OPINII  »  EDITORIAL

Arbitrul, bată-l vina!

Articol de - Publicat luni, 30 august 2021 14:44 / Actualizat luni, 30 august 2021 16:45

După 6 etape, Rapid a primit primele goluri și a suferit cea dintâi înfrângere, 1-2 cu Universitatea Craiova pe Arena Națională. Condusă cu 1-0, formația din Bănie a înscris târziu, în minutele 83 și 90+1, dar succesul ei a părut meritat, oricât au susținut fanii vișinii contrariul.

Plecând de la eliminarea lui Belu, avertizat a doua oară încă în finalul reprizei 1, suporterii s-au grăbit să pună eșecul pe seama arbitrajului lui Radu Petrescu. Au exagerat. Dovadă că specialiștii în materie i-au dat dreptate "centralului" bucureștean în toate fazele controversate. 

Cu excepția uneia, pe care au lăsat-o în coadă de pește. Experții TV au apreciat că Petrescu a procedat regulamentar de câte ori i-a arătat "galben" lui Belu, dar și atunci când, înaintea golului de 2-1, n-a fluierat fault la Alami, cum au cerut rapidiștii.

Arbitrul, bată-l vina!

În prelungiri, asta-i excepția, Găman i-a sărit în spate lui Săpunaru în careu și unii au văzut penalty. Nu și "centralul". Decizie la limită, fifty-fifty, Petrescu putea acorda 11 metri sau nu. N-a acordat, însă e greu de spus, chiar imposibil, că a urmărit s-o ajute pe Craiova. Dac-ar fi vrut asta, ar fi dictat penalty pentru ea mai devreme, la un atac interpretabil asupra lui Markovici.

La cât de pasional și de statornic e publicul giuleștean, venit iarăși în număr mare, spre 10.000 de oameni, firește că prestația brigăzii de arbitri a încins spiritele. Au turnat gaz peste foc replicile unor jucători și ale antrenorului. Albu, de pildă, s-a plâns că „Puteam să pierdem numai pe mâna arbitrului”, în timp ce Mihai Iosif a mers mai departe. A reclamat „Ciupituri, ciupituri, mereu peste noi!”, după care, cu trimitere la parcursul din startul sezonului, a avertizat că „Probabil deranjăm, așa a fost mereu în istoria Rapidului”.

Fie rostite la cald, unele și îndulcite ulterior, declarațiile de acest gen, nervoase, pică întotdeauna prost. Incită galeria, o încrâncenează. Înveninează atmosfera. Le dă apă la moară ultrașilor. Așa se ajunge la incidente reprobabile, precum cele semnalate la terminarea partidei cu Craiova, când Reghecampf era cât pe-aici să ia în cap o sticlă cu apă aruncată din peluză, iar jucătorii oaspeți au fost scoși de pe gazon printr-o parcare ca să nu riște nimic.

Păcat, mare păcat, că un meci atât de frumos s-a încheiat atât de urât. Numai că golănia n-are nevoie de prea multe scântei spre a se declanșa.

Aș nota însă că, experimentat, căpitanul Săpunaru n-a căzut în capcană, el precizând din capul locului că „Nu discut despre arbitraj!”. Poziție pe care s-a situat, spre lauda lui, și Victor Angelescu, principalul acționar rapidist admițând că Belu a primit ușor primul „galben”, dar refuzând să cânte în corul contestatarilor.

Nu-l cunosc pe Angelescu, n-am vorbit niciodată, ceea ce nu mă împiedică să remarc că, deși de-o vârstă cu Săpunaru, cel mai tânăr investitor important din Liga 1 e un tip echilibrat, realist, decent. În măsura în care va rămâne pe aceeași linie, va putea deveni, dacă n-a și devenit, modelul noului conducător din fotbalul nostru. Un tip modern, grație căruia fenomenul va avea numai de câștigat.


Comentarii (41)
davidgraham
davidgraham  •  31 August 2021, 13:09

Sa se scoata cartonasul rosu la meciurile Rapidului si lovitura de la 11 m la meciurile FCU Booveni. Sunt ilegale.

7kay
7kay  •  31 August 2021, 11:37
Postat de flosud97 pe 30 August 2021, 17:39

Auzi bre clonatule va asteptam iar la anu sa va éliminé alti necunoscuti dupa Tibilisi si Laci, chiar sunt curios sa vad ce neica nimeni va elimina la anu, Cs mogosoaia blue lions niciodata adevarata Craiova

Mai ușor cu meciurile din cupele europene. Dacă eram atât de buni precum vrem sa ne credem, nu ne bătea Armenia niciodată. Cât despre meci a câștigat echipa mai bună.

florar
florar  •  31 August 2021, 09:53
Postat de supereduardo10 pe 30 August 2021, 21:14

Ce imi place asta "specialistii' O intrebare daca se juca in Anglia, Gernamia sau Franta cam cati jucatori ramaneau pe teren ? Daca va uitati la meciuri numai intrari asemanatoare ca ale lui Belu sunt. Dar marii specialisti vor ei sa acopere hotia sau macar incompetenta. Vreti fotbal pai atunci ivatati din fotbalul mare. Daca voi imi ziceti ca primu galben s-a data ca a intrat "tare"" Unde a intrat tare ca nici nu l-a atins pe craiovean, a venit prin alunecare procedeu care nu este interzis din cate stiu eu si a lovit mingea cu piciorul din spate total intamplator, e mingea aia dargi specialisti i-a venit peste picioare craioveanului, nici vorba de fault dar de galben ce sa mai zicem. Bine cred ca multi au nevoie de ochelari sau sunt pacaliti de viteza lui Belu. Pai da sa nu mai alergam sa nu jucam in viteza sa nu facem alunecari ca luam galbene este? mai bine sa afem un fotbal incet si fara valoare este draci specialisti? :)))

In orice tara se juca Belu nu ar fi intrat pe teren ca era suspendat pentru bataia cu Steaua.....Dar rapidistii au zis ca le merge la infinit dar au uitat ca nu jucau cu Steaua ca sa fie avantajati....

Vezi toate comentariile (41)
Comentează