OPINII  »  EDITORIAL

Mărunței, dar nici prea tehnici

Articol de - Publicat vineri, 03 iunie 2022 08:43 / Actualizat vineri, 03 iunie 2022 10:45

Cum să arate jucătorul român selecționabil dacă domnii antrenori continuă să își facă meseria ca pe timpul fotbalului cu basca pe cap?

Anghel Iordănescu observă că fotbalistul român are o inferioritate fizică față de adversarii pe care urmează să îi întâlnim în Liga Națiunilor. Nu jucăm totuși cu naționala Atlanților ori cu selecționata Coloșilor din Rhodos. Adversari ne sunt Muntenegru, Bosnia și Finlanda, reprezentanții unor popoare la fel ca noi, mai cu cetățeni de înălțime medie, mai cu scunzi, mai cu înalți.

Mărunței, dar nici prea tehnici
Alex Maxim este unul dintre cei mai tehnici jucători români

Antropologie pe genunchi

În sfânta noastră tradiție a aproximării, fostul selecționer prezintă situația ca pe un soi de inferioritate antropologică a jucătorului român, prin definiție mai pirpiriu și mai fragil, neapărat însă mai tehnic și mai fâșneț. Și musai mai iute la minte decât feciorii ăia mai blonzi, din Nord, sau mai bruneți, din Balcani.

Fotbalul românesc are un anumit specific, iar acum întâlnim echipe de forță, de putere, cu spirit de luptă. Jucătorii noștri sunt mai fragili, mai puțin luptători, încearcă să compenseze doar prin tehnică.

- Anghel Iordănescu, fost selecţioner

Ghinionul de a fi înalt

Teoria este veche, dar asta nu o face și adevărată. Poate odinioară am fost tehnici, pe vremea lui Dobrin și Dumitrache, a lui Balaci și Marcel Răducanu, a lui Liță Dumitru, de ce nu a lui Anghel Iordănescu?, varianta cu mustață pe oală.

Acum ascundem selecția după ureche în spatele ușii cu false bijuterii fotbalistice. De la copii și juniori până la nivelul Ligii 1, antrenorul român continuă să îl privească suspicios pe băiatul înalt. Soarta puștiului este, așadar, pecetluită. În poartă cu el! Cu ceva noroc, în centrul apărării.

Empiric

În schimb, retina domnilor profesori este fermecată de micuții driblangii pe metru pătrat. De-aia jucătorii noștri sunt mai fragili și mai micuți decât adversarii lor, domnule Anghel Iordănescu! Pentru că selecția este empirică, după idei preconcepute. Suntem fragili și scunzi la fotbal nu din cauză că am fi neam de pigmei, ci din cauză că unii practică meseria ca pe vremea fotbalului cu basca pe cap.

Ne-am pricopsit cu Iulian Cristea

Ieșit din capcana clișeelor despre inferioritatea fizică a jucătorului român, Iordănescu senior intră pe un teritoriu pe care îl stăpânește. Astfel, fostul selecționer atrage atenția că actualului selecționer i-ar mai fi făcut trebuință vreo doi atacanți (vârfuri mai exact, precizează generalul), măcar încă un fundaș stânga (lângă discutabilii Camora și Bancu, aș adăuga eu) și un mijlocaș la închidere, un număr 6, așa-numitul controlor de joc.

Mai țineți minte, pe vremea când îl aveam pe Ionuț Lupescu acolo strâmbam din nas și glumeam despre lungimea paselor lui. Acum se pare că ne-am pricopsit cu Iulian Cristea. Care e jumătate mijlocaș la închidere, jumătate fundaș central.

Tiparul cazon

Există la naționala României un punct comun între selecționerul fericiților ani ‘90 și fiul său în afara rudeniei de gradul unu. Edi Iordănescu a decretat disciplină militară la lotul convocat pentru partidele cu Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Finlanda, spiritul cazon fiind, se pare, alt tipar care se potrivește jucătorului român.

Declarând că a dat milităria jos din pod, Edi ne spune în subtext că la acțiunile anterioare, amicalele cu Grecia și cu Israel, băieții s-au comportat ca-n civilie. Puținii care au făcut armata știu despre ce vorbesc.


Comentarii (8)
lmanda
lmanda  •  05 Iunie 2022, 12:20

Dl Geambasu bati campii cu gratie legat de faptul ca ex - jugoslavii sunt ca noi si mici, si inalti. Daca te interesai mai bine ai fi aflat ca cei din Muntenegru sunt, ca medie, cei mai inalti din lume. Am fost in Budva si singuri burtosi au fost pe plaja un rus si un roman. Veneau la plimbare unii care ma faceau la 1,88 sa ma simt mic. La sarbi in fiecare comuna poti face o echipa de baschet asa ca sa acceptam realitatea, am degenerat ca nație, nu se face sport de masa

pele1281
pele1281  •  03 Iunie 2022, 21:44

Dincolo de unele pareri subiective, chiar malitioase despre articol, cred ca domnul Geambasu are dreptate in multe privinte. Cliseul ca suntem tehnici este folosit de 60 de ani, dar cei din spatiul iugoslav si mediteranean ne-au depasit mereu la acest capitol. Azi, tehnica fara forta si viteza, e ineficienta. Uitati-va la francezi, spanioli, chiar brazilieni! Ca si la handbal si alte sporturi de echipa, am ramas mult in urma. Si nu vom mai recupera, probabil, niciodata acest handicap!

fibra
fibra  •  03 Iunie 2022, 19:46

Suntem pitici dar suntem falnici si dupa fiecare infrangere avem deviza: "Mergem mai departe,luam fiecare meci in parte!" Mai baieti daca nu va uitati la meciuri de afara unde se joaca FOTBAL ,macar priviti inapoi sa vedeti cum se juca si pe plaiurile astea. Sa aveti bafta!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează