OPINII  »  EDITORIAL

Nelu Varga nu-i Dan Șucu!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 09 aprilie 2024 16:11 / Actualizat marti, 09 aprilie 2024 16:41

A revenit moda, să nu-i zic mania, de a schimba antrenorul după câteva rezultate mai slabe. Probă convingătoare fiind aceea că doar 6 din cele 16 echipe din Superligă au păstrat banca tehnică de la începutul sezonului: FCSB, Rapid, Farul, UTA, Oțelul și Hermannstadt. De notat că niciuna dintre ele, nici măcar din play-out, nu-i amenințată cu retrogradarea ori barajul. De aici, concluzia că stabilitatea conferă liniște.

La polul opus se situează Craiova lui Mititelu, grupare ce-a schimbat antrenorii, scuzați clișeul, mai des decât cămășile. Dacă pregătirea de vară a fost făcută de Joao Janeiro, portughezul n-a mai prins debutul oficial al campionatului, abordat de FCU Craiova cu intermediarii Vasilică și Drăgan.

Aceștia vor mai primi încredere și între scurta ședere a lui Dică și cea a lui Costantino, mișcări ce-au precedat reîntoarcerea lui Napoli (pentru zecea oară!) și, recent, pe cea a lui Trică. În total, cu interimatele lui Răducan și David, 8 mandate, dar și, în ciuda valorii lotului, poziția 8 din 10 în play-out, de baraj. Cum îți așterni, așa dormi, valabil și pentru "lanterna roșie" din Botoșani, cu 5 schimbări de antrenor.

În sens contrar, e de remarcat atitudinea Rapidului. În pofida celor 3 eșecuri consecutive din play-off, culminând cu 1-4 de-acasă cu CFR Cluj, șefii clubului din Grant l-au menținut în funcție pe Bergodi, a cărui demisie au cerut-o insistent și zgomotos fanii vișinii. Greu de spus cât va mai rămâne italianul, posibil că până la proxima înfrângere. Dincolo de asta însă, pentru că au rezistat presiunii și n-au cedat, Șucu și Angelescu au dovedit sânge în instalație. Personalitate, curaj.

Nelu Varga nu-i Dan Șucu!

Diferit s-a pus problema în Gruia. Acolo unde, din câte am aflat, lui Mutu și lui Balaj li s-a sugerat să demisioneze după dezastrul din Cupă de la Hunedoara.

De acord că o umilință de 0-4 ustură rău. Mai ales când te numești CFR și te surclasează o divizionară B. Pe de altă parte, nu trebuia omis că formația clujeană a jucat în 10 din minutul 11, că i-au lipsit Ajeti, Kresic, Matei Ilie, Abeid și Avounou, că Mogoș și Camora, accidentați, au ieșit pe parcurs. Tot atâtea, cum să le spun?, circumstanțe atenuante.

Cum fiecare om e alt om, acceptați încă un loc comun, Nelu Varga nu-i Dan Șucu și nici invers. Viitorul va demonstra care dintre ei a avut mai multă dreptate.

Acum CFR îl așteaptă pe Dan Petrescu ca pe Salvatore della Patria. Deși acesta nu revine glorios din Coreea de Sud, unde a lăsat-o pe Jeonbuk în coada clasamentului, 12 din 12, cu doar două puncte, două egaluri, din 5 partide! Din câte știu, și am pretenția că nu mă înșel, "Bursucul" nu s-a implicat în pregătirea meciului disputat de CFR cu Rapid, căci la ora aceea era încă antrenorul lui Jeonbuk, nu fusese concediat. După cum nici nu i s-a promis un salariu lunar de 30.000 de euro, din simplul motiv că nu la telefon se discută asemenea chestiuni.

Socotind că Dan Petrescu a câștigat 4 titluri cu CFR, evident că întoarcerea lui merită privită ca o șansă în plus pentru Deac et Co. Dar ea nu înseamnă și o garanție, chiar nu! De văzut ce le va putea oferi „Bursucul" unor suporteri ce se cam săturaseră de jocul închis, posomorât, al favoriților. Urât, dar aducător de puncte și de succese, nu-i așa?


Comentarii (63)
Dobermannul
Dobermannul  •  14 Aprilie 2024, 14:24

E foarte greu sa vorbesti de merit sportiv intre echipe atat de slabe. Sigur teoretic da e posibil ca una sa fie un pic mai buna ca alta dar ... de ce sa cauti chiori in tara orbilor si sa-i faci imparati? Ne furam singuri caciula. Ce ar trebui atunci sa facem? Ar trebui sa vedem unde sunt problemele care ne-au dus aici. Cum era cat pe ce in 2006 sa avem doua semifinaliste de Cupa UEFA si doar tragerea la sorti a dus la eliminarea uneia dintre ele si acum zburam afara din primele tururi preliminare? Cum a fost posibil ca in aug 2016 sa fim pe locul 7 din lume cu echipa nationala si 8 ani mai tarziu pe locul 45 in cadere de la an la an? Astea sunt temele de discutii serioase.

Dobermannul
Dobermannul  •  14 Aprilie 2024, 13:33
Postat de MaxiP pe 14 Aprilie 2024, 07:22

Nu, ai spus ca jocurile de culise pot da o echipa campioana. Iar eu am spus ca da, pot, dar mi se pare ca momentan castiga echipele care chiar au ceva in plus desi nu exclud posibilitatea jocurilor de culise. Nu te-am atacat, ti-am dat dreptate legat de posibilitatea data de tine, dar parca sunt motive sa credem ca si factorii sportivi chiar au influentat cel mai mult rezultatele. Nu ai zis, ai sugerat, ok, si eu sugerez altceva, ca nici eu nu stiu. Si nu ai zis ca n-au confirmat in cupele europene, asta o zic eu, ca n-au confirmat.

Adica tu zici ce zice lumea discutand cu mine ... ce zice lumea despre Hagi. Si ce-mi pasa mie ce zice lumea despre Hagi eu sunt eu si discut parerile mele nu ale lumii. De exemplu lumea zice ca la 0-2 Farul-FCSB cota de pariuri pentru victorie finala a Farului a sarit la 200 ... Tot lumea zice ca Farul a castigat la Rapid cu 7-2 ca urmare a unei omenii a Rapidului care astfel a trimis titlul la Constanta ... Lumea zice multe dar treaba ei ... Eu discut aici cu tine ce zic eu nu ce zice lumea.

MaxiP
MaxiP  •  14 Aprilie 2024, 07:22
Postat de Dobermannul pe 12 Aprilie 2024, 17:43

Tu te poti concentra sa gandesti cand spui ceva. Citeste inca o data ce am scris eu, trage aer in piept bea o gura de apa si apoi scrie. Ataca cu argumente ce am spus eu nu ceea am scris altii in ultimul an. Unde am scris eu ca Hagi a castigat pe aranjamente campionatul? Unde am scris eu ca n-a confirmat in cupele europene? O logoree intreaga doar ca sa versi sacul de lozinci bagate in cap de altii in capul meu.

Nu, ai spus ca jocurile de culise pot da o echipa campioana. Iar eu am spus ca da, pot, dar mi se pare ca momentan castiga echipele care chiar au ceva in plus desi nu exclud posibilitatea jocurilor de culise. Nu te-am atacat, ti-am dat dreptate legat de posibilitatea data de tine, dar parca sunt motive sa credem ca si factorii sportivi chiar au influentat cel mai mult rezultatele. Nu ai zis, ai sugerat, ok, si eu sugerez altceva, ca nici eu nu stiu. Si nu ai zis ca n-au confirmat in cupele europene, asta o zic eu, ca n-au confirmat.

Vezi toate comentariile (63)
Comentează