OPINII  »  EDITORIAL

Numai Dinamo a fost de vină?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 28 martie 2024 15:18 / Actualizat joi, 28 martie 2024 15:28

Analizând incidentele de la meciul Dinamo - UTA din 8 martie, când ultrașii s-au încăierat în fața stadionului Arcul de Triumf, dar și pe terenul de joc, Comisia de Disciplină a FRF a amendat cluburile amintite cu câte 100.000 de lei și, în plus, le-a închis porțile pentru următoarele patru partide.

Cum fiecare dintre ele mai are de disputat acasă patru partide, rezultă că vor fi lipsite de spectatori până la sfârșitul campionatului. Ceea ce va însemna, pe lângă alte neajunsuri, și un important deficit financiar.

Hotărârea o va afecta în special pe Dinamo, a cărei misiune de a părăsi zona retrogradării va fi îngreunată de absența susținătorilor din tribune. Pe de-o parte, că aceștia sunt cei care, oferind sprijin financiar, i-au ținut în viață pe roș-albi când îi păștea falimentul.

Pe de alta, că în ierarhia pe 2023 întocmită în funcție de asistența medie la meciurile de acasă, formația din Ștefan cel Mare s-a clasat pe locul 5, după FCSB, lider autoritar, Universitatea Craiova, Rapid și Oțelul. UTA s-a aflat pe 8 din 16.

Chiar dacă toleranța față de huligani trebuie să fie zero, sub nicio formă ei n-au ce căuta pe stadioane!, decizia CD poate fi socotită foarte dură. Aș considera-o exagerată, oare doar eu?, menită să împiedice, prin forța exemplului, repetarea unor asemenea nedorite manifestări.

Numai Dinamo a fost de vină?!
Suporterii lui Dinamo și cei arădeni s-au bătut pe gazon în ultima etapă a sezonului regulat

Atât că în materie de justiție nu trebuie să existe exemple. Fiecare să plătească pentru ce a comis, nici mai puțin, nici mai mult. Exemplele se dau la școală, nu la tribunal!

De presupus că, adresându-se instanțelor superioare, începând cu Comisia de Recurs a FRF, cluburile vizate vor găsi ceva mai multă înțelegere și vor primi sancțiuni mai mici. Care să aibă în vedere și spiritul fotbalului. Să nu ignore că, dincolo de excesele lui reprobabile, fenomenul ultras întregește tabloul jocului cu balonul rotund.

Ca atare, într-un moment în care pretutindeni se caută soluții pentru creșterea numărului de spectatori, la Dinamo și la UTA s-ar putea recurge la închiderea unei peluze, a câtorva sectoare, ori la oprirea fanilor de a merge în deplasări cu echipa favorită etc. Ceva în aceste direcții.

Fără a intra în amănunte, inclusiv legate de prezența ultrașilor CSA Steaua la incidentele de pe "Arcul de Triumf", îndrăznesc să întreb dacă doar suporterii dinamoviști și, într-o măsură mai mică, ai "Bătrânei Doamne" au ieșit în decor pe 8 martie? Numai ei și-au pierdut cumpătul și și-au dat în petic?

Indiscutabil, ei au fost primii responsabili. Dar și singurii? Firma de pază One Star Security, sub contract cu Dinamo pentru menținerea ordinii și disciplinei la meciuri, n-are nicio vină? Dar Jandarmeria, "organele" care au estimat că partida va fi una de risc mediu, nu înalt, drept pentru care s-a apelat la doar 170 de stewarzi în loc de 240, Jandarmeria nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase?

Întotdeauna e însă mai ușor să arunci cu gaze lacrimogene decât să te informezi atent și să evaluezi corect, așa-i? Dar nu-i nicio logică, niciuna, ca pentru 20-30 de bezmetici să sufere 4.000-5.000 de oameni care nu vor mai avea voie să vină la stadion. Și, eventual, să-și vadă favoriții scăpând de retrogradare.


Comentarii (47)
Blacknoirbeard
Blacknoirbeard  •  01 Aprilie 2024, 20:56
Postat de cordell.hull pe 28 Martie 2024, 16:45

Vezi-ți ma de oile tale

desfiintare placuta vitanului tau barzesti.

mr90
mr90  •  30 Martie 2024, 08:37

Pedeapsa este prea usoara ! Priviti imaginile, vreti sa ajungem ca in alte tari, unde "ultrasii" fac prapad la fiecare meci ?

romanq
romanq  •  30 Martie 2024, 07:17

De azi inainte cluburile sa fie pedepsite in functie de numarul de spectatori. Legea sa nu fie aceeasi pentru toti. Iar sanctiunile sa fie cele pe care le vrea dl. Ioanitoaia, nu cele scrise in regulamente.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează