OPINII  »  EDITORIAL

Degetul pe rană

Articol de - Publicat marti, 13 iunie 2023 14:38 / Actualizat marti, 13 iunie 2023 14:59

S-a întors în țară, poate definitiv, Silviu Lung junior, care a apărat ultima oară poarta lui Al Raed din Arabia Saudită. În vârstă de 34 de ani, împliniți deunăzi, pe 4 iunie, cel mai mic dintre fiii legendarului portar al Craiovei Maxima (76A) n-ar mai vrea să continue afară, unde e plecat din 2017. Întâi în Turcia, 6 sezoane la Kayserispor, după care, din 2022, la Al Raed.

Se aude că măcar două cluburi ar fi interesate aici de serviciile goalkeeperului care, printre altele, a câștigat campionatul cu Astra Giurgiu în 2016 și a strâns 3 selecții în națională. Acestea ar fi Petrolul Ploiești și, lesne de închipuit, Universitatea Craiova, în tricoul căreia, oltean get-beget, Lung jr. a debutat în 2006. De văzut la care dintre ele își va încheia cariera, dacă se va ajunge la o înțelegere. Logic e ca juniorul să fie căutat, impresia lăsată de el fiind cea a unui tip serios și muncitor. De încredere. Care n-a creat nicăieri probleme.

Ajuns la Otopeni, Silviu Lung jr. și-a exprimat speranța că fotbalul din Craiova și din zona Olteniei se va dezvolta. Apoi, lărgind cadrul discuției, s-a referit la echipa națională cu niște cuvinte care ar merita să ne pună pe gânduri. Dacă nu le-ați auzit, vă invit să le ascultați.

"Majoritatea țărilor au investit (n.a. în fotbal) și au început să crească din ce în ce mai mult. Noi n-am investit, am stagnat, din contră, am și regresat, așa că e normal ca la națională și la echipele de club să nu fie rezultatele dorite", a declarat el.

Degetul pe rană

Cred că juniorul a pus degetul pe o rană încă nevindecată. Deși n-a intrat în detalii, a surprins esențialul și a explicat, cu riscul de a simplifica, de ce fotbalul nostru a rămas de căruță. Tot mai sărac și mai departe de cel modern, competitiv.

Legat de asta, mărturisesc că m-a surprins, să nu zic șocat, comparația privind drepturile TV din România și din Anglia. Firește că nu-s atât de naiv, nu eram, încât să-mi imaginez c-ar exista egalitate între cele două. Nu, căci fotbalul de dincolo de Canalul Mânecii înseamnă o altă realitate. Cu alte dimensiuni și, firește, cu alte realizări.

Totuși, când la noi drepturile TV pentru întreaga SuperLigă, 16 echipe, reprezintă 28 de milioane de euro anual (vor fi 30), aveți idee cât au încasat din TV la finalul sezonului 2021-2022 formațiile care au retrogradat din Premier League? Ei bine, conform Daily Mail, Norwich, Burnley și Watford au primit fiecare câte 115 milioane de euro! De peste 4 ori mai mult decât toată prima noastră divizie!

Și-atunci, nu vă supărați, de unde să investești și, mai ales, cum să te compari și de ce?! De florile mărului, nu?


Comentarii (29)
pladimirvutin
pladimirvutin  •  15 Iunie 2023, 06:02
Postat de ali.bec pe 14 Iunie 2023, 00:03

Maestrul (truismelor) lovește din nou. Crunt și in benestiutul lui limbaj de lemn. Ca banii din drepturile tv in Anglia sunt exorbitante fata de Mămăliga e binestiut. Dar presupun ca nici pe liga daneza nu se da mai mult decât pe cea condusă de pretenul Gino, dar pescarii de acolo i-au atribuit un 10-0 sec fecesebelei gesepiste. Și nici liga norvegiană nu-i mai bine platitia, dar Norvegia l-a produs pe Haaland. Deci care e morala compunerii (de altfel de nota 10, dacă ar fi fost scrisă de un elev de clasa a VI-a)?

Prietenas, daca tot esti asa ager la minte si bun cunoscator al fenomenului, evident superior lui OI, din moment ce ii demontezi teoria si il critici cu nonsalanta, de ce nu te apuci de jurnalism? Du-te fratioare la trust si cere-te in locul lui.

pladimirvutin
pladimirvutin  •  15 Iunie 2023, 04:34

Cu permisiunea dvs, domnule Ioanitoaia, as vrea sa va sugerez o corectie minora in textul articolului. In opinia mea, rana nu este "nevindecata", ci "nevindecabila".

Dobermannul
Dobermannul  •  14 Iunie 2023, 13:18
Postat de jean_gabin pe 13 Iunie 2023, 21:00

Ionescule iarasi nu intelegi sau numai te prefaci. Cand vom avea noi jucatorii kosovarilor raspanditi la mari echipe de pe continent vom fi noi considerati favoriti. Citeste gsp.ro si vei afla ca lotul lor este cotat dublu fata de al nostru sub aspect valoric. Si atunci nu exista nici un raționament sa ni se acorde noua prima sansa.

Ionescu e troll. Si trollul e un gica contra rau intetionat, adica nu poate fi convins cu oricate argumente si oricat de valide ar fi ele. Dovada? "Gheorghe Hagi a fost un jucator mediocru care a jucat la echipe mediocre" zice el.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează