OPINII  »  EDITORIAL

Franța domnului profesor Krumbholz

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 17 decembrie 2023 23:40 / Actualizat luni, 18 decembrie 2023 16:07

Fetele din Hexagon sunt un model de echipă valoroasă, dar mai ales lucidă. Puternică și echilibrată emoțional. Un om este responsabil de toate acestea. Și nu i se ridică statui

Olivier Krumbholz are aerul unui profesor blând, prin mâna căruia au trecut generații după generații. Aparențele nu înșală. Domnul acesta cu ochelari de vedere și chipul săpat de griji chiar este un profesor. Probabil, cel mai bun la materia pe care o predă. Handbalul. 

Monsieur Krumbholz vorbește măsurat, comunică esențialul. Nu ridică glasul. Se bucură reținut la goluri, nu strânge pumnul ca un bătăuș de cartier.

Naturalețea muncii

Este ceva profund și calm în mesajul unuia dintre cei mai mari antrenori din istoria handbalului. Ceva liniștitor, dar care nu adoarme elevii. Dimpotrivă. După time-out-urile cerute de el, Grace Zaadi, Orlane Kanor, Tamara Horacek și mezina Lenna Grandveau nu țipă isteric și transportă în teren sfaturile primite cu o naturalețe care izvorăște din muncă asumată. 

Echilibrul antrenorului se mută la jucătoarele lăsate să își folosească și puterea de improvizație. Este disciplină, dar nu de cazarmă. Autoritatea lui Krumbholz nu se bazează pe bici și strigăte.

Un model. Perfectibil, nu perfect

Franța a câștigat titlul mondial în fața Norvegiei după un meci pe care l-a controlat de la început. Nu a fost o dominare copleșitoare, Norvegia este o echipă prea bună și prea experimentată să se întâmple așa ceva. Dar franțuzoaicele au știut să își păstreze cumpătul, au avut puterea să treacă peste propriile greșeli și mai ales să profite de greșelile adversarelor. 

Franța lui Olivier Krumbholz este un model de echipă. Nu este perfectă, ci mereu perfectibilă. Excelentă pregătită fizic, cu o apărare unde toată lumea dă cu hârlețul, cu jucătoare de contraatac cu veleități de sprintere, cu o linie de 9 metri care nu iartă, pregătită și pentru jocul pozițional, de uzură.

Franța domnului profesor Krumbholz

Forța liniștii interioare

Franța a devenit cea mai bună echipă din lume pentru că oferă un exemplu de luciditate. De entuziasm controlat, de forță liniștită. Dincolo de scheme specifice, de modernitatea unui antrenor care are 65 de ani și are curajul și apetitul pentru nou al unuia de nici 40, aceasta este, cred, contribuția esențială a profesorului Krumbholz. 

A fost 31-28 pentru Franța în fața unei Norvegii unde Oftedal, Mork și Reistad nu au fost de ajuns pentru încă un titlu mondial. Plus că arbitrii s-au abținut să aplice tradiția și să le împingă de la spate. Nu furi Franța cum furi Muntenegru în finala olimpică.

Hai să ne mințim și noi un pic acum!

Iar dacă ne vom simți părtași la această victorie a fetelor din Hexagon pe motiv că 4 dintre ele evoluează în mirifica Ligă a Florilor (Glauser, Kanor, Zaadi și Flippes), asta înseamnă că unii dintre noi ne-am uitat încă o dată degeaba la Mondialul de handbal. 

În loc să ne întrebăm de ce Zaadi și Flippes arată într-un fel la națională și altfel la CSM-ul antrenat de Adi Vasile, numărăm vedetele legitimate în campionatul nostru și tragem concluzia că ar fi cel mai cel din Europa. Nu este, treziți-vă! Decent ar fi, în schimb, să recunoaștem unde suntem și să încercăm să învățăm. Din câte știu, la un moment dat, demult, a existat ideea nebunească să fie chemat Olivier Krumbholz la naționala României. Dar era nebunească?


Comentarii (15)
ceaiuri
ceaiuri  •  18 Decembrie 2023, 21:29

Franta e favorita si in 2024,J.O.,C.E faptul ca au invins Norv de 2 ori intr-o saptamana spune multe,Olivier a spus ca a format o echipa disciplinata unde nu sunt vedete,toata jucatoarele pun osul ,a cazut un soldat ,altul ii ia locul,in min 15 antrenorul schimba toata echipa in afara de portar si echipa a mers,au o aparere mobila cu iesire la interceptie(centrul mai putin se vede jucand asa)joc in viteza,contratacuri nimicitoare ,ce a surprins ,in momentele mai grele echipa nu a temporizat jocul,a mers peste nordice fara sa le dea timp de respiro ,victorie meritata

MaxiP
MaxiP  •  18 Decembrie 2023, 19:45

Eu nu inteleg de ce oameni care nu se pricep la un sport se simt atat de obligati sa vorbeasca despre acel sport. In primul rand, Franta nu e cam deloc vreo echipa recunoscuta pentru faza de contraatac. Chiar nu e in top, Norvegia, Olanda, Danemarca, da, isi chinuie adversarele prin faza a doua frecventa, repuneri rapide de la centru (contraatac e un termen usor depasit, sunt anumite situatii, relativ putine intr-un meci de handbal). Ideea cu "mirifica" Liga Florilor... e chiar lipsita de respect, ca ii place sau nu domnului Geambasu, da, e una din cele mai tari ligi din Europa. Si desi multi contesta lipsa de rezultate la nivel inalt, ideea e falsa. Da, e sub asteptari tinand cont de numarul de trofee europene nu neaparat multumitor, dar una peste alta, da printre cele mai multe echipe in fazele eliminatorii ale cometitiilor europene. Nu e chiar asa "nemirifica" cum vrea sa o ironizeze autorul. Tot vad obsesia asta cu cele 4 jucatoare din Romania, de ce nu joaca la fel... pai in primul rand, din cate stiu, Zaadi a jucat putin la acest CM. Fiind nerefacuta complet. Altfel, la CSM a schimbat fata echipei de cand a venit, asa cum s-a schimbat fata echipei in rau atunci cand s-a accidentat. Cum adica nu joaca la fel, pai din contra, e piesa de baza la CSM, la frantuzoaice nu a fost la acest CM. Kanor? A fost linia 2, nu a fost titulara la CM. Mai degraba la Rapid e o jucatoare mai providentiala. Cum adica nu a jucat la fel? Idei, pareri, lasa-i pe altii sa co

emilou
emilou  •  18 Decembrie 2023, 15:26

Cat de aproape am fost sa-l avem antrenor. Exista un amplu interviu cu dumnealui (cred ca Radu Naum l-a realizat). Cunostea foarte bine handbalul romanesc. Cu toate semnele de intrebare pe care le ridica prezenta marilor jucatoare in handbalul romanesc (salarii din bani publici, autohtonele joaca mai putin etc), consider ca e o sansa pentru toti ca acestea sa evolueze aici. Romancele sunt obligate/provocate/starnite sa se antreneze/pregateasca pentru a fi la nivelul vedetelor. Publicul va veni mai mult la meciuri, constient fiind ca are ce vedea. Si nu in ultimul rand, aceste vedete pot constitui modele pentru copii/junioare (cam ceea ce reprezenta Bella Gulden si Linnea Torstenson, de exemplu acum cativa ani).

Vezi toate comentariile (15)
Comentează