OPINII  »  EDITORIAL

Luninfinit. Ca zidul blanco

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2024 11:33 / Actualizat joi, 18 aprilie 2024 14:03

Fiecare meci are povestea lui, după cum pentru fiecare fotbalist există momentul său de glorie. Fără un dram de noroc însă, nu te poți ridica deasupra tuturor.

Andrii Lunin, căci despre el este vorba, a avut răbdarea pe care ar trebui s-o aibă, păstrând evident proporțiile, Horațiu Moldovan. La o zi după ce fostul rapidist a părăsit împreună cu Atletico Liga Campionilor, un alt goalkeeper, tot al unui grande din LaLiga, a scris istorie.

A apărat aproape tot în fața campionilor mondiali, pe "Etihad", și a ghicit două execuții la loviturile de departajare ale lui Bernardo Silva și Kovacic. Și-a câștigat astfel definitiv locul între „galacticii” conduși de pe margine de Carlo Ancelotti, ce l-a preferat lui Kepa și care i-a oferit prilejul să uimească.

În 2018, era a patra variantă de portar!

Și nu oricum, nici oriunde, ci chiar în momentul cel mai important al sezonului, în care trupa lui Carlo Ancelotti poate să facă pasul decisiv către cele două obiective rămase în acest sezon, Champions League și Primera Division.

Andrii Lunin și-a primit recompensa aseară, după ce a așteptat doi ani și șapte luni ca să debuteze în tricoul blanco. Portarul, care l-a costat în vara lui 2018 pe Florentino Perez cinci milioane de euro plus alte cinci ca bonusuri, avea doar 19 ani, când s-a despărțit Zorya Luhansk, și tot viitorul în față.

Era, totuși, a treia soluție (dacă nu chiar a patra!) între buturile Madridului, după Thibaut Courtois, Keylor Navas și la concurență cu Luca Zidane. N-avea nicio șansă, dar a crezut în steaua lui.

L-a trimis pe Kepa pe banca de rezerve

A trebuit să îndure exilul la Leganes, Valladolid și Oviedo, unde l-a împrumutat Real, și să-și aștepte rândul. Lunin, cel notat cu 10 de Marca și care i-a năucit, prin paradele sale, pe "cetățeni", n-a uitat probabil debutul la Madrid, 1-2 după prelungiri cu Alcoyano, în Cupa Regelui.

La fel, nici primul joc în Primera Division, tot un eșec!, 0-1 cu Atletico. Andrii nu a strâns decât 17 meciuri în trei sezoane în blanco și nu o dată a vrut să rezilieze contractul și să plece.

Luninfinit. Ca zidul blanco
Portarul Lunin

Ghinionul lui Courtois, grav accidentat în vară, s-a transformat în șansa lui, în condițiile în care, după primele două etape ca titular în acest sezon, i-a cedat locul în poartă lui Kepa, folosit zece etape de antrenorul italian. Dar când a reintrat, a fost de neclintit.

Are medie de sub un gol primit pe meci!

Viitorul nostru adversar în grupa de la Euro 2024, ucraineanul, ajuns acum la 25 de ani, are o medie de sub un gol primit în 27 de jocuri din actuala stagiune și 12 clean-sheeturi. I-a crescut de peste trei ori cota în acest sezon de poveste și ascensiunea lui continuă.

Nimeni nu și-ar fi imaginat că, după gafa din turul de pe "Santiago Bernabeu", când nici nu și-a pus bine mănușile și a fost surprins de vicleanul Bernardo Silva (cum se mai întoarce roata în fotbal!), va fi ca Iker Casillas în zilele de glorie și ca un Superman la Manchester!

A avut 11 parade aseară și a fost nevoie de o eroare a lui Rudiger pentru a fi învins. Desigur că, fără o apărare aproape ireproșabilă în fața lui, deseori chiar eroică, n-ar mai fi ieșit în față și n-ar fi trebuit să apeleze la fler și informațiile oferite de Kepa și Rudiger, pentru a se arunca pe colțul potrivit și a neutraliza penaltyurile care l-au transormat în erou.

Când ai 36,3% procentajul baloanelor respinse de la punctul cu var în carieră (8 din 22), nimic nu pare imposibil. Lunin a dovedit-o și poate merge până la capăt, în finala de pe Wembley.


Comentarii (9)
bozo76
bozo76  •  21 Aprilie 2024, 05:02

Keylor navas a plecat deja. Curtois ce mai se aude? Se retrage?

camcam
camcam  •  19 Aprilie 2024, 08:57

NOROC ... asta a avut realul. cand te gandesti ca viitoarea castigatoare a UCL a iesit din propriul careu in 120 min doar de 3-4 ori,primul corner venind in prelungiri. eu zic ca nu lunin a fost cel mai bun de la real ci carvajal... la intors doku pe toate partile ca pr snitel dar a rezistat.

mihailstanciu
mihailstanciu  •  18 Aprilie 2024, 21:04

Lunin a fost mvp-ul partidei. Foarte bun portar !

Vezi toate comentariile (9)
Comentează