OPINII  »  EDITORIAL

O glumă ieftină

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 14:37 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 14:40

Ne-am cam temut ca Elveția să nu vină la București rănită în orgoliul propriu și, încercând să câștige meciul și grupa, să ne strice sărbătoarea calificării. Eram cu gândul la acea Elveție care, chiar pe Arena Națională, eliminase la penalty-uri Franța la Euro 2020, "16-imi" desfășurate în iunie 2021 din pricina pandemiei.

Când pe gazon s-au aflat tot Akanji, Rodriguez, Xhaka și Shaqiri, iar în garnitura campioanei mondiale en titre, Mbappe, Benzema, Varane, Griezmann, Pogba și alte staruri. Ne-a fost frică degeaba. Întrucât actuala Elveție a părut umbra celei de-atunci, dacă nu și caricatura ei.

Așa se și explică de ce a terminat grupa la 5 puncte în spatele României, care i-a luat 4 puncte din 6. E drept, nu va lipsi de la turneul final din Germania. Dar, deși de pe locul 14 FIFA, România 48, s-a calificat cu emoții, fără să impresioneze.

O glumă ieftină
România (foto: Raed Krishan/GSP)

Adevărul e că Xhaka et Co au început vijelios marți seara și au controlat repriza 1. Spre lauda lor, "tricolorii" au reușit să absoarbă o presiune haotică și sterilă. Nu și-au pierdut nicio clipă cumpătul. Încet, încet, au echilibrat jocul, iar după pauză au înscris repede și au tras cu dinții de golul marcat de Alibec. Ei au condus partida mai ales sub aspect psihic, demonstrând încă o dată că au dobândit ceva foarte important pe parcursul acestei campanii. Încrederea în sine. S-au maturizat de la meci la meci.

Au dezvoltat sentimentul că alcătuiesc o formație valoroasă. Cu față, cu ștaif, cu greutate. Una de care adversarul, indiferent de clasa lui, trebuie să țină cont. Căci greșește grav, fatal, dacă-l tratează de sus. Schimbare în bine, vizibilă de la distanță, care i se datorează lui Edi Iordănescu. Auzindu-l pe tânărul selecționer cum insistă pe "forța grupului" și pe "spiritul" acestuia, unii s-au grăbit să-l ironizeze. Edi a avut însă dreptate când a ținut-o pe drumul lui care se va dovedi cel drept.

Dincolo de alte interpretări, corect e să legăm performanța băieților noștri nu de slăbiciunile adversarilor, ci de calitățile lor. Ale câștigătorilor. De faptul că au știut să se încadreze într-o ordine și o disciplină, ce noțiuni demodate!, care i-au dus spre vârful muntelui. Mai e mult până acolo, dar ascensiunea nu poate fi negată.

Nu pretind că s-au sacrificat deoarece au făcut-o pentru ei și în folosul lor. Pentru reputația și, ca să fiu prozaic, buzunarul lor, absolut normal, logic. De remarcat însă că au acceptat să muncească și să sufere, ceea ce nu-i deloc puțin pentru niște tineri de regulă comozi și capricioși.

De spus că, inclusiv contra elvețienilor, Horațiu Moldovan a apărat excelent, salvând măcar 3-4 goluri. Ba să admitem că direct ori indirect, grupă ușoară, Israel și Belarus fără teren propriu, Israel trebuind să dispute 4 meciuri în 9 zile etc, România a avut și noroc. De acord, dar poate fi cineva acuzat că a beneficiat de un concurs de împrejurări favorabile?! Deasupra tuturor elementelor, pro ori împotrivă, au sărit în ochi calitățile "tricolorilor". Voința, unitatea, dârzenia și talentul lor.

Înainte de a analiza în detaliu traseul către turneul final din 2024, e momentul să ne bucurăm. După care Stanciu și coechipierii vor fi în situația de a contrazice gluma care circulă pe Internet, ieftină, conform căreia calificarea României a fericit 4 echipe: pe a noastră și pe cele 3 care vor cădea cu noi în grupă la Euro!

Vor fi în stare, nu credeți?


Comentarii (31)
parpalache
parpalache  •  23 Noiembrie 2023, 15:45

Evident ca Elveția nu a mai fost ca eaia care intrecea Spania(neinvinsa de vreo 35 de meciuri),chiar la Madrid-dar așa„caricatura” tot ne dadea vreo 5 „boabe”-daca Moldovan nu apara,așa cum a aparat!

eunescu09
eunescu09  •  23 Noiembrie 2023, 14:39

Horatiu Moldovan a salvat 3-4 goluri ca si facute dar avem o echipa traznet. D-tra gasiti elementul de logica unde sta ascuns?

penultimul
penultimul  •  23 Noiembrie 2023, 14:17
Postat de mihai_capraru pe 23 Noiembrie 2023, 06:52

Nea Ovi, doar norocul lui Iedy si ghinionul altora, plus conjunctura din Belarus si Israel ne-au calificat. Horatiu Moldovan a fost cel mai bun tricolor in aceasta campanie si asta spune multe. Elvetia chiar a venit sa castige, dar s-a opus Horatiu, un portar pe care l-am criticat in campionat dar care a dovedit valoare la nationala. Asa ca, parol, acest articol nu prea ti-a iesit...

Da' totuși Iordănescu a făcut din *** bici. Cu jucători de care se lovește mingia -Alibec Puscas. Bine că s-a accidentat Chiricheș și n-a fost apărarea că faimoasa brânză elvețiană. Acum trebuie sa arate că biciul mai și pocnește. Întrebarea pe care nu o formuleaza nimeni este: fara antrenori ca fiul Iordănescu sau ca gluma de Rădoi și fără jucători că fiul , nepotul cutărui fost fotbalist: la cate turnee finale ar fi participat Romania?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează