OPINII  »  EDITORIAL

Tunsoarea lui Ianis, metafora vieții. Adânc!

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat joi, 22 februarie 2024 15:48 / Actualizat joi, 22 februarie 2024 16:23

Circulă un filmuleț pe net în care Hagi junior apare destins, mulțumit cu și de sine. Este, de fapt, sindromul unei generații.

Avem vești proaspete din Spania despre Ianis Hagi. Și nu sunt rele deloc. Nu prea au legătură cu fotbalul, dar au cu profilul personajului. Căci nu doar fotbalul contează în viață. Faptul este că internaționalul român se află într-o stare de spirit excelentă acum, după întâlnirea cu frizerul lui venit special din România pentru a-i oferi tunsoarea la care visează de mai mult timp.

"Visul meu cel mai mare e să-mi iasă freza asta, că mă chinui de doi ani la ea", i-a spus amuzat Ianis băiatului cu foarfeca în mâna. "Virgil the barber" scrie pe prosopul care se află la gâtul fotbalistului.

Probabil că respectivul este o somitate în domeniul lui. Totul a fost filmat și postat pe TikTok, să rămână pentru posteritate. "Se tunde fiul Regelui", episodul 1, sezonul 1.

Dialogul continuă în aceeași notă relaxată, pentru că acțiunea propriu-zisă a tunsorii nu este altceva decât prilej pentru o confesiune despre lume și despre viață a lui Ianis. De ce nu?

"Eu cred că e bine să îți pui anumite obiective, să fii îndrăzneț sau să ai curaj, dar nu stau să mă uit în viitor. La modul că trebuia să fac ceva la o anumită vârstă. Toate vin la rândul lor, toate vin când trebuie. (...) La fel ca și la părul meu, am acceptat procesul, am trecut și prin momente bune, și prin momente rele.

Câteodată te ascultă părul, câteodată nu. Iese cum vrei, câteodată nu iese, dar rezultatul final e satisfăcător. Nu e satisfăcător doar că ridici trofeul, momentul acela trece într-o secundă. Experiența până atunci te face să fii fericit și bucuros."

Dincolo de bula de confort

Uau! Sau wow! Mother f...r! Părul care crește ca metaforă. Ianis trăiește în bula lui și se simte confortabil acolo. Ar trebui să îl aducă cineva cu picioarele pe pământ? Poate că da, dar cine? Cine are curaj să îl trezească din plimbarea aceasta somnambulă prin lume?

Tunsoarea lui Ianis, metafora vieții. Adânc!
Ianis Hagi la frizer

Dincolo de coconul în care crește părul frumos și ondulat al lui Ianis este o realitate complet diferită. Fiul lui Hagi a bifat prezențe în 20 de partide de când este împrumutat la Alaves, în Primera. 16 în campionat, 4 în Cupa Regelui (a regelui Spaniei, nu a lui Gică!).

În majoritatea acestora are doar câteva minute jucate. Bilanț – două goluri și o pasă decisivă. Ambele goluri au fost marcate în meciul de Cupă cu Deportivo Murcia, o echipă din ligile regionale spaniole. A fost 10-0 pentru Alaves, asta ca să ne dăm seama de dimensiunea adversarului.

Cum te integrezi rapid

Spaniolii de la Alaves sunt nemulțumiți, laolaltă oficiali ai clubului, suporteri, ziariști locali și de la cotidienele madrilene. Nici scoțienii nu par deloc fericiți să își repatrieze jucătorul. Îmi închipui că nici selecționerul nostru nu este prea liniștit, mai ales acum după ce a văzut filmul. Bănuiesc că l-a văzut, e un "must".

Și sigur a mai văzut cum s-a bucurat Radu Drăgușin la golurile colegilor de la Tottenham, ce sprint a băgat pe marginea terenului. Clar nu i-a scăpat lui Edi nici cum râdea cu subînțeles Horațiu Moldovan în autocarul lui Atletico atunci când Griezmann era ținta ironiilor lui Rodrigo de Paul. Asta înseamnă să te integrezi repede în colectiv?

Cam la asta se rezumă deocamdată faptele unora dintre jucătorii cei mai importanți din campania de calificare la Euro. La figurație. Și nu sunt semne că lucrurile se schimbă în viitorul apropiat.

Edi Iordănescu are niște alegeri de făcut, nu că l-aș plânge, iar timpul presează. Tik, Tok, Tik, Tok!


Comentarii (65)
Adrian2500
Adrian2500  •  28 Februarie 2024, 01:15

Păi nu voi presa ii faceti mari vedete, considerându-i mari talente daca vreunul din ei reușește sa marcheze un gol fără să rupă gazonul? Iar apoi cand isi arata adevarata valoare prin vreun campionat mai de soi, prin Turcia, Arabia Saudită, etc... uitati ca nu de mult ii considerati mari talente...Va treziți din visare si incep criticile. Ma intreb si eu, cand sunteti obiectivi? Inainte sau dupa! Eu cred ca nici inainte si nici după. Si ca scrieti doar din interes. Cat despre Ianis Hagi sa-mi spuneti si mie cand o sa fie si el titular macar prin Cehia, Belgia, sau pe unde a mai fost Nicusor Stancu. Niciodata!!!! Lasă că la anul îl vedem iar la Farul. Nici Jordy Cruif nu a calcat pe urmele tatalui Johanes Cruif. Doar ca, Johanes nu-si lauda plodul, iar presa olandeza isi vedea de menirea ei.

therealreddog33
therealreddog33  •  27 Februarie 2024, 00:03
Postat de dorelus pe 25 Februarie 2024, 22:55

Domnul meu dacă dvs considerați ca Ianis Hagi este fotbalist de calitatea cu care este înzestrat de media și tatăl sau (pană la urmă subiectivitatea lui Hagi tată este de înțeles, și eu sunt tata și poate nu judec copiii mei cu obiectivitate și mi se pare normal) foarte bine. Eu nu vad niciun argumente pertinent în mediatizarea exagerată a lui Ianis, cred chiar că-i face rău. În ce privește echipa Genk, am șansa să-i vad jucând, chiar pe Fenix arena, azi Cegeka Arena, și sunt de acord cu dvs este o echipă bună, știu foarte bine jucătorii pe care i-a dat fotbalului european, mai ales celui englez, suntem vecini de 30 de ani, eu și clubul vreau a spune. Când spun echipa de categoria a treia doresc să spun din punct de vedere european, adică cu oarece șansă ar putea ajunge in fazele finale din Conférence League. Dacă am greșit evaluarea, pardon. O seară frumoasă și liniștită. Noapte albastră.

Absolut de acord cu mediatizarea exagerata, asta ii va face rău și lui Drăgușin pe termen lung. Cu Ianis tot ce am spus mereu e că e un fotbalist bun pentru România (cea de acum, nu cea de pe vremea lui taica-su), dar mediocru peste hotare. A arătat ceva fotbal la Viitorul și la Rangers pana la accidentare. Nu va putea în veci sa facă pe teren ce făcea taica-su. Și nu am vrut sa fiu lipsit de respect la adresa dvs - dacă am facut-o, îmi cer scuze. Fiecare om are dreptul la o opinie, o respect pe a dvs. Cu privire la Genk - cred că scopul lor nu e de a fi o echipa mare, ci de a creste și vinde jucători, ceea ce face foarte bine. Dar se pare ca știți asta foarte bine :).

constantinpurcarea89
constantinpurcarea89  •  26 Februarie 2024, 07:47

Geambasu, o rusine de ziarist corupt, vezi ca se plange lumea ca ai crescut preturile la *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (65)
Comentează