabie si va performa, sa le puna bete in roate (nu de alta, dar e foarte buna la nivel de tineret). Mi se pare dubios cum toate semnele de intrebare au fost trecute cu vederea ani de zile, cand chiar federatia si-a batut joc de acest sport, iar acum sar toti pe antrenorul olandez. Oare de ce? Eu cred ca e clar, s-au suparat cateva doamne ca li s-a luat painea de la gura. Dar cu ce au performat acele doamne?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează